Suora

  • Uinnin EM finaalit
  • Uinnin EM
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin
  • Urheiluruutu

Jymyjussien tykkijokeri takoi tiskiin uskomattoman ennätyksen: ”Hyvä aloitus, ja sen jälkeen oli baana auki”

Jukka-Pekka Vainionpää sai Imatralla peliin onnistuneen alun, ja loppu on historiaa. 28-vuotias lyöjätykki uskoo, että alkukaudella hieman ailahdelleen joukkueen kurssi on kääntymässä oikeaan suuntaan.

pesäpallo
Jukka-Pekka Vainionpää
Jukka-Pekka Vainionpää on lyönyt tällä kaudella 4,8 juoksua ottelua kohti. Lauantaina rikottiin yhden ottelun ennätys. (Arkistokuva.)Tomi Hänninen

Seinäjoen Jymyjussien lyöjäjokeri Jukka-Pekka Vainionpää takoi lauantaina miesten Superpesiksen yhden ottelun juoksuennätyksen. Imatran Pallo-Veikkojen möyhennyksessä kunnostautunut Vainionpää löi kaksi kunnaria ja 14 tavallista juoksua. Kaiken kukkuraksi myös tuotuja kertyi viisi, joka sekään ei ole lyöjäjokerille aivan arkipäiväinen suoritus.

Jymyjussit voitti molemmat jaksot aneemista ja huolimatonta imatralaisryhmää vastaan juoksuin 14–3. 28-vuotias Vainionpää sanoo, että hyvä alku vauhditti ennätyssuoritusta.

– Yleensä alku jo kertoo, mitä on odotettavissa. Olimme lähteneet jo päivää aiemmin liikkeelle, ja olimme sopineet, että lataudumme hyvin ja etsimme sen oman, hieman kadoksissa olleen identiteettimme. Löysimme sen, ja siinä nyt sitten kävi niin. En tiedä oikein miksi, mutta aloitus oli hyvä, ja sen jälkeen oli baana auki. Ei vastustajakaan häävisti pelannut ulkona.

Ennätys ei ollut tiedossa

Vastaavanlaista unelmailtaa Vainionpää ei heti muistanut edes juniorivuosiltaan. Edellisen ennätyksen 2+12 jakoivat Simo Eerikäinen ja Pertti Mäkelä, mutta mitään ennätysseurantaa mies ei pelin aikana päässään pitänyt.

– Varmaan joskus on tullut tuollaisia, mutta ei se arkipäivää todellakaan ole. En tiennyt ennätyksestä, kunnes tuli viimeinen kunnari ja Mikko (pelinjohtaja Vainionpää) tuli sanomaan, että taisi tulla ennätys. Eipä se nyt hirveästi ole tunteita herättänyt, eikä siitä seuraavaan peliin saa mitään mukaan.

Jymyjusseja kipparoiva Vainionpää kävi viime kaudella kovan kamppailun lyöjäkuninkuudesta Sotkamon Jymyn Roope Korhosen kanssa. 128 lyödyn potti ei riittänyt, kun Korhonen oli juoksun verran parempi. Kuluvan kauden 13 ottelussa Vainionpään lyötyjen saldo näyttää jo hurjaa lukemaa 3+59, jolla irtoaa kärkipaikka sarjassa. Koko pääsarjauran potti kirjataan lukemin 33+692=725.

Jos tahti jatkuu samana, viime kauden lukemat ovat paperia, ja vuosien 2014 ja 2016 lyöjäkuninkaan tittelit saavat seurakseen kolmannen merkinnän. Kuudetta kauttaan Seinäjoella pelaava Vaasan Mailan kasvatti ei ollut täysin tyytyväinen alkukauteen, mutta hiljalleen onnistumisia on alkanut tulla lisää ja vauhti on kiihtynyt.

– Kyllä se aluksi oli vaikeaa, mutta nyt hommat ovat auenneet. Olen löytänyt sen oman vireeni taas sieltä.

Pitkää syksyä kohti

Vainionpää kertoo, ettei tehnyt viime talvena harjoitteluun isoja muutoksia. Harjoituskauden lyöntimäärät ovat muutenkin pienempiä kuin nuorempana.

– Se on enemmän sellaista keskiosumia ylläpitävää harjoittelua. Isoin muutos tapahtuu, kun tullaan keväällä sisältä ulos. Siinä täytyy ottaa paljon toistoja, mutta ei enää tule lyötyä niin paljon kuin aiemmin.

Sarjataulukossa viidentenä majailevien seinäjokisten alkukausi on ollut ailahteleva, eikä ryhmä ole saanut koko potentiaaliaan vielä esiin. Viime kaudella Jymyjussien tie päättyi puolivälierissä, kun Sotkamo oli parempi voitoin 3–1.

Tänä syksynä Seinäjoella halutaan pelata pidempään, ja Imatra-pelissä nähdyn esityksen kanssa on hyvä jatkaa eteenpäin.

– Emme ole suorittaneet vielä aivan omalla tasollamme, mutten ole siitä huolissaan. Eilisessä pelissä olimme sellainen joukkue, miltä haluamme näyttää ja mitä haluamme olla. Vaikka se olisi ollut tiukkakin peli, tuota sen tekemisen täytyy olla. Tuon me pidämme yllä, menemme runkosarjassa neljän joukkoon ja vähintään välieriin. Katsotaan sitten, mikä siellä on silloin tilanne, mutta eihän siinä kohtaa kukaan halua hävitä.

Lue myös:

Hirmuvireinen Jukka-Pekka Vainionpää löi uuden Suomen ennätyksen Superpesiksessä

Rouhiaisen kunnarit KaMan sytyttäjänä, Vainionpää löi yli puolet Jymy-Jussien juoksuista

Sotkamon Jymyn Toni Kohonen jälleen Itä-Länsi-otteluun

Saarikentällä irvikuva pääsarjapalloilusta - Mäkelä sivalsi kahdeksan juoksua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat