Jari Litmanen: ”Lohko H – huipputasainen ja huippulaadukas eri koulukuntien kohtaaminen”

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen uskoo, että H-lohko voi mennä kiemuraiseksi. Tasaisessa lohkossa eurooppalaista osaamista edustaa Puola.

jalkapallo
Puolan joukkue
Puolan joukkue.EPA

H-lohko on todella mielenkiintoinen mittari. Lohkon nelikön kaikki maat tulevat eri Fifan konfederaatioista, joten ainakin tässä lohkossa pääsee vertailemaan erilaisia lähestymistapoja. Eurooppaa edustaa Puola, Etelä-Amerikkaa Kolumbia, Aasiaa Japani ja Afrikkaa Senegal. Kukin näistä maista on jossain vaiheessa lähimenneisyydessä ollut joko maanosansa paras joukkue tai ainakin lähellä sitä. Nyt kenellekään ei povata kovin pitkää matkaa itse kisoissa, mutta se on varmaa, että tämä lohko tarjoaa jännitystä loppuun asti.

Puola kuuluu Euroopan suuriin jalkapallomaihin. Pienen notkahdusvaiheen jälkeen Puola on tullut vahvasti takaisin ja EM-kisoissa joukkueella olisi ollut potentiaalia edetä pidemmälle. Puola hävisi Portugalille puolivälierissä rankkareilla – sama polku aina finaaliin olisi voitolla ollut tarjolla. Taso ei aivan riittänyt ja lopulta Portugali meni mestaruuteen asti.

Nyt kasassa oleva Puolan joukkue on aika lailla parhaassa iässä. Avainpelaajat ovat pitkälti 30 korvilla, joten kokemusta on riittävästi. Myös tähtiosaston pelaajia Robert Lewandowskin johdolla riittää. Ongelmia jatkoa ajatellen tuo puolustuksen johtajan, Kamil Glikin, vamma. Jos Glik ei pysty pelaamaan, se pudottaa selvästi erikoistilanneosaamista molemmissa päissä.

Puola on suosikki menemään jatkopeleihin. Mutta helpon kautta se ei tule. Kolumbia oli yksi neljän vuoden takaisten kisojen suuria yllättäjiä, ja kisat nostivat esimerkiksi James Rodriguezin tähtiluokkaan. Laatua on taas kerran rutkasti: Euroopan eri suursarjoissa ja -seuroissa pelaa paljon kolumbialaispelaajia, vieläpä isoissa rooleissa. Kolumbia taistelee ennakkoasetelmissa Puolan kanssa lohkon voitosta selkeimmin.

Haastajina tulevat Senegal ja Japani. Senegalilla on heittää myös oma supertähtensä tiskiin, sillä Liverpoolissa loistavan kauden pelannut Sadio Mane johtaa maan hyökkäystä. Puolustuksen johtajana on taas Napolin loistava Kalidou Koulibaly. Näiden kahden supertähden takana taso sitten vaihtelee sen verran paljon, että jatkopaikka olisi yllätys. Mutta yhtäkään ottelua Senegal ei helposti häviä.

Japani on myös laatujoukkue. Ihan Lewandowskin, Manen, Rodriguezin ja Koulibalyn luokkaan ei Japanin pelaajistosta päästä, mutta Dortmundin Shinji Kagawa ei jää kovin paljoa taakse. Joukkueen muutkin avainpelaajat ansaitsevat jeninsä Euroopan sarjoissa eikä mitenkään pienissä seuroissa. Esimerkiksi puolustuksessa Galatasarayn Yuto Nagatomo tai Southamptonin toppari Maya Yoshida ovat erinomaisia pelaajia.

Lohko on ennakolta yksi kisojen tasaisimmista, ellei tasaisin. Lohko on myös yksi kisojen laadukkaimmista, ellei jopa kokonaisuudeltaan laadukkain. Kukaan näistä maista tuskin etenee kisoissa kovin pitkälle, mutta kuka tahansa voisi pelata jatkopeleissä. Ne kaksi, jotka tästä tulevat putoamaan, olisivat hyvin voineet jatkaa jonkun muun lohkon kautta.

Jari Litmanen

Lue myös:

Suurseuran arvio liian laihasta ja lyhyestä pelaajasta meni täysin puihin – Robert Lewandowski on maailman halutuimpia hyökkääjiä, joka ei joutunut syömään pekonia kasvaakseen supertähdeksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat