Asiantuntijat suitsuttivat vihdoin MM-kisoihin tullutta videotuomarointia: "Nyt me edelleen pulistaan, oliko Englannin -66 voittomaali sisällä vai ei"

VAR-teknologia toi Ranskalle rangaistuspotkun Australiaa vastaan. Jari Litmanen ja Mika Väyrynen olivat Ylen kisastudiossa fiiliksissä, että vihdoin myös MM-kisat ovat siirtyneet nykyaikaan.

Pulinat pois: Andres Cunha vihelsi rangaistuspotkun Ranskalle videotarkistuksen jälkeen. Kuva: AOP

Lauantaipäivän C-lohkon avausottelussa Ranska voitti Australian 2-1, mutta ottelussa tehtiin myös MM-kisahistoriaa. Lopputurnauksessa ensi kertaa käytössä ollut videotuomarijärjestelmä VAR (video assistant referee) otti osaa ottelun kulkuun, ja ratkaisi rangaistuspotkun Ranskalle pelin 58. minuutilla.

Edeltäneessä tilanteessa Antoine Griezmann kaatui rangaistusalueella, mutta Matthew Leckien rike meni ensisilmäyksellä erotuomari Andres Cunhalta ohi. Pian uruguaylaistuomari meni kuitenkin kentän laidalle tarkistamaan videokuvan – tuloksena vihellys ja rangaistuspotku ja Griezmannin laukoma maali.

Ylen asiantuntijat kiittelivät vuolaasti vihdoin myös MM-tantereille saapunutta VAR-teknologiaa.

- Kun me tarkastetaan näitä rangaistuspotkuja, se on fair play kaikille. Se on reilua molempien joukkueiden pelaajille sekä tuki ja apu tuomarille. Tarkistamalla saadaan varmuus. Kaikki hyväksyvät tuomion, pulinat pois, Jari Litmanen kiitteli.

- Nyt me kaikki edelleen pulistaan, oliko Englannin -66 voittomaali sisällä vai ei. Tai (Englannin) Frank Lampardin veto 2010, kun Saksa johti 2-1.

MM-kisojen VAR-tarkistus.
Erotuomari turvautui VAR-teknologiaan. Tuloksena rangaistuspotku Ranskalle.

Mika Väyrynen oli Litin kanssa samoilla linjoilla: Jos kerran 33 stadionkameraa välittävät katsojille kaikki mahdolliset kuvakulmat ja hidastukset, tulisi päätöksiä viheltävällä tuomaristolla olla vähintään sama materiaali käytössään.

- Se tarkistaminen ei vie todellakaan paljon aikaa. Joku juomatauko vie ihan yhtä paljon aikaa.

Rangaistuspotku oli MM-historian ensimmäinen, johon VAR-teknologia vaikutti päätöksentekoon. Tosin jo perjantaina VARilla oli näppinsä pelissä MM-ottelun maalitilanteessa: Espanjan Diego Costan 1-1-tasoitusmaali Portugalia vastaan sai lopullisen hyväksyntänsä lyhyen videotuomaroinnin jälkeen. Videolta tarkistettiin, rikkoiko Costa Portugalin puolustajaa ennen maalia.

VARin lisäksi MM-kisoissa käytetään myös maaliviivakameraa, joka vahvistaa reaaliajassa erotuomarille, ylittääkö pallo maaliviivan. Esimerkiksi lauantaina Paul Pogban laukoma mutta australialaispelaajan jalasta kimmokkeen saanut ja yläriman kautta maaliviivan kanssa leikitellyt 2-1-voittomaali varmistui juuri tämän teknologian avulla.

Lue lisää:

Korjaus 16.6.2018 kello 18.50: Paul Pogban lauantaisen maalin vahvisti maaliviivakamera eikä maalialuetuomari.