Suora

 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Elävä arkisto esittää

Venlojen viestin voitto lipsui suomalaisten käsistä ankkuriosuudella, kaksoisvoitto Ruotsiin

Suomalaisittain Venlojen viestin tilanne näytti hyvältä vielä ankkuriosuudelle lähdettäessä, mutta ruotsalaisen Tove Alexanderssonin huikea veto viimeisellä osuudella nosti Stora Tuna OK:n voittoon. MS Parma oli parhaana suomalaisjoukkueena kolmas.

suunnistus
Venlojen viestin lähtö 2018, Krista Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen
Tästä Venlojen viesti lähti käyntiin! Ensimmäisellä osuudella nähtiin myös hiihtäjät Aino-Kaisa Saarinan (pinkissä paidassa etualalla) ja Krista Pärmäkoski (vihreässä paidassa oikealla).Tomi Hänninen

Venlojen viestissä ei nähty vieläkään suomalaisjoukkueen voittoa. Ruotsalainen Stora Tuna OK nousi huikealla ankkuriosuudella voittoon noin kolmen minuutin takaa.

Edellisen kerran suomalaisjoukkue on voittanut Venlojen viestin vuonna 2010, kun Tampereen Pyrintö vei voiton. Tämän jälkeen viestivoittaja on tullut Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

SK Pohjantähti oli kärkikahinoissa mukana alusta saakka. Toiseen vaihtoon joukkue tuli seitsemäntenä, mutta Euroopan mestari Marika Teini nosti Pohjantähden omalla osuudellaan toiseksi. Edellä vaihdossa, kahden sekunnin päässä, oli vain sveitsiläinen Ol Norska.

Täysin kommelluksitta Teinin osuus ei kuitenkaan mennyt. Hän loukkasi EM-kisoissa jalkansa toukokuun alussa, minkä jälkeen Teini on ollut juoksukiellossakin. Oma kunto oli pieni arvoitus ennen Venlojen viestiä.

– Aika epävarma fiilis oli. Kävin eilen mallisuunnistamassa ja totesin, että pitää tehdä sellaisia reitinvalintoja, joissa ei ole kivikkoa eikä alamäkiä, Teini kommentoi Yle Urheilulle oman osuutensa jälkeen.

Jalkaan sattui alamäissä ja Teini joutui niissä hidastamaan vauhtiaan. Tästä huolimatta hän nosti joukkueensa reilun minuutin päästä takaisin kärkeen.

– Olen päässyt onneksi suunnistamaan jo pari viikkoa. Osasin ennakoida, että jossain kohtaa joudun hidastamaan jalan takia. Onneksi oli niitäkin pätkiä, joissa pääsi luukuttamaan ihan täysillä.

EM- ja MM-kultamitalisti näytti voimansa lopussa

Pohjantähden ankkuri Sofia Haajanen oli kärjessä osuutensa alussa. Mitalitoiveet kariutuivat kuitenkin lopullisesti, kun Haajanen teki pitkän harhalenkin vajaan viiden kilometrin jälkeen. Väärään suuntaan lähteminen maksoi monta minuuttia, ja SK Pohjantähti jäi noin seitsemän ja puoli minuuttia kärjestä.

SK Pohjantähti oli lopulta 12:s.

Stora Tunan ankkuri Tove Alexandersson lähti viimeiselle osuudelle kuudentena, hieman yli kolmen minuutin päässä kärjestä. Alexanderssonin vauhti oli hurjaa, ja hän oli nostanut joukkueensa kärkeen neljän kilometrin väliaikapisteellä.

– Oli todella hyvä juoksu alusta asti. Tuntui, että kaikki meni hyvin. Olen todella tyytyväinen, sankariankkuri kommentoi viestin ratkettua.

25-vuotias Alexandersson sanoi, ettei tiennyt metsässä koko aikaa tarkkaan, mikä tilanne kärjessä oli. Kun tieto ykköspaikasta viimein tavoitti ruotsalaisen, hän juoksi niin lujaa kuin jaloistaan pääsi.

Alexandersson voitti tänä vuonna EM-kultaa sprintissä ja pitkällä matkalla Ticinossa. Keskimatkalla hän jäi Teinin taakse hopealle. Alexanderssonilla on palkintokaapissaan myös useita suunnistuksen MM-mitaleita, kultaisia jopa viisi kappaletta.

Voittajajoukkueessa suunnistitvat Anna Mårsell, Magdalena Olsson, Julia Jakob ja Tove Alexandersson.

Paras suomalaisjoukkue oli lopulta MS Parma, joka oli koko suunnistuksen ajan neljän parhaan joukkueen joukossa. Ankkuri Maija Sianoja toi joukkueen tyylikkäästi maaliin kolmantena. Ensimmäiset osuudet suunnistivat Anastasia Rudnaya, Tiia Istolahti ja Tuulia Viberg.

Hiihtotähdetkin mukana suunnistamassa

Venlojen viestissä nähtiin myös hiihtäjiä, kun Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Pärmäkoski suunnistivat avausosuudella.

Pärmäkoski toi edustamansa Kyrös-Rastin ensimmäiseen vaihtoon sijalla 70. Hän jäi kärjestä 5 minuuttia ja 38 sekuntia. Pärmäkoski sanoi radan olleen yllättävänkin helppo.

Saarinen suunnisti Bailamamojen joukkueessa. Hän toi joukkueensa ensimmäiseen vaihtoon sijalla 592.

Venlojen viestissä suunnisti yli 1 600 joukkuetta.

Hankaluutta kisaan toi kolmososuudesta eteenpäin kuuma sää, minkä vuoksi maa myös pölisi paljon.

Jukolan viesti käynnistyy kello 23. Ylen lähetykset radiossa sekä TV1:ssä alkavat varttia aiemmin.

Tulokset:

 1. Stora Tuna OK 2.37.32
 2. Göteborg Majorna OK +4.45
 3. MS Parma +5.10
 4. Järla Orientering +6.34
 5. Alfta Ösa Ok 6.39
 6. Ol Norska +7.08
 7. Koovee +9.14
 8. Södertälje Nykvarn Orientering +11.14
 9. Igtisa +11.17
 10. Ok Pan Århus +11.51

Muokattu 16.6. kello 19.32: Lisätty Alexanderssonin kommentti.

Lue myös:

Euroopan mestari Teini joutuu jättämään EM-kisat kesken

Teinin kultasuunnistus oli huikea tarina: suunnisti puolet matkasta toinen jalka poissa pelistä, maalissa voittoa ehti juhlia jo toinen kilpailija

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat