Tapio Lehtinen, 60, lähtee 300 päivän purjehduskisaan maailman ympäri yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua: “Varmasti tulee hetkiä, jolloin pelottaakin”

Tapio Lehtinen on kokenut merenkävijä, mutta heinäkuun 1. päivä käynnistyy hänellekin valtavan kova purjehduskilpailu.

purjehdus
Tapio Lehtinen
Tapio Lehtinen Asteria-veneessään.Lehtikuva

60-vuotiasta Tapio Lehtistä odottaa heinäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien hurja noin 10 kuukauden haaste. Hän osallistuu Golden Globe Raceen, jossa purjehditaan maailman ympäri yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua.

Ranskasta käynnistävä kisa käydään 50 vuoden takaisilla olosuhteilla. Esimerkiksi veneiden pitää olla 1960-luvulla suunniteltuja, eikä kilpailussa saa käyttää moderneja navigointilaitteita.

Vaativa kilpailu on tarvinnut kovia ennakkovalmisteluja. Lehtinen aloitti ponnistelut jo vuosi sitten, kun hän alkoi toteuttaa ideaa osallistumisesta. Yksi huipentuma koettiin kuukausi ennen starttia, kun kilpailuvene Asteria saatiin pakattua yömyöhällä Vuosaaren satamassa valmiiksi.

Maissa ei siis käydä kertaakaan, joten koko matkan tavarat oli saatava alusta asti mukaan. Lehtisen mukaan pakkaamisessa edettiin Abraham Maslow’n tarvehierarkian mukaan. Amerikkalaispyskologin hierarkiassa tulevat ensimmäisenä fysiologiset tarpeet, kuten ruoka ja juoma. Silja-tytär, Lotta-vaimo, ja tuleva miniä Lotta pakkasivatkin veneeseen vajaa tuhat kilogrammaa ruokaa.

Tapio Lehtinen ja veneensä Asteria
Tapio Lehtinen ja veneensä AsteriaLehtikuva

50 vuoden sääntö vaikuttaa myös siihen, mitä syö ja juo. Lehtisen mukaan kuitenkin ruoan ja juoman kohdalla retrosääntö on positiivinen asia. Moderneissa valtameripurjehduksissa voivat olla mukana vedentekokoneet, jotka tekevät merivedestä makeaa juomavettä.

– Nyt pitää olla lähtiessä kaikki vesi mukana, niin silloin vesi voi olla yhtä hyvin säilykepurkeissa kuin vesitankeissa, Lehtinen kertoo ja lisää, että ainoa mahdollisuus lisävedelle on kerätä sitä sateesta Päiväntasaajan tietämillä.

Ruokalistat noin 300 päivän pyrähdykseen ovat laatineet etukäteen ravitsemusterapeutit Patrik Borg ja Leena Putkonen.

– Moderneissa kisoissa syödään pakastekuivattua ruokaa, niin se on aika saman makuista mössöä tai sitten niissä on vain jotain voimakasta maustetta. Nyt voi olla kalasäilykkeitä tai hedelmiä. Se tekee ruuasta vähän vaihtelevampaa, Lehtinen avaa.

– Ei tämä nyt varsinaisesti ole gourmet-risteily, mutta hyvin tulee syömään, Lehtinen naurahti.

Fyysinen kunto on myös olennaisessa osassa, kun mietitään Maslow’n tarvehierarkian ensimmäistä askelta. Valtamerillä purjehtiminen ei ole mitään kevyttä puuhaa. Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) runsas vuosi sitten Lehtinen ei saanut aikaan yhtään leuanvetoa, huhtikuun lopussa niitä meni jo neljätoista.

– Aloitin saman tien päivittämisen jumppaamisen, kun päätin lähteä kisaan. Olen käynyt tekemässä kunnon aamujumppaa. Sitten hiihtämistä, soutua, uintia ja halonhakkuuta. Kyllä minun kuntoni on parempi selkeästi kuin mitä vuosikausiin, Lehtinen iloitsee.

Tapio Lehtisellä on mukanaan lähes tuhat kiloa ruokaa.
Tapio Lehtisellä on mukanaan lähes tuhat kiloa ruokaa.Tapio Lehtinen

“Pientä länsimetro-oiretta oli”

Perustarpeisiin lukeutuu myös luonnollisesti itse vene. Pitkään jo purjehtinut Lehtinen löysi kilpa-aluksensa Rooman läheltä viime kesänä. Vene rakennettiin käytännössä kokonaan uusiksi.

– Jälleen kerran on opittu kantapään kautta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, Lehtinen toteaa.

– Projektin suunnittelu ja hallinta on vaikea laji. Veneen kanssa oli kyllä semmoista pientä länsimetro-oiretta sekä aikataulun että kustannuksen suhteen, Lehtinen avaa.

Budjetti venyi alkuperäisestä 300 000 eurosta lähemmäs puolta miljoonaa.

– Kaikki saatiin kuitenkin ankaran loppupuristuksen jälkeen valmiiksi, Lehtinen huokaisee.

Suurista rahasummista huolimatta koko Lehtisen urakassa on kyse Maslowin tarvehierarkian ylimmästä askeleesta, itsensä toteuttamisesta. Henkisestikin pitkä urakka yksin merillä tulee olemaan valtava, mutta Lehtinen hehkuu ennen lähtöä onnea kuin pikkupoika.

– Olen 50 vuotta nauttinut merellä olemisesta ja purjehtimisesta, niin kyllä minä odotan tätä kilpailua, Lehtinen painottaa.

Asteria valmis
Asteria valmiiksi pakattu keskiyön jälkeen toukokuun lopussa.Tapio Lehtinen

“Odotan sitäkin, että olen yksin veneessä, eikä tarvitse olla kenenkään kanssa”

Kokemusta maailman ympäri purjehtimisesta Lehtisellä on kertaalleen. Hän toimi 37 vuotta sitten Skopbank of Finlandin vahtipäällikkönä Whitbread Round the World Race –kilpailussa. Silloin oli kuitenkin mukana täysi miehistö ja maissakin käytiin kolme kertaa.

Kokenutta merenkävijä tiedostaakin uuden haasteen.

– Tiedän, että voin joutua vaarallisiin paikkoihin. Tärkeintä on kunnioittaa merta ja toimia sen ehdoilla. Varmasti tulee hetkiä, jolloin pelottaakin, Lehtinen toteaa

Rauhoittavaa tekemistäkin löytyy. Hyvä ystävä Tarmo Viren tuli taksilla viime hetkellä Vuosaaren satamaan ennen kuin vene piti lähettää eteenpäin. Tuomisina olivat retrosääntöjen mukaiset 100 C-kasettia mukaan matkaan. Lehtisen toivomuslistalla oli esimerkiksi Jean Sibeliuksen koko tuotanto.

– Tare on tehnyt koko talven töitä ja äänittänyt minulle toivomuslistan mukaisesti musiikkia. Sitäkin odotan, että olen yksin veneessä, eikä tarvitse olla kenenkään kanssa. Saa rauhassa kuunnella, Lehtinen hehkuttaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat