Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.

Rinteen pokaali lapsuudenkotiin: "Isä siellä jo raivaa tilaa"

Vuoden maalivahdin palkinto sai Nashvillen Pekka Rinteen tunteelliseksi.

urheilu
Pekka Rinne hymyilee.
Pekka Rinne.Tomi Hänninen

LAS VEGAS. Nashvillen Pekka Rinteestä, 35, tuli keskiviikkona kolmas suomalaismaalivahti, joka on valittu NHL:n parhaaksi maalivahdiksi. Ennen Rinnettä kunnian saivat Calgaryn Miikka Kiprusoff kesällä 2006 ja Bostonin Tuukka Rask kesällä 2014. Rinne oli ehdolla palkintoon jo neljättä kertaa ja sai vihdoin nimensä himoittuun pokaaliin.

Ensimmäistä kertaa Rinne oli ehdolla jo kaudella 2010-11.

– Aiemmilla kerroilla sitä aika lailla tiesi, että kuka sen voittaa. Nyt oli alusta asti sellainen fiilis, että tämä voisi olla minun vuosi. Kyllä sen sitten huomasikin, että tätä mietti aika paljon etenkin, kun tultiin tänne. Tänään huomasi, että olo on tosi jännittynyt, sellainen outo fiilis, Rinne hymyili Yle Urheilulle Las Vegasissa.

– Kun menin lavalle, jännitti ihan hulluna, Rinne jatkoi.

Rinne voitti parhaan maalivahdin kisan lopulta selvästi. NHL-seurojen 31 toimitusjohtajasta peräti 22 laittoi Rinteen ykköseksi. Toiseksi tullut Winnipegin Connor Hellebuyck sai ykkössijoja seitsemän, Vegasin Marc-Andre Fleury ja Toronton Fredrik Andersen kumpainenkin yhden.

"Tässä on jo takana ja aika paljon on kaikkea sattunut"

Palkinto sai Rinteen tunteet nousemaan pintaan.

– Onhan tämä tosi tunteikas juttu, kaikenlaiset tunteet nousevat tällaisella hetkellä pintaan. Sitä alkaa miettiä, miten pitkä matka tässä on jo takana ja aika paljon on kaikkea sattunut. Kyllä tästä nauttii täysin siemauksin. Jonkinlainen oma merkki tästä jää kuitenkin historiaan, Rinne tunnelmoi.

– Eikä tätä Suomestakaan moni ole voittanut, ainoastaan Kiprusoff ja Rask. Se kertoo olennaisen siitä, miten vaikea tätä palkintoa on voittaa. Taso on tosi kova ja uskon, että jatkossa tulemme näkemään yhä nuorempia ja nuorempia jätkiä, jotka ottavat homman liigassa haltuun.

Vezinan voi ajatella olevan Rinteelle myös jonkinlaisen urapalkinnon, niin pitkään suomalainen on NHL:ssä korkealla tasolla pelannut. Ikämiesikään menneenä syksynä yltänyttä Rinnettä ajatus urapalkinnosta nauratti.

– Vezina, elämäntyöpalkinto, Rinne nauroi.

– Ehkä se minulle jaettiin sillä perusteella. GM’t katsoivat, että tuo jätkä on niin kauan rampannut täällä, että annetaan sille ääni. Minulle on lopulta ihan sama, mitkä kriteerit olivat, hyvältä tuntuu joka tapauksessa, Rinne virnuili.

"Voi olla ylpeä"

Mutta vakavoitui pian.

– Jollakin tavalla tämä varmasti sellainenkin palkinto on, henkilökohtainen kiitos. Voi olla ylpeä, että on pystynyt pelaamaan korkealla tasolla tässä liigassa oikeastaan siitä asti, kun tänne tulin.

Saadulle palkinnolle Rinteellä on jo selkeä paikka mietittynä.

– Isä siellä jo varmasti raivaa tilaa vanhaan huoneeseeni lapsuudenkodissani, Rinne hymyili.

– He asuvat edelleen lapsuudenkodissani ja minun vanhasta huoneesta löytyy kaikki mahdolliset muistoesineet uraltani, paidat, palkinnot ja muut. Isälle ja äidille ne ovat tärkeitä juttuja, siksikin tämä tuntuu hienolta. Varmasti he tätäkin lähetystä katsovat. Jos jonkin pienoisversion saan pokaalista, pidän huolen, että se menee isälle ja äidille.

Rinteellä on sopimusta Nashvillen kanssa jäljellä yksi vuosi.

Muokattu 21.6.2018 kello 20.02: Korjattu juttuun Rinteen saamat ykkössijat äänestyksessä. Aiemmin jutussa luki Rinteen saaneen 27 valintaa ykköseksi, kun oikea luku on 22.

Lue myös:

Rinteelle vihdoin Vezina – katso kaikki palkitut

Rinteestä NHL-historian kolmanneksi vanhin Vezina-ensikertalainen

Barkov jäi ilman palkintoa – Vegasin Karlsson vei NHL:n herrasmiespystin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat