Hyppää sisältöön

Pietariin matkanneet suomalaiskannattajat ovat hurmaantuneet MM-kisatunnelmasta: ”Jalkapalloilu on lingua franca”

Pietariin odotetaan jopa kymmentä tuhatta suomalaiskannattajaa seuraavan kuukauden aikana. Vaikka Pietariin on Helsingistä vain vajaat 400 kilometriä, monet suomalaiset ovat itänaapurissa ensi kertaa.

futisfani
Jalkapallon MM-kisoja ei ole koskaan pelattu näin lyhyen matkan päässä Helsingistä ja se on saanut futismatkailijat liikkeelle. Erityisesti Pietariin matkustaa tuhansia suomalaisia kisojen aikana.

Pietari. Kristuksen ylösnousemuksen katedraalin eli Verikirkon kupeessa sijaitsevalle kannattaja-alueelle lipuu väkeä. Alkamassa on maanantain ensimmäinen MM-ottelu Ruotsi–Etelä-Korea. Paikalla ovat myös Helsingistä reissuun lähteneet Janne Pöyhönen ja Juho Olenius.

– Hyppäsin junaan ja kolmen ja puolen tunnin päästä olen jo täällä. Ihan älytöntä. Unelma toteutui. Olenius hehkuttaa.

Ottelulipun ostaneet eivät tarvitse erillistä viisumia. Lippu toimii viisumina. Ehkä juuri viisumipakosta, Venäjän politiikasta tai ennakkoluuloista johtuen, monille suomalaisille matka Pietariin on ensimmäinen.

– Jouduin käymään keskustelun itseni kanssa siitä, onko ok, että kisat ovat täällä. Pystyin asettamaan politiikan taka-alalle ja menemään futis edellä. Ja mitä olen täällä ihmisiä kohdannut niin Putinista ei puhuta. Se on asia, joka jätetään vain käsittelemättä, Olenius sanoo.

– Jalkapalloon ei vaikuta politiikka tai muu. Tämä on lingua franca, maailman puhutuin yleiskieli. Tämä on laji jota me kaikki rakastamme. Tämä on kuukauden kestävä hieno juhla. Ei voi olla kuin onnellinen, että on päässyt paikan päälle, Pöyhönen tunnelmoi.

Pietariin odotetaan seuraavan kuukauden aikana noin kymmentä tuhatta suomalaista jalkapallomatkailijaa ja ainakin toistaiseksi Suomen Pietarin pääkonsulaatissa on saatu olla rauhassa. Kadonneita passeja tai rikoksen uhreja ei ole näkynyt.

– Kisaturistit ovat osanneet käyttäytyä ja kaupunki on tarjonnut siihen mahdollisuuden. Minusta tuntuu, että ihmiset ymmärtävät, että kyseessä ovat suurkisat suurkaupungissa. Ei täällä kannata ruveta rekkuamaan, lehdistövirkamies Anna Laine sanoo.

Pietarin keskustassa sijaitsevan fanialueen edestä löytyy lisää suomalaisia, Lahdesta saapuneet Olli Riikonen ja Dimitri Kovalenko.

– On ollut aina unelma päästä katsomaan MMM-futista ja nyt kisat ovat niin lähellä, että tänne oli pakko tulla, Riikonen sanoo.

Kumpikaan kaksikosta ei ole nähnyt minkäänlaista häiriökäyttäytymistä.

– Mun mielestä täällä on niin paljon poliiseja joka nurkassa, että minkäänlaista uhkakuvaa ei ole ollut. Kaikki on sujunut hyvin, Pietarissa syntynyt Kovalenko sanoo.

Taksimatkojen kanssa kannattaa kuitenkin olla Pietarissa tarkkana. Helpoin ja vaivattomin tapa on käyttää paikallista kyytipalvelua Yandexia tai Uberia.

Riikonen ja Kovalenko pääsivät tutustumaan taksien hintakaruselliin Pietarin reissunsa alussa. Oppirahat on nyt maksettu.

– Kävimme treenaamassa paikallisella crossfit-salilla. Täältä sinne maksoi 800 ruplaa (11 euroa) ja sieltä takaisin 180 ruplaa (2,5 euroa). Vähän oli vaihtelua, Riikonen nauroi.

– Se oli meidän ensimmäinen taksikyyti täällä. En ollut ihan varma hintatasosta. Kuski nosti vielä hintaa kesken matkan vaikka yritin vähän kysellä. Ei auttanut, 800 ruplaa tuli maksettua, venäjää taitava Kovalenko hymyili.

.
.