Jukolan taikayö on hypnoottinen kokemus

Aika menettää merkityksensä, kun Jukolan kupla sulkee katsojan syleilyynsä.

suunnistus
Jukolan yö.
Tomi Hänninen

Klo 23.00

Tykinlaukaus lähettää lähes 1900 Jukolan viestiin osallistuvaa joukkuetta matkaan Hälvälän metsiin.

Aurinko on laskenut vain kolme minuuttia aiemmin ja taivas on värjääntynyt oranssiksi. Ilmassa leijuu kuivasta hiekkakentästä nouseva hiekkapöly, joka tekee maisemasta utuisen pehmeän. Jukolan taikayö starttaa.

Jukolan viestin lähtö.
Avausosuudelle lähtijät järjestäytyvät starttipaikalle.Tomi Hänninen

Tykinlaukauksen jälkeen suunnistajat ampaisevat matkaan Apulannan Anna Mulle Piiskaa -kappaleen tahtiin. Kiiltomadon perä katoaa nopeasti katsojien silmien ulottumattomiin mutta nykytekniikan avulla kilpailijoiden jokaista hetkeä seurataan eri laitteilta herkeämättä.

Suunnistajat yörastilla.
Hälvälän maastoissa suunnistajat joutuivat hakeman rasteja isojenkin suppien pohjalta.Tomi Hänninen

Klo 00.20

Suomusjärven Sisua edustava Nico Kerkola, 21, tulee avausosuudelta vaihtoon. Ennen kilpailun alkua Nico on esiintynyt päälavalla yhdessä veljensä Rikun, 23, kanssa. Suunnistuksen lisäksi veljekset tekevät yhdessä musiikkia ja tuoreessa Jukolan Henki -kappaleessa suunnistavat räppärit riimittelevät näin: ”Elämys huikea, kun rasti löytyy taas oikea. Kartalla pysyen, kiiltomatoa seuraten. Tiiätkö mihin oot menossa? Tarvii tietää vaan, mihin oot tulossa. Kaikkensa antamaan. Lähdetty viettämään suunnistajan joulua!"

– Tänään tuli paketista sellainen pulmapeli, että ei mennyt palaset suoraan paikoilleen. Ykkösrastilla otin väärän valinnan, samoin kolmosella ja nelosrastilla. Kunto oli parempi kuin olisi saanut olla tuohon maastoon, Nico manasi omaa osuuttaan.

Isoveli Riku naureskelee rentona vieressä. Hän on lähdössä omalle osuudelleen noin neljän aikaan aamuyöstä ja pikkuveljen kertomus kisamaastosta tuntuu vain nostavan omaa fiilistä. Jukolaan on tultu ennen kaikkea nauttimaan vuoden kohokohdasta. Nukkumiseen ei kummallakaan ole haluja eikä aikaa, sillä veljekset aikovat käyttää yön hyväksi musiikkivideota kuvaten. (siirryt toiseen palveluun)

Klo 02:30

Suurten screenien ääressä istuu satoja ihmisiä seuraamassa keskittyneesti kisaa. Suuri väkijoukko on yhdessä hiljaa ja tuijottaa intensiivisesti edessä välkkyvää ruutua. Tunnelma on hypnoottinen. Vain kaiuttimista tuleva selostus rikkoo yön rauhaa. Järjestyshäiriöitä ei Jukolassa esiinny.

Pohjanmaalta tullut neljän tytön ryhmä on seurannut miesten viestiä startista alkaen. Tyttöjen isät ovat mukana kisassa ja isien menoa aiotaan seurata aamuun asti. Jukolan viestin alaikäraja on 15 vuotta, eikä tytöillä riitä ikä osallistua vielä itse, mutta he tulevat aina mukaan.

Sinin, Venlan, Minean ja Eveliinan suunnitelma valvoa koko yö päättyi nukahtamiseen aamuneljän aikoihin.
Sinin, Venlan, Minean ja Eveliinan suunnitelma valvoa koko yö päättyi nukahtamiseen aamuneljän aikoihin.Tomi Hänninen

Jukola on monille paikalla oleville nuorille yksi kesän tärkeimmistä tapahtumista. Tänne tullaan viettämään aikaa kavereiden kanssa, tapaamaan tuttuja ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

Hollolalaiset Otto ja Sanni istuvat vieri vieressä, peittoihin kääriytyneinä ja nauttivat yön tunnelmasta. Nuori pari ei harrasta suunnistusta mutta tuli paikalle kiinnostuksesta massatapahtumaan.

– Kyllä tämä leffaillan voittaa, Otto tuumaa ja myöntää Jukolan yöstä lumoutuneena harkitsevansa osallistumista paikallisille iltarasteille.

Klo 03.41

Aurinko alkaa jälleen nousta ja yön pehmeys vaihtuu aamun usvaan. Kisakylässä vuorokaudenajat ovat menettäneet merkityksensä. Tässä pieneksi hetkeksi keskelle Hollolan metsää nousseessa erikoisessa kaupungissa liike ei ole pysähtynyt hetkeksikään mutta jokainen paikalla olija tuntuu elävän eri kellonaikaa. Samalla hetkellä voi nähdä urheilijoita lämmittelemässä ennen suoritusta, kannustusjoukkoja oluella tai riippumatossa nukkuvia. Paistetut muikut tai kaurapuuro on yhtä hyvä valinta ateriaksi aamuviideltä

Suunnistajia paljukylvyssä.
Tomi Hänninen

Jukolan yön pystyi halutessaan viettämään paljussa kylpien.

Klo 04.50

Ensiapuasemalla yö on ollut vilkas. Yön vastuulääkärinä toiminut Hanna Tarkkanen kertoo, että venähtäneitä nilkkoja on hoidettu tavallista enemmän. Olkapäitä on mennyt sijoiltaan ja oksat ovat pitäneet silmälääkärin kiireisenä. Vaativa suppa-maasto on koetellut osallistujia mutta jalan murtumaepäilyä suurempia tapaturmia ei ole sattunut.

Hieroja Sara Åkerman on myös pannut merkille suunnistajien kovan luonteen. Åkermanin Jukola-urakkaan oli kuulunut jo lähes 16 tuntia osallistujien hierontaa.

- Moni on huomannut vasta maaliin tultuaan, että jalat ovat verillä tai kädessä on kova kipu. Loppuun asti on menty täysillä.

Sara Åkerman urakoi hierontapisteellä.
Sara Åkerman urakoi hierontapisteellä.Tomi Hänninen

Klo 06.26

Jukolan voittajajoukkue Koovee tulee maaliin ja taikayö on auttamatta ohi. Klo 9.00 metsään lähtee yhteislähdöllä iso joukko kuntosuunnistajia, joille yön tunnit eivät riittäneet Hollolan metsien kukistamiseen. Venlat mukaan lukien Hälvälän metsässä juoksi lähes 20 000 osallistujaa. Se tarkoittaa yhtä montaa tarinaa onnistumisesta, rastipummeista, yön pimeistä tunneista, ystävistä ja Jukolan erityislaatuisesta hengestä, jota on jälleen odotettava vuoden ajan.

Juha Sorvisto juoksi Vaajakosken Terän joukkueessa kolmannen osuuden ja vietti samalla polttareitaan.
Juha Sorvisto juoksi Vaajakosken Terän joukkueessa kolmannen osuuden ja vietti samalla polttareitaan.Tomi Hänninen

Lahti-Hollola Jukolan suurena pelkona oli metsäpalon vaara. Koko kevään jatkuneen äärimmäisen kuivuuden takia kaikki tulenteko, mukaan lukien matkakeittimien käyttö oli kielletty. Toivottuja kipinöitä sen sijaan syttyi jälleen suunnistuksen pariin ja Jukolan tarinankertojien mukaan taikayössä syttyy aina myös lemmenkipinä jos toinenkin.

Minna Perovuo

Lue myös:

Koovee juhli Jukolan voittoa

Ristomatti Hakola oli hetken eksyksissä - "Meinasi paniikki iskeä"

Topi Raitanen löysi vauhtinsa kakkosjoukkueesta

Jukola on erikoinen yhdistelmä huippu-urheilua, festareita, kesäleiriä ja talkoohenkeä – Venlojen viestissä metsässä juoksevat rinnakkain niin kuntosuunnistajat kuin maailmanmestaritkin

Venlojen viestin voitto lipsui suomalaisten käsistä ankkuriosuudella, kaksoisvoitto Ruotsiin

Jukolan viestissä näyttävä lähtö – lähtölaukaus ammuttiin panssarivaunusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat