Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.

Haukuttu ja vähätelty supertähti on kriitikoiden mielestä liian vanha, liian hidas ja parhaat päivänsä nähnyt – Cristiano Ronaldo ei ehkä ole entisensä, mutta silti maailman paras

Mitä tapahtuu, kun ilmiömäisestä pelaajasta tulee kuolevainen? Yhden hattutempun MM-kisoissa jo iskenyt Cristiano Ronaldo ei enää tee mitä haluaa, mutta ylivertaisen voimanpesän tilalla on edelleen pelätty maalitykki.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Cristiano Ronaldo.
AOP

Kuukausi MM-kisojen loppuottelun jälkeen tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun Cristiano Ronaldo otti ensimmäiset askeleensa miesten maajoukkuepelaajana. Venäjällä pelattavat MM-kisat ovat hänen uransa kahdeksas arvoturnaus, ja jälleen kerran Portugalissa kaikki katseet on käännetty kapteeniin.

Kuten Real Madrid, Portugalin joukkue henkilöityy usein Ronaldoon niin hyvässä kuin pahassa. Hän on pelaaja, jolta odotetaan poikkeuksellisia ratkaisuja, mutta jonka niskaan loka myös kaadetaan, jos joukkueen suoritus pettää toiveet. Esimerkkejä riittää.

Parin viime vuoden aikana hallitsevan Euroopan mestarin riveihin on ilmestynyt liuta kiehtovia nuoria hyökkäyspelaajia keventämään supertähden taakkaa. Bernardo Silva oli Pep Guardiolan luottopelaajia Manchester Cityn edetessä Valioliigan mestariksi. Hyökkääjä André Silvalla puolestaan on takanaan ensimmäinen kausi AC Milanissa. Laituri Goncalo Guedes siirtyi viime vuonna Paris Saint-Germainiin 30 miljoonalla eurolla.

Lupaavien uusien kasvojen myötä Portugalin hyökkäyspelaaminen on paperilla sen suurin vahvuus Venäjällä. Se lienee rohkaisevaa myös tulevaisuuden kannalta, sillä hiekka Ronaldon tiimalasissa valuu kovaa vauhtia.

Cristiano Ronaldo.
EPA

Se tuntuu erikoiselta ajatukselta, sillä vasta toukokuussa Ronaldo huipensi 13 ottelun ja 15 maalin kautensa Mestareiden liigassa jo kolmanteen peräkkäiseen mestaruuteen ja Portugalin joukkueen sisälläkin häntä pidetään edelleen koko ryhmän suunnan määrittävänä soihdunkantajana.

– Jos hän on kunnossa ja hyvässä vireessä, kaikki on mahdollista. Tarvitsemme häntä, eikä kukaan voi väittää, ettei hän olisi tärkein pelaajamme. Jos Cristiano on parhaimmillaan, voimme saavuttaa jotain erityistä, Silva sanoi Arab Newsille kisojen alla.

Portugalin kisat avannut tasapeli Espanjan kanssa antoi sanoille pontta. Kentällä oli paras mahdollinen Ronaldo, joka mätti hattutempun – kaikki omiensa maalit.

Miten sitten on mahdollista, että soraäänet supertähden ympärillä ovat saaneet yhä enemmän sanansijaa ja hätäisimmät ovat ennättäneet pitää Ronaldon aikaa jalkapallomaailman absoluuttisella huipulla päättyneenä jo parin vuoden ajan?

Takana nihkeä arvokisahistoria

Portugali ei juuri koskaan ole miesten arvokisojen suursuosikki, mutta 2010-luvun mittaan maa on kyennyt ansiokkaisiin suorituksiin kansainvälisillä kentillä.

Jo vuonna 2004, Ronaldon arvokisadebyytissä, Portugali eteni EM-kotikisojensa loppuotteluun. Turnaustaipaleen aikana Ronaldo teki ensimmäisen maajoukkuemaalinsa ja osui muun muassa 2–1-välierävoitossa Hollannista. Välierävaiheeseen portugalilaiset etenivät myös MM-kisoissa 2006 ja EM-turnauksessa kesällä 2012.

Neljä vuotta sitten MM-turnaus päättyi jo alkulohkoon. Kisat olivat synkät myös henkilökohtaisesti, sillä polvivammasta kärsinyt hyökkääjä oli kaukana täydestä kunnostaan. Hän myös oli selkeästi turhautunut joukkuetovereihinsa, jotka eivät olleet aivan samaa kaliiperia kuin Real Madridissa, eikä peitellyt pettymystään huolimattomien syöttöjen tai huonojen ratkaisujen jälkeen. Portugalissa valtaosa kritiikistä kohdistettiin nimenomaan Ronaldoon, jota haukuttiin joukkueensa itsekkääksi taakaksi.

Vuoden 2016 Euroopan-mestaruus toi suuren helpotuksen. Kolmella maalilla ja kolmella maalisyötöllä Ronaldo johdatti joukkueensa kultaan. Hänen omat pelinsä päättyivät loppuottelun alkuvaiheilla loukkaantumiseen, mutta adrenaliinin virratessa Ronaldo ohjasi, opasti ja kannusti joukkuettaan kentän laidalta loppuun asti. Finaalissa kaatui Ranska, ja Ronaldon asema pokaalin ilmaan nostaneena kapteenina oli verrattavissa venäläiskiekkoilija Aleksandr Ovetshkiniin, joka tänä kesänä vihdoin voitti Stanley Cupin.

Cristiano Ronaldo.
AOP

Jääkiekkoilijan tapaan Ronaldoa on pitkään kutsuttu yhdeksi maailman parhaista pelaajista, mutta portugalilaisen kohdalla menestys maajoukkueessa oli vältellyt häntä pitkään. Vielä olennaisempi kritiikin aihe oli Ronaldon selvästi seuraotteluita nihkeämpi maalisaldo. Hän on Portugalin kaikkien aikojen maalipörssin ykkönen, mutta 13 MM-kisaottelussaan hän oli ennen näitä kisoja tehnyt vaatimattomat kolme maalia.

Tilastoja MM-näyttämöllä tarkastellessa ei ehkä arvaisi, että kyse on yhdestä kaikkien aikojen parhaasta pelaajasta.

MM-turnaus on Ronaldolle ainoa kilpailu, jossa hän ei ole kyennyt menestymään. Neljän Valioliiga-mestaruuden, kahden La Liga -mestaruuden, viiden Mestareiden liigan voiton, Euroopan-mestaruuden ja lukemattomien muiden kohokohtien rinnalla MM-kisat ovat kuin poikkeus, joka vahvistaa säännön.

Hiljattainen evoluutio kohti puhdasta maalintekijää

Real Madridin kannattajien keskuudessa Ronaldosta on alkanut tulla alati ristiriitaisempi hahmo. Kun odotusarvona on suoranainen dominointi, niin perushyväkin pelaaminen jättää kylmäksi.

Tilanteissa, joissa hänet on totuttu näkemään karkaamassa puolustavilta pelaajilta pallo hallussaan lähes leikitellen, tämän hetken Ronaldo menettää pelivälineen aivan liian usein. Merkittävä osa Ronaldon pelaamisen näyttävyyttä on kadonnut. Harhautusten tai räjähtävien juoksujen sijaan hän antaa helppoja syöttöjä pelin rakentamiseksi.

Päättynyt kausi oli hänen 16:s vuotensa ammattilaisena, joten aika alkaa väistämättä päästä Ronaldonkin kaltaisen ilmiön kintereille. Älykkäänä ja yhä monin tavoin arvokkaana pelaajana hän kuitenkin on oppinut sopeutumaan.

Nykypäivän Ronaldo on vanhempi, hitaampi ja vähemmän räjähtävä – ja tiedostaa sen.

– Yritän olla fyysisesti parhaimmillani, koska se on ammatillisesti tärkeää. En tee samoja asioita kuin kymmenen vuotta sitten. Tällä tasolla pysyminen vaatii uhrauksia. En enää pysty tekemään tiettyjä asioita, joihin pystyin 20-vuotiaana. Tasapaino kaikessa on tärkeää ja pienetkin yksityiskohdat vaikuttavat, Ronaldo sanoi Italian GQ-lehdelle alkuvuodesta.

Cristiano Ronaldo.
AOP

Vaikka ulkoisesti Ronaldo on yhä vakuuttava, hänen suorituksissaan muutos näkyy jo selvästikin. Pallon kanssa taikoja tehnyt pikajuna on historiaa, mutta portugalilainen on yhä joukkueelleen äärimmäisen tärkeä. Siksi hänen kantamansa vastuu on suuri, minuutteja tulee paljon, ja Real Madridin tapauksessa myös ottelumäärät ovat valtavia.

Ronaldo on väistämättä joutunut hyväksymään nämä haasteet ja joukkueen soihdunkantajana etsimään keinot odotusten täyttämiseksi.

Edelleenkään hän ei halua vaihtaa rooliaan puhtaasti kärkipelaajaksi ja sanoo yhä suosivansa laitahyökkääjän roolia. Suoritustasonsa säilyttämiseksi hänen pelaamisensa keskittyy kuitenkin yhä enemmän rangaistusalueelle. Juoksuvoimainen ja pitkiä matkoja pallo jalassaan kulkenut Ronaldo on kehittynyt kliinisemmäksi ja ennen kaikkea valikoivammaksi maalintekijäksi.

Real Madridissa tähän on kyetty sopeutumaan kohtalaisesti, kunhan laitapuolustajat hoitavat tonttinsa. Esimerkiksi Marcelon ja Dani Carvajalin suorittaessa parhaimmillaan he vastaavat pallon toimittamisesta rangaistusalueelle, missä Ronaldo on yhä maailmanluokan pelaaja. Siellä Ronaldon vaistot, pelisilmä ja viimeistelytaito pääsevät oikeuksiinsa tänäkin päivänä.

Pelikaverit alati tärkeämpiä

Nykypäivän Ronaldo on kuitenkin entistä riippuvaisempi joukkuetovereistaan. Real Madridia valmentanut Carlo Ancelotti nosti tämän huomion esille jo muutamia vuosia sitten, mutta tuolloin Ronaldo eli vielä viimeisiä superkausiaan ja ajatus pitkälti sivuutettiin. Italialaisvalmentaja näyttää kuitenkin olleen oikeassa sanoessaan, että Ronaldon huippusuoritukset edellyttävät myös joukkueen huippusuoritusta.

Tätä teesiä voidaan alleviivata yhä vahvemmalla kynällä Ronaldon keskittyessä kentän ylimmän kolmanneksen keskustan hallitsemiseen.

Viime syksy oli osuva esimerkki siitä, missä portugalilainen tällä hetkellä menee. Ronaldo sai surkean alun kauteen, eikä meinannut millään löytää tuttua maalintekovirettään. Ympärillä muukin Real Madridin joukkue tuskaili. Ronaldosta ei enää ollut säännönmukaisesti määrittämään koko joukkueensa suuntaa tai suoritustasoa, vaan hänestä on tullut entistä enemmän yksi palanen kokonaisuutta, jonka on toimittava sujuvasti, jotta hän pääsisi oikeuksiinsa.

Cristiano Ronaldo.
EPA

Kun Ronaldo ei enää kykene yksin pujottelemaan vastapelaajien seasta maalintekotilanteisiin ja tyhjään tilaan, muilta vaaditaan enemmän. Madridissa ranskalaishyökkääjä Karim Benzema on kohdannut valtavasti kritiikkiä maalimääristään ja esimerkiksi häneltä vaaditaan paljon, jotta Ronaldon ympärille rakennettu hyökkäys saisi tarpeeksi syöttövaihtoehtoja maalipaikkojen luomiseksi.

Huippuvuosien Ronaldon muistaville hänen osin pakotettu evoluutionsa voi olla harmillinen, mutta kukaan ei voi olla fyysisesti voittamaton ikuisesti.

Ronaldon kaltaisen raa'asta voimantuotostaan pitkään suorastaan eläneen pelaajan tapauksessa vuosien vieriminen näkyy vielä erityisen selvästi. 33-vuotiaana Ronaldon parhaat vuodet pelaajana ovat väistämättä jo takana, mutta hyviä tai erittäin hyviä vuosia voi yhä olla jäljellä.

Vuoden 2018 Cristiano Ronaldo tarvitsee enemmän apua maalipaikkojen luomiseen kuin koskaan aiemmin, mutta hyödyntää tilanteet edelleen erinomaisesti: kiinnostavana tilastopoimintana Opta Joen mukaan Ronaldon laukauskeskiarvot olivat kaudella 2014-2015 matalammat kuin koskaan aiemmin Real Madridissa, mutta tehtyjen maalien keskiarvo oli ennätyskorkealla.

Suoranaiset puolustajien haastamiset ovat vähentyneet roimasti ja ennakointi sekä sijoittuminen ovat korostuneet. Ennen lähes mihin tahansa pystynyt Ronaldo joutuu nyt tekemään enemmän kriittisiä valintoja pitääkseen maalimääränsä korkeina.

Kolme kritiikin vuotta

Vuonna 2012 Ronaldon huimat fyysiset ominaisuudet vielä nousivat otsikoihin. Paikallisottelussa Atléticoa vastaan hän juoksi Real Madridin vastahyökkäyksen kärkenä 96 metriä kymmenessä sekunnissa. Vaikka tuo yksittäinen tilanne ei johtanut maaliin, se kuvastaa hyvin huippuvuosiensa Ronaldon poikkeuksellisuutta.

Ennätyssiirto Manchester Unitedista 94 miljoonalla eurolla näytti aikanaan älyttömältä, mutta Ronaldo todellakin on ollut jokaisen pennin arvoinen. Hänet on toistuvasti tunnustettu maailman tunnetuimmaksi urheilijaksi ja pelaajana hän on ollut Real Madridin kaltaisen seuran keulakuva.

Hyvin harva pelaaja historiassa David Beckhamista Zinedine Zidaneen on kyennyt kasvattamaan Real Madridin profiilia omalla läsnäolollaan, mutta Ronaldo on yksi heistä – ellei jopa ainoa koskaan.

Heti ensimmäisellä kaudellaan Ronaldo teki Madridille 26 maalia 29 ottelussa. Vuotta myöhemmin hän teki ennätykselliset 40 osumaa, sitä seuraavana jo 46. Kaudella 2014-2015 portugalilainen iski oman ennätyksensä: 48 maalia 35 La Ligan ottelussa. Kaikki kilpailut huomioiden uskomattomaan kauteen mahtui 61 osumaa.

Voimiensa huipulla Ronaldo oli lähes pysäyttämätön pelaaja.

Neljän ensimmäisen kautensa aikana Ronaldo vastasi 90 peliminuutin aikana keskimäärin yhdestä maalista ja seitsemästä laukauksesta, joten ottelulippuun olisi voinut sisällyttää jonkinlaisen Cristiano-takuun. Kauteen 2014-2015 asti hän myös antoi syötön 65 Real Madridin maaliin ja oli suurimpien sarjojen syöttötilastossa neljäs.

Jokainen metri kentällä oli Ronaldolle ase, ja jokainen puolustava pelaaja joko hitaampi, heikompi, tai kovin usein molempia samaan aikaan.

Hyvin pian ennätyskauden 2014-2015 jälkeen alkoi kuitenkin nykyinen väittely, joka jatkuu ehkä vain kuumempana kuin koskaan. Vuosi toisensa jälkeen Ronaldon on väitetty hiipuvan – ja kiihtyvällä tahdilla.

Joidenkin mukaan hän ei enää edes ole palkkansa ja asemansa arvoinen, toiset ovat vakuuttuneita siitä, että hetkenä minä hyvänsä Ronaldo siirtyy Pariisiin, Yhdysvaltoihin tai Kiinaan keräämään vielä viimeiset setelisäkit ennen loistokkaan uransa päättymistä.

Cristiano Ronaldo.
AOP

Debyyttikautensa jälkeen hän ei ole kertaakaan jäänyt alle 40 maalin, mutta jokainen laskusuuntainen tilasto antaa aihetta epäilyksille.

Päättyneen kauden Ronaldo, joka syksyllä lytättiin täysin, pelasi maali per peli -tahtiin ja iski La Ligassakin 27 ottelussaan 26 osumaa. Ne ovat silti vähemmän kuin mihin 2010-luvun ilotulituksen aikana on totuttu, ja erityisesti alkutalvesta Ronaldo oli otsikoissa lähes yksinomaan negatiivisessa sävyssä.

Voisi kuitenkin sanoa, että Ronaldon suurin heikkous taitaa olla hänen aiempi ilmiömäisyytensä. Jos rima on niin korkealla, että oikeastaan vain yksi muu pelaaja maailmassa – ehkä jopa jalkapallohistoriassa – pystyy pyrkimään ylittämään sen, pudotus saattaa näyttää rajulta.

Ronaldon tapauksessa maalimäärän hienoinen lasku on pudottanut hänet lähes epäinhimillisen maalintekokoneen paikalta "vain" erittäin hyväksi pelaajaksi. Vielä tällä hetkellä sekin taso pitää Ronaldon maailman eliitissä, johon pyrkii jatkuvasti uusia parikymppisiä pelaajia.

Viimeinen mahdollisuus MM-kisoissa?

Kaikkien epäilysten keskellä on suorastaan nurinkurista, että vain puoli vuotta sitten Ronaldo palkittiin Kultaisella pallolla, maailman parhaana pelaajana. Titteli oli hänelle jo viides.

Ronaldo ei suinkaan ollut äänestyksessä ylhäisessä yksinäisyydessään, eikä jonkun muun palkitseminen olisi ollut huutava vääryys, mutta hänen asemastaan keskusteltaessa tämä seikka asettaa kritiikin oikeaan mittakaavaan. Lionel Messi on kaksi ja puoli vuotta nuorempi, sukupolvensa toinen megatähti, jonka pelaamisessa fyysinen voimantuotto ja -käyttö ei ole aivan yhtä ratkaisevaa kuin Ronaldolle.

Cristiano Ronaldo.
AOP

Messi on se, johon portugalilaista lähes väistämättä vertaillaan, ja se mittapuu on kaukana köykäisestä. Ronaldo taas on kaksikosta se, jota on myös usein helpompi kritisoida tai vähätellä, koska äärimmäisen huoliteltua ja avoimen ylimielistä Ronaldoa yksinkertaisesti on niin paljon helpompi vihata kuin Messiä.

Heidän välillään vertailu varmasti jatkuu ikuisesti ja Messi luultavasti saa ainakin pari vuotta enemmän aikaa kartuttaa saavutuksiaan, mutta Ronaldo on seuraavien MM-kisojen aikaan jo 38-vuotias. Hänen kohdallaan ei edes tunnu mahdottomalta ajatella, että asemansa legendana jo varmistanut supertähti olisi silloinkin mukana, mutta todennäköisempää lienee, että Venäjällä pelattava turnaus on Ronaldon viimeinen näytös.

Toistaiseksi MM-tasolta ei ole jäänyt käteen juuri mitään, mutta jokainen toki tiedostaa, miten vaikea voitettava aikuisten maailmanmestaruus on. Ronaldon tapauksessa hän kuitenkin takuuvarmasti haluaa vähintäänkin näyttää, että Portugalin paitaa maajoukkuejalkapallon huipennuksessa kantaa se sama poikkeuksellinen pelaaja, jonka suoritukset ovat luoneet Real Madridille suoranaisen dynastian Mestareiden liigassa.

Ennätyksiä liukuhihnalta rikkoneelle pelaajalle vain yksi maali turnausta kohden aiemmissa MM-kisoissa ei ole kovin kummoinen taidonnäyte. Rehellisyyden nimissä tässä vaiheessa uraansa Ronaldo ei enää juurikaan tee ennätystensä kannalta ratkaisevia suorituksia. Huippuvuodet ovat takana, mutta se ei silti tarkoita sitä, etteikö kyse olisi edelleen vetovoimaisesta ja äärimmäisen vaarallisesta pelaajasta.

– Portugalin joukkue on mielenkiintoinen, Ronaldon maanmies ja entinen valmentaja José Mourinho ennakoi keväällä ESPN:llä.

– Mutta menestys MM-kisoissa olisi mahdotonta ilman Cristianoa. Hänen kanssaan mikään ei ole mahdotonta.

Vaikka kymmenen vuoden takainen Ronaldo saattaisi juosta 33-vuotiaan itsensä ympäri, kuolevainenkin Cristiano voi ratkaista ottelun silmänräpäyksessä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat