Rasmus Dahlin voi nostaa NHL:n pohjamutiin jumittuneen Buffalo Sabresin loistoon, Ristolainen kannattaa joukkueen uudistumista: "En jaksa enää yhtään tuollaisia kausia, joita tähän asti on ollut"

Buffalo Sabresin suuri toivonpilkahdus on tämän kesän ykkösvaraus ja huippulupaava Rasmus Dahlin, jolta Rasmus Ristolainenkin odottaa paljon.

NHL
Rasmus Dahlin
Rasmus Dahlin on vuoden 2018 NHL-varaustilaisuuden kultakimpale.Lasse Allard/AOP

Buffalo Sabresilla on menossa seurahistoriansa synkin putki. Joukkue on jäänyt seitsemänä edellisenä vuotena ulos pudotuspeleistä ja viiden viime kauden aikana Sabres on sijoittunut kolmesti koko NHL:n viimeiseksi.

Nyt Sabres on saamassa hieman balsamia haavoihin, kun se pääsee varaamaan ensimmäisenä tämän kesän NHL:n varaustilaisuudessa. Edellisen kerran Sabres on varannut ensimmäisenä vuonna 1987. Toki tuon jälkeenkin seura on päässyt varaamaan lupauksia itselleen ensimmäisten joukossa.

Tänä vuonna ensimmäinen varausvuoro tarkoittaa käytännössä huippupuolustaja Rasmus Dahlinin saamista.

Sabresin ainoa suomalaispelaaja, puolustaja Rasmus Ristolainen on heikon kauden jälkeen yrittänyt unohtaa jääkiekon, eikä varaustilaisuus ole ollut mielessä. Ykkösvaraus on kuitenkin seuralle tärkeä asia siinä, että kelkka viimein kääntyisi.

Ristolainen sanoo, että ykkösvarauksen myötä joukkueeseen tulee varmasti huippupelaaja, kenet ikinä seura varaakaan. Todennäköisin vaihtoehto on Dahlin.

– Dahlinia odotan innolla, jos hänet meille otetaan. Hienoa olisi päästä pelaamaan huippulupaavan pelaajan kanssa.

Dahlinin kanssa emme voi ainakaan huonompaan suuntaan mennä. Hänestä on varmasti apua.

Rasmus Ristolainen

Sabres ja Ristolainen tarvitsevat muutenkin joukkueeseen huippuapuja, jotta viime kauden kaltaisia pettymyksiä ei tarvitsisi enää kokea.

– Jos saisi 20 Connor McDavidia tai Sidney Crosbya, se olisi unelmatilanne, Ristolainen naurahtaa Yle Urheilulle.

Ruotsalaispuolustaja Dahlin on huippulupaava pelaaja. Hän saattaa olla tulevaisuudessa Connor McDavidin kaltainen tähti, joka nostaa omilla yksilösuorituksillaan joukkueenkin korkealle.

– Dahlinin kanssa emme voi ainakaan huonompaan suuntaan mennä. Hänestä on varmasti apua.

"Jotain vaihtuvuutta pitää tulla suuntaan tai toiseen"

Ristolainen on pelannut Sabresissa viisi kautta. Tuona aikana joukkueella on ollut kolme eri päävalmentajaa. Urheilujohtajia on ollut kaksi. Nykyinen johtaja Jason Botterill korvasi Tim Murrayn toukokuussa 2017.

Heikkoon menestykseen Ristolainen ei keksi enää muuta syytä kuin pelaajat, sillä muut toimihenkilöt on vaihdettu vähintään kerran viime vuosien aikana.

– Pelaajista menestys on kiinni. Me johtavat pelaajat emme ole olleet parempia kuin vastustajan johtavat pelaajat.

Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres
Rasmus Ristolainen oli Buffalo Sabresin ykköskierroksen varaus vuonna 2013. Hän on pelannut seurassa viisi kautta ja noussut Sabresin johtaviin puolustajiin.AOP

Ristolainen on itse sen kannalla, että joukkue rakennettaisiin uudelleen. Häntä ei haittaisi, vaikka kokoonpanoa ravisteltaisiin kovastikin ennen ensi kautta.

– Jotain vaihtuvuutta pitää tulla suuntaan tai toiseen. Viime kausi näytti, etteivät pudotuspelit olleet lähelläkään. Kesä ja aika näyttävät, millainen nippu meillä on.

Täysin toivottomalta tilanne ei näytä tulevaisuudessa.

Sabresilla on monta potentiaalista, nuorta pelaajaa, joista voi tulla lähivuosina isoja tähtiä NHL:ssä. Dahlin on tästä sikermästä kirkkain, mutta myös hyökkäykseen on tulossa mainioita apuja.

Casey Mittelstadt, Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres
Sentteri Casey Mittelstadt teki NHL-debyyttinsä Sabresin kotihallissa maaliskuun lopussa. Mittelstadt antoi yhden syötön ensimmäisessä NHL-ottelussaan.Jerome Davis/AOP

Viime kesänä varattu Casey Mittelstadt ihastutti vuodenvaihteessa nuorten MM-kisoissa ja pääsi pelaamaan viime kauden lopussa jo kuusi ottelua Sabresissa tehoin 1+4=5. Vuonna 2016 varatussa Alexander Nylanderissa on paljon potentiaalia, mutta tähän asti ruotsalainen on pelannut lähinnä AHL:ssä.

– Paperilla tulevaisuus näyttää hyvältä. Tosin mielestäni joukkue ei näyttänyt paperilla mitenkään huonolta viime vuonnakaan.

– Toivottavasti mahdollisimman nopeasti kaikki tämä potentiaali alkaa näkyä joukkueessa. En jaksa enää yhtään tuollaisia kausia, joita tähän asti on ollut. Ne ovat henkisesti niin raskaita, Ristolainen sanoo.

Suomalaisia Sabresiin on tyrkyllä tulevina vuosina. Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen teki vastikään tulokassopimuksen seuran kanssa, mutta pelaa vielä ensi kauden Suomessa. Lupaava puolustaja Oskari Laaksonen pelannee ensi kaudella SM-liigassa Ilveksen riveissä, mutta on vielä ilman sopimusta NHL:ään.

Maalivahtitilanne on ollut viime aikoina yksi kysymysmerkki Sabresin kokoonpanossa. Luukkosella on erinomaiset mahdollisuudet nousta Buffalossa vastuunkantajaksi, mikäli kehitystä tapahtuu edelleen.

Rämpimisen jälkeen vain pudostuspelit riittävät

Viime kaudella Ristolainen teki jälleen mukavasti pisteitä: 6+35=41. Tehot oikeuttivat viidenteen sijaan Sabresin sisäisessä pistepörssissä.

Plus-miinus-tilasto oli lähes koko Sabresin joukkueen osalta surullista luettavaa. Ristolaisen teholukema oli pakkasella 25 pykälän verran.

– En ole yhtään tyytyväinen viime kauteen. Kausi oli aivan umpisurkea joukkueelta. Kun pelaa paljon, pitäisi pystyä auttamaan joukkuetta enemmän.

Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres. Craig Anderson, Ottawa Senators.
Rasmus Ristolainen toivoo, että Sabresin korkean varauksen kautta joukkueen tuleva kausi on edellistä parempi.Daniel Lea/AOP

Ristolainen on treenannut alkukesän Suomessa. Puolustaja on kuntoutunut hyvin loppukaudesta vaivanneesta pienestä loukkaantumisesta, eikä siihen lopulta tarvittu leikkaushoitoa.

Kesätreenien tavoitteena on kehittää itseään yhä enemmän, jotta Ristolaisesta olisi enemmän apuja joukkueelle.

– Olemme rämpineet monta kautta putkeen ja vaihtaisin kaikki omat pisteeni joukkueen pisteisiin. En lähde ketään muuta syyttämään kuin itse katsomaan peiliin.

Tulevalla kaudella Ristolainen haluaa nähdä Sabresin pitkästä aikaa pudotuspeleissä.

Ristolainen on päässyt pelaamaan kevään parhaita pelejä viimeksi kaudella 2013–14 AHL-joukkue Rochester Americansissa viiden ottelun verran. Tätä ennen hän on pelannut pudotuspeliotteluita kasvattajaseurassaan TPS:ssä.

– Uskon, että NHL:n pudotuspelit olisivat sellaisia, joissa itse olisin varmasti parhaimmillani. Huippuotteluita ja hieno tunnelma.

Rasmus Ristolainen
Rasmus Ristolainen osoitti kylmäpäisyyttä vuonna 2014 alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, kun hän ratkaisi mestaruuden Suomelle upealla maalillaan.EPA / LUDVIG THUNMAN

Vaikka Ristolainen on joukkueen tuulettamisen kannalla, hän haluaisi itse pelata vielä Buffalossa. Suomalaispuolustaja on viihtynyt hyvin Buffalossa ja haluaisi olla mukana palauttamassa joukkuetta pudotuspelijoukkueeksi.

– Haluaisin nostaa Sabresin pois pohjalta. Se on tosi iso haaste.

Lue myös:

NHL-draft ensi yönä – tässä tilaisuuden suomalaiskärki

Tässä ovat NHL:n varaushistorian parhaat suomalaisvuodet – 2016 loistaa helmenä

Aina NHL:n huipulle nousuun ei tarvita pientä varausnumeroa – Muistatko nämä peräpään suomalaiset?

Buffalo Sabres kiinnitti Ukko-Pekka Luukkosen – maalivahti jatkaa HPK:ssa ensi kaudella

Kärppien huippulupaus teki NHL-testileirin kovimman tuloksen penkkipunnerruksessa – seurapomot kyselivät Patrik Laineen suosimasta videopelistä

Peräti 25 NHL-seuraa haastatteli tällä viikolla superlupaus Kotkaniemeä – klassinen kuvatehtävä hämmensi kiekkoilijan täysin: "Oli kyllä omituisia kysymyksiä"

Pikkuleijonien MM-kultasankari joutui jättämään NHL-testileirin sairastelun takia väliin – kolme suomalaispelaajaa mukana huippulupausten rääkissä

Ruotsin superlupaus vahvasti ehdolla NHL:n ykkösvaraukseksi, Kotkaniemi noussut listauksissa kohisten: "Dahlin on omassa luokassaan"

Buffalo saa varata ensimmäisenä kesän draftissa, Carolinalla arpaonnea

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat