Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Työkseen vetoa lyövät nautiskelevat viihderahasta ja tekevät tiliä jalkapallon MM-kisoilla – "Harmi, että näitä pelataan vain kerran neljässä vuodessa"

Etenkin ammattimaisille vedonlyöjille jalkapallokisojen kaltaiset arvokisat ovat paikka tehdä tiliä. Edi Pejcic on elättänyt itsensä vedonlyönnillä jo kaksikymmentä vuotta.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Brasilian pelaaja Fred tarrautuu maaliverkkoon sulatellessaan pelin etenemistä saksalaisten hyväksi.
Brasilian pelaaja Fred tarrautui verkkoon sulatellessaan pelin etenemistä saksalaisten hyväksi Belo Horizontessa 8. heinäkuuta 2014. Thomas Eisenhuth / EPA

Edi Pejcic muistelee Brasilian vuoden 2014 jalkapallon MM-kisojen välierää, ja Saksan voittoa kotijoukkueesta edelleen lämmöllä.

– Se on ollut ehkä vedonlyönnillisesti paras matsi, minkä olen ikinä pelannut. Se Brasilia ei ollut vakuuttanut, ainakaan allekirjoittanutta niissä kisoissa millään tavalla. Brasilia oli vielä kertoimen tarjoajien papereissa ennakkosuosikki, mutta siinä kohtaa kun ne jätkät tuli kentälle ja kantoivat Neymarin paitaa, niin tiesin Saksan vievän sen. Toki 7-1 oli silti liikaa, muistelee Pejcic.

Jalkapallon ystäville kerran neljässä vuodessa pelattavat MM-kisat ovat makeaa herkkua, niin myös vedonlyöjille. Maailmanlaajuista kiinnostusta, ja samalla myös vedonlyöntirahaa keräävät kisat ovat mitä parhain tilaisuus tehdä vedonlyönnillä rahaa.

– Arvokisoissa on aina normaalia enemmän etua pelaajalla. Ne kerää normaalipelejä enemmän sellaista viihderahaa ja kertoimen tarjoajat joutuvat reagoimaan siiheen. Elikkä se viihderaha on sellaista, että pelataan paljon sellaisia suosikkeja, seksikkäitä joukkueita, ja niiden kertoimet ovat vähän erilaisia kuin normaalissa tilanteessa, laskee Edi Pejcic.

Edi Pejcic on ansainnut viimeiset kaksikymmentä vuotta elantonsa vedonlyönnillä, sekä muun muassa tarjoamalla vetovihjeitä. Pejcic laskee parinkymmenen vuoden aikana jääneensä, jalkapallon lisäksi kaikki muutkin lajit mukaan lukien, arvokisoista tappiolle ainostaan muutaman kerran.

– Vedonlyöjällä on sellainen etu, että arvokisoissa pitää reagoida nopeasti, jo yhden ottelun perusteella. Kertoimen tarjoaja reagoi hitaammin ja siellä on sitä viihderahaa minkä ne joutuvat ottamaan huomioon. Siellä saa sellaisia irtiottoja mitkä hyvin usein muuttuvat rahaksi, toteaa Pejcic.

– Historia on opettanut, että jalkapallon MM-kisoissa alkulohkojen avausottelut on minulle vaikeita. Mutta kun on kerran nähnyt ne joukkueet, niin sitten voi reagoida ja tehdä niitä irtiottoja kertoimen tarjoajista. Sitten tietysti tapahtuu hirvittävä muutos kun siirrytään alkulohkoista pudotuspeleihin. Siinä tapahtuu aina sellaisia asioita mihin kertoimen tarjoajat eivät reagoi tarpeeksi nopeasti.

Näin vedonlyöjänä on harmi, että näitä pelataan vain kerran neljässä vuodessa.

Edi Pejcic

Jalkapallon MM-kisoissa turnausmuoto tarjoaa juuri noita mahdollisuuksia niihin Pejcicin mainitsemiin irtiottoihin. Alkulohkoissa jo ensimmäisen ottelun tappio muuttaa merkittävästi asetelmia seuraavaan otteluun.

– Jos ensimmäisen ottelun häviää, niin se painetila on jo seuraavassa ottelussa ihan ääretön. Se pitää huomioida ehdottomasti jo siinä seuraavassa pelissä. Vaikka se olisi hyväkin joukkue, mikä olisi hävinnyt sen ensimmäisen pelin, niin se ei ole kiva olotila pelata paineen alla. Se mikä erottaa nämä tavallisesta sarjaottelusta, on se hirvittävä painetila ja motivaatiotekijät, ja niihin pitää reagoida, kertoo Pejcic.

– Jalkapallon MM-kisat on ihan eri maailma kuin tavalliset sarjaottelut. Tykkään, että alkulohkossa on jalkapallon MM-kisoissa vain kolme ottelua. Näin vedonlyöjänä on harmi, että näitä pelataan vain kerran neljässä vuodessa, naureskelee Pejcic.

Edi Pejcic
Edi Pejcic elättää itsensä vedonlyönnillä ja ruutuvihko on edelleen yksi tärkeimmistä työvälineistä.Esa Huuhko / Yle

Pejcicin mukaan vedonlyöjälle ehdottomasti tärkeintä on tehdä ne joukkueiden perustasoerot itselleen selviksi. Nykypäivänä erilaista tilastodataa on saatavilla aivan eri tavalla kuin takavuosikymmeninä. Kaikella tuolla tiedolla ei kuitenkaan ole vedonlyöjälle käyttöä, ja liika tieto voi lisätä myös tuskaa.

– Siinä mielessä tämä data on tehnyt vedonlyönnin vaikeammaksi, koska ne tarjoavat myös kertoimen tarjoajalle hirveästi tietoa. Ennen pääsi sillä ruutuvihkolla ja Excel-taulokolla pitkälle, koska tietoa ei ollut saatavilla myöskään kertoimen tarjoajilla. Se data on myös vaarallista, koska siellä on ainoastaan pieni osa mikä on merkityksellistä. Voit ahtaa itsesi täyteen sitä dataa ja sitten tehdä turhan jyrkkiä johtopäätöksiä asioista, jotka eivät oikeasti merkitsekään mitään, varoittaa Pejcic.

– Kun ne joukkueet on kerran nähnyt, niin tärkeää on nähdä millainen flow-tila siinä joukkueessa on, millainen henki ja yhtenäisyys siellä valllitsee. Vaikka se olisi etukäteen vähän heikompi maa, mutta jos siellä on hyvä happi ja tulee onnistumisia, niin sellaiset asiat kantavat pitkälle.

Toisille vedonlyönti tuo lisäjännitystä otteluiden seuraamiseen, mutta jos rahaa aikoo tehdä, niin tunteille ei jää Pejcicin mukaan enää sijaa.

– Tämä on tietysti minun näkökulma, mutta tämä on täysin tunteetonta hommaa, nauraa Pejcic.

Tarjolla olleilla kertoimilla en lähtenyt pelaamaan Saksaa mestariksi

Edi Pejcic

Käynnissä olevissa kisoissa yksittäisissä otteluissa kaikki on Pejcicin mukaan mahdollista, mutta mestaruusmahdollisuuksia hän ei juuri näe muilla kuin lajin perinteikkäillä mahtimailla.

– Kun pelataan tällaisesta isosta asiasta, siis todella isosta, maailman isoimmasta asiasta, niin lasken jo jättiyllätykseksi jos joku näistä isoista perinteikkäistä maista ei voita tätä turnausta, puntaroi Pejcic.

– Jos siellä finaalissa on joku muu kuin tällainen perinteikäs iso maa, niin ne ei minun mielessäni pysty voittamaan sitä matsia. Se hermopaine on niin valtava, että jossain kohtaa ne vaan jäätyvät.

Englannin maajoukkueen entinen kärkimies Gary Lineker paalutti aikanaan, että jalkapallon on yksinkertainen peli. 22 pelaajaa jahtaa palloa 90 minuuttia ja lopussa Saksa voittaa aina. Venäjän kisoissa Pejcic ei kuitenkaan ole kiinnittänyt omakotitaloaan hallitsevan mestarin puolesta.

– Tottakai Saksa on omissa papereissanikin yksi ennakkosuosikeista, mutta tarjolla olleilla kertoimilla en lähtenyt pelaamaan Saksaa mestariksi. Ison asian uusiminen ei ole helppoa, ja minusta Saksa ei ole ehkä uusiutunut tarpeeksi. Neljä vuotta sitten tuntui, että ei ole muuta mahdollisuutta kuin että Saksa voittaa, mutta nyt ei ole ollut samalainen lento päällä kuluneen neljän vuoden periodin aikana. En lyönyt Saksan puolesta, toteaa Pejcic.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat