1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Shokeerava tie MM-kisoihin tulee tänään päätökseensä: Panaman luottopelaaja tapettiin kesken karsintojen, kyseenalainen osuma ratkaisi ja presidentti antoi koko kansalle vapaapäivän – “Moni tulee itkemään”

Panaman tie historiansa ensimmäiseen jalkapallon MM-kisojen otteluun Belgiaa vastaan on sisältänyt ilon lisäksi paljon surua.

Panaman pelaajat saapuivat viime viikolla iloisina Venäjän MM-turnaukseen. Kuva: AOP

– Kansan ääni on puhunut. Juhlikaa Panaman historiallista päivää. Huomenna on vapaapäivä, julisti Panaman presidentti Juan Carlos Varela lokakuun 11. päivänä 2017.

Neljän miljoonan asukkaan valtio oli juuri varmistanut paikan jalkapallon MM-kisoihin. Tänään maanantaina 18. kesäkuuta 2018 haave lopullisesti toteutuu, kun Panama haastaa Belgian Sotshissa.

Mutta miten yllätystemppu oli oikeastaan mahdollinen?

Kisapaikka Venäjälle kulminoitui loppuvaiheessa yhteen otteluun. Kun Yhdysvallat hävisi Trinidad & Tobagolle 1-2, niin Panaman täytyi voittaa kotikentällään Costa Rica. Panama nousi tappioasemasta 2-1 -voittoon, mutta pelin jälkeen maan ulkopuolella nousi kohina.

Panaman tasoitusmaali näytti hyvin kyseenalaiselta. Hidastuksista ei näkynyt selvästi, oliko pallo ylittänyt maaliviivan.

Keskustelu ei kuitenkaan Panamaa häirinnyt. Joukkue koki paikkansa MM-areenoilla oikeutetuksi.

Taksikuskeista kokeneiksi ammattilaisiksi

Matka ratkaisevaan maaliin on ollut pitkä ja vaivalloinen. Vielä 1990-luvun lopulla Panaman maajoukkueen pelaajat kävivät muissa töissä. Taksikuskit tai rakennusmiehet tulivat töihin yhdellä juoksukengällä ja yhdellä nappulakengällä. Olosuhteet ja varusteet olivat kaukana MM-tason joukkueesta.

– Pelaajat tekivät suuria uhrauksia, pitkään Panamassa valmentanut englantilainen Gary Stempel kuvaili taannoin ESPN:n haastattelussa.

Panama juhli shokkivoittoa Yhdysvalloista vuoden 2011 Gold cupissa. Kuva: AOP

– Tässä ei ollut mitään pelissä taloudellisesti. Tässä oli vain kyse heidän unelmastaan jalkapalloilijoina tulla treeneihin. Mutta oli hyvin haastavaa pitää pelaajat motivoituneina harjoittelemaan joka päivä. Valmennusryhmä yritti auttaa pelaajia. Annoimme rahaa silloin ja tällöin.

Stempelin mukaan Panaman nousu on tapahtunut pienten askelten avulla: Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen pääsy MM-kisoihin vuonna 2003, Gold Cupin finaali vuonna 2005, Väli-Amerikan mestaruus vuonna 2009.

Kirsikkana oli vuoden 2011 Gold Cupin tapahtumat, jolloin Panama yllätti Yhdysvallat. Tappio oli Yhdysvalloille turnaushistorian ensimmäinen. Vuoden 2014 MM-kisojen jatkokarsintaan pääsy lipsahti viime hetkillä, kun Panama taipui 2-1 -johdosta Yhdysvalloille. Meksiko loikkasi edelle.

Perhemäinen henki johdatti menestykseen

Tuoreimmasta askeleesta maailman huipulle on kiitelty kolumbialaista Hernán Darío Gómezia. Kolumbian kultaista sukupolvea apuvalmentajana 1990-luvun paimentanut Gómez sai kunnian johdattaa Kolumbian vuoden 1998 MM-kisoihin. Neljän vuoden päästä Gómez oli Ecuadorin valmentaja. Nyt hänestä tulee kuudes valmentaja, joka vie kolmannen eri maan MM-kisoihin.

Hernán Darío Gómez Kuva: AOP

Gómezin mukaan hän kertoi Panaman pestinsä aluksi pelaajille, että Yhdysvallat ei pudottanut Panamaa edellisissä MM-karsinnoissa. Syynä olivat pelaajat ja joukkue itse. Nyt kyse ei ollut enää puoliammattilaisista, vaan Panamankin MM-joukkueesta löytyy esimerkiksi kuusi Yhdysvaltojen MLS-sarjan pelaajaa.

– Te teitte jotain huonosti ja Jumala laittoi teidät maksamaan siitä. Teidät palkitaan, kun kasaatte joukkonne ja korjaatte virheenne, Gómez kertoi viestistään.

– Tämä oli avain menestykselle. He tiesivät oikaista virheensä ja yhdistyä kuin perhe. He sulkivat pois kaikki sellaiset ulkopuoliset asiat, jotka näyttivät heikentävän tai jakavan joukkuetta.

Iso shokki kantaa joukkuetta

Ilman koettelemuksia ei kuitenkaan Gomezin ajattelutapa selvinnyt. Perhemäinen joukkue sai kovimman mahdollisen testin kesken MM-karsintarupeaman. Keskikentän luottopelaaja Amílcar Henríquez tapettiin kotiovelleen Colonissa Panamassa viime vuoden huhtikuussa.

Punapaitainen Amílcar Henríquez tunnettiin kovana keskikentän raatajana. Kuva: AOP

Taustalla oli läheisen ystävän mukaan se, että Henriquezin perheenjäsen oli valinnut väärän puolen huumejengien välienselvittelyissä. Vaikka Panamassa tapetaan vähiten ihmisiä koko Keski-Amerikasta, niin se on suuri kokaiinin välityspaikka matkalla Kolumbiasta Yhdysvaltoihin.

Jalkapalloilijoille tätä kautta väkivalta, kuolemat ja tragediat eivät olleet siis harvinaisuuksia. Esimerkiksi Panaman maalivahti José Calderón on nähnyt ystävänsä kuolevan.

Mutta Henriquezin kuolema iski joukkueeseen kuitenkin lujaa. Valmentaja Gomezille Henríquezin luotsaaminen oli yksi tärkeimmistä syistä ottaa Panaman joukkue harteilleen.

Viimeisessä haastattelussaan ennen kuolemaansa Henriquez oli toivonut kovasti MM-kisapaikkaa.

– Tappelemme unelmasta, joka karkasi meiltä. Haluamme kultaisen lopun tälle sukupolvelle vuosien kamppailun ja kärsimyksen jälkeen, Henriquez oli todennut Fifan verkkosivuilla kolme viikkoa ennen kuolemaansa.

Nyt yksi MM-kisojen vanhimmista joukkueista aikoo pelata joukkueen suurimman taistelijan muistolle.

– Hän pysyy aina muistoissamme ja sydämissämme, Panaman kapteeni Roman Torres totesi uutistoimisto AP:lle.

Vaikka Panaman ei odoteta juhlivan MM-viheriöllä mestariehdokas Belgiaa vastaan, niin tunnelataus hurjan tarinan päätteeksi on suuri.

– Tuossa hetkessä tehdään historiaa, kun kuuntelemme meidän kansallislauluamme MM-kisoissa, Torres tunnelmoi AP:lle.

– Moni tulee itkemään. Uskon, että olen myös yksi itkijöistä.

klo 08:00 korjattu: Panama ei ole saarivaltio.

Klo 9.37. Korjattu, että tänään eletään maanantaita 18.6.

Lue lisää:

MM-kisatunnelmia Syyriasta Saudi-Arabiaan ja Panamasta Pariisiin - näin jalkapallohuuma on valloittanut maailman

Jalkapallon MM-kisojen G-lohko kiehtoo arvoituksellisuudellaan – mukana ovat yksi mestarisuosikeista, karsinnoissa tappioton joukkue ja kaksi selvää altavastaajaa, mutta silti avoimia kysymyksiä riittää

Panama kyseenalaisella tavalla jalkapallon MM-viheriöille – "USA jäi katkerasti ulos kisoista"