Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu

HJK avaa Mestareiden liigan karsinnat Färsaarten mestaria vastaan: "Me olemme ennakkosuosikkeja ja meidän täytyy hoitaa homma"

Vikingur on voittanut kaksi edellistä Färsaarten mestaruutta. Jos HJK etenee jatkoon, toisella kierroksella vastaan asettuu Valko-Venäjän mestari Bate Borisov.

Mestarien liiga
HJK-pelaajat juhlivat kuvassa
Veikkausliigaa johtava HJK on hävinnyt alkukaudella vain kaksi ottelua.Lehtikuva / Mikko Stig

Mestareiden liigan ensimmäinen ja toinen karsintakierros arvottiin tiistaina Sveitsin Nyonissa. HJK kohtaa ensimmäisellä kierroksella Färsaarten mestarin Vikingurin.

Vikingur on tuttu seura suomalaisille vuodelta 2013, kun se yllätti FC Interin Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Otteluparista muistetaan lahjuksia vastaanottanut armenialaistuomari, jolle UEFA langetti elinikäisen toimintakiellon. Kaksi edellistä maansa mestaruutta voittanut joukkue on tällä hetkellä Färsaarten pääsarjassa vasta sijalla viisi.

Ensimmäinen ottelu pelataan 10. tai 11.7. Helsingissä ja toinen viikkoa myöhemmin Färsaarilla.

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo otti arvontatuloksen vastaan tyynesti. Ainoa vaihtoehto on jatkaa eteenpäin toiselle kierrokselle.

– Hyvät fiilikset on arvonnasta ja vastustajasta. Kaikkiin tarjolla olleisiin vaihtoehtoihin on vähän pitkät matkat, ja se on tietysti negatiivinen seikka. Heillä ei ole oma kansallinen sarja alkanut kovin hyvin, ja me ymmärrämme sen, että olemme ennakkosuosikkeja ja meidän täytyy hoitaa homma.

Lehkosuo sanoo, että tarkkaa tietoa vastustajasta ei vielä ole, mutta Vikingurin tulevista ja menneistä peleistä pyritään saamaan kuvamateriaalia. Yhtenä vaihtoehtona on myös matkustaa paikan päälle tarkkailemaan.

– Jos saamme hyvää kuvaa, paikan päälle ei lähdetä katsomaan. He pelaavat vielä pari peliä ennen heinäkuun taukoa, jonka aikana he keskittyvät vain europeleihin. He tulevat pelaamaan meitä vastaan todennäköisesti vähän erilaisella pelisuunnitelmalla, kuin mitä he kotimaassaan pelaavat.

Veikkausliigaa kahdeksan pisteen turvin johtava HJK pelaa vielä neljä peliä kotimaan kentillä ennen europelien käynnistymistä. Pelitahti alkukaudella on ollut kiivas, ja sen myötä pelituntuma joukkueella on ainakin kohdallaan.

– Meillä on kovaa rutiinia pelaamisesta, ja se on hyvä asia. Alkukaudella on ollut ehkä muutama peli liikaa, ja kaikki suomalaisjoukkueet ovat kovilla, kun eurokentille mennään, mutten ala sitä sen kummemmin miettimään tai itkemään. Tässä on tärkeitä kärkipelejä Veikkausliigassa tulossa, emmekä me ryhdy emmekä edes pysty säästelemään pelaajia. Viimeisen PS Kemi -pelin jälkeen on vajaa viikko aikaa valmistautua, ja siinä ehdimme levätä ja sopivasti treenata.

Tulokset tyydyttävät, pelin kanssa aina töitä

15 ottelusta 35 pistettä kerännyt HJK on hävinnyt vain kaksi ottelua liigan alkukaudella, ja tappiottomalla putkella on mittaa jo kahdeksan ottelua. Päävalmentaja on tyytyväinen pistepottiin, mutta pelin kanssa täytyy tehdä töitä koko ajan.

– Pisteitä on ihan mukavasti, mutta aina kun niitä menetetään, niitä voisi olla enemmänkin. Peliä täytyy kehittää aggressiivisesti koko kauden ajan, eikä se tule koskaan valmiiksi. Veikkausliigassa kohdataan erilaisia vastustajia, ja se on sellaista prosessia koko ajan, mutta mielestäni joukkue on hyvällä matkalla.

Mikäli HJK etenee jatkoon, toisella kierroksella vastaan asettuu Valko-Venäjän huippuseura Bate Borisov, joka on voittanut maansa 12 edellistä mestaruutta. Seura on myös nähty Mestareiden liigan lohkovaiheessa viidesti.

Jasse Tuomisen edustama Bate Borisov pudotti SJK:n toisella karsintakierroksella kesällä 2016 yhteismaalein 4–2.

Lehkosuo muistuttaa, että ensin keskitytään täysin Vikingurin kukistamiseen, mutta Baten laadukkuus on tiedossa.

– Peli kerrallaan mennään, mutta Bate on kokenut ja menestynyt europeleissä. He ovat olleet useasti lohkovaiheissa viime vuosina, ja sitä kautta he ovat rutinoituneita pelaamaan. Se on selvää, että kuka ikinä toisessa vaiheessa tuleekaan, jos ja kun sinne mennään, vaaka keikahtaa niin päin, että me olemme altavastaajia. Niitä pelejä pitää alkaa suomalaistenkin joukkueiden joskus voittamaan ja venymään. Emme pääse koskaan eteenpäin, jos niitä parempia joukkueita ei voiteta.

Uutista päivitetty kello 18.50: lisätty Lehkosuon kommentit arvontatulokseen.

Lue myös:

TOP5: Muistatko nämä suomalaisseurojen konttaamiset eurokentillä?

Uefa sinetöi: Interin eurohaaveet upottaneelle tuomarille elinikäinen toimintakielto

Maailman mukavin derby ja Euroopan innokkain yleisö - jalkapallo on Färsaarten ykkönen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat