Aina NHL:n huipulle nousuun ei tarvita pientä varausnumeroa – Muistatko nämä peräpään suomalaiset?

Vaikka perjantaina käynnistyvässä NHL:n varaustilaisuudessa suurin huomio kiinnittyy kärkipään pelaajiin, todellisia helmiä löytyy tasaisin väliajoin myös viimeisiltä kierroksilta.

NHL
Kimmo Timonen
Kimmo Timonen voitti Stanley Cupin pelaajauransa viimeisellä kaudella Chicagossa keväällä 2015.AOP

DALLAS. Kun NHL:n varaustilaisuuden lopulliset listat printataan ulos aikaisin sunnuntaiaamuna Suomen aikaa, myös viimeisillä kierroksilla – mahdollisesti – valittujen suomalaisten nimet kannattaa painaa mieleen. Vaikka päähuomio menee pienellä numerolla varattuihin pelaajiin, usein kiehtovimmat tarinat löytyvät viimeisiltä kierroksilta.

Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi parhaat suomalaisryöstöt vuosien takaa.

*1978 - Risto Siltanen, St. Louis Blues – 11. kierros (173.)
*
On yksi suomalaisen jääkiekkohistorian lahjakkaimmista puolustajista. ”Parrun pätkä” oli pienikokoinen, mutta omasi vahvan pelipään sekä hirmuisen lyöntilaukauksen. Yhdennentoista kierroksen puolustajalle 562 NHL-ottelua ja 355 (90+265) pistettä on kohtalainen suoritus. Kaikista suomalaispuolustajista ainoastaan Kimmo Timosella (61) on tilillään enemmän ylivoimamaaleja kuin Siltasella (53). On löytö sanan kaikissa merkityksissä.

1993 - Kimmo Timonen, Los Angeles Kings – 10. kierros (250.)
Kymmenennen kierroksen varaukseksi liian pieneksi Los Angelesin tuomitsema Timonen pelasi kiitettävän uran. Yli 1100 ottelua, vajaat 600 tehopistettä sekä Stanley Cup puhuvat puolestaan. Timonen, joka loisti luistelulla, peliälyllä ja taidolla kasvoi profiilipuolustajaksi Nashvillessa ja Philadelphiassa nousten yhdeksi kaikkien aikojen suomalaispuolustajista. Upea ura.

*1996 - Sami Salo, Ottawa Senators - 8. kierros (239.)
*
Myös Salon kohdalla puhutaan yhdestä suomalaisen jääkiekkohistorian parhaista puolustajista. Ottawa nappasi turkulaispuolustajan varaustilaisuuden viime hetkillä ja kauppasi lopulta suomalaisen lähes ilmaiseksi Vancouveriin, missä Salo kasvoi joukkueen ehdottomaksi luottopelaajaksi. Lähes 900 ottelua, 339 (99+240) pistettä ja matka Stanley Cupin loppuotteluihin kertoo olennaisen Salon urasta. Ei ollut sädehtivin pelaaja jäällä, mutta luotettavin kylläkin.

*1981 - Petri Skriko, Vancouver Canucks – 8. kierros (157.)
*
On yksi NHL-historian aliarvostetuimpia suomalaisia. Pelasi Vancouverissa ”huonoon aikaan”, mutta oli useana vuonna joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa. Veti Kanadassa neljä 30 ja viisi 20 maalin kautta putkeen ollen kahdesti joukkueensa paras maalintekijä ja kerran paras pistemies. Pelasi kaudella 1985–86 käytännössä pisteen keskiarvolla. Iski marraskuussa 1986 kolme hattutemppua kahdeksaan päivään tehden neljään otteluun yhteensä kaksitoista maalia. Yli 500 ottelua ja 400 pistettä on kahdeksannen kierroksen pelaajalta hyvä suoritus.

*1983 - Christian Ruuttu, Buffalo - 7. kierros (134.)
*
Vasta seitsemännellä kierroksella varattu Ruuttu pelasi NHL:ssä lopulta neljä kuudenkymmenen pisteen ja kuusi viidenkymmenen pisteen kautta. Parhaalla kaudellaan (1986–87) Ruuttu pelasi Buffalossa lähes pisteen keskiarvolla iskien 73 otteluun 71 (26+45) tehopistettä. Ruuttu osasi pelata myös kovaa, mistä todisteena toimi esimerkiksi kaudella 1992–93 kerätyt 134 jäähyminuuttia. Ja kaiken tämän rähisemisen ohessa Ruuttu iski taululle 17 maalia, 54 pistettä ja kuusi voittomaalia. Monipuolinen voimahyökkääjä pelasi seiskakierroksen löydöksi fantastisen NHL-uran.

*2004 - Pekka Rinne, Nashville – 8. kierros (258.)
*
Rinne, joka olisi voitu varata iän puolesta jo kesällä 2001, tuli varatuksi lopulta vasta vuonna 2004, kiitos Nashvillen suomalaisen pelaajatarkkailijan, Janne Kekäläisen. Tosin neljännessä draftissaan Rinne tuli varatuksi vasta kahdeksannen kierroksen viimeisenä pelaajana. Neljätoista vuotta myöhemmin Rinne, joka on noussut paitsi NHL:n kovimpaan eliittiin, myös seurahistorian ylivoimaisesti parhaaksi maalivahdiksi, voitti NHL:n parhaalle maalivahdille ojennettavan Vezina-palkinnon. Kasikierroksen löytö kasvoi paitsi huippumaalivahdiksi, myös seuran keulakuvaksi jään ulkopuolella. Fantastinen tarina.

*Tuoreimmat löydöt perältä:
*
2015 - Markus Nutivaara, Columbus – 7. kierros (189.)
2009 - Erik Haula, Minnesota – 7. kierros (182.)

Ketkä nousivat huipulle ilman NHL-varausta?

*Ilkka Sinisalo
*
Edes mennyttä Ilkka Sinisaloa ei koskaan varattu NHL:ään, mutta se ei estänyt helsinkiläistä nousemasta laadukkaaksi NHL-pelaajaksi. Sinisalo pelasi Philadelphiassa peräti viisi 20 maalin kautta, kahdesti reppu heilui vähintään 30 kertaa – parhaimmillaan peräti 39 kertaa. Pelasi kaksi vuotta (1984–86) putkeen NHL:ssä yli pisteen keskiarvolla. On kenties aliarvostetuin suomalainen NHL-pelaaja koskaan. Älykäs kahden suunnan pelaaja, joka pelasi lopulta NHL:ssä peräti 582 ottelua. Varaamattomalle pelaajalle upea ura.

*Niklas Bäckström
*
Yksi parhaista suomalaisista NHL-vahdeista koskaan nousi maailman kovimpaan kiekkoliigaan ilman varausta vasta 28-vuotiaana. Loppu onkin historiaa. HIFK-kasvatti torjui jo ensimmäisellä kaudellaan Minnesotassa 36 ottelussa 23 voittoa. Kahdella seuranneella kaudella Bäckström torjui 33 ja 37 voittoa nousten seuran selkeäksi ykkösvahdiksi ja jopa Vezina-ehdokkaaksi (2008–09). Yli 400 ottelua ja lähes 200 voittoa on kelpo suoritus varaamattomalta pelaajalta.

*Antti Niemi
*
Bäckströmin tavoin Niemi vakiinnutti paikkansa NHL:ssä vasta vanhemmalla iällä, 26-vuotiaana – ja millä tavalla. Niemi aloitti Chicagon maalilla runkosarjassa 35 ottelussa kaudella 2009–10 ja voitti näistä 26. Myöhemmin kesällä Niemi nostelikin tulokasveskarina – aloittavana sellaisena – Stanley Cupia. Kahdeksan vuotta ja noin 400 ottelua myöhemmin Niemi pelaa edelleen NHL:ssä taskussaan neljä kolmenkymmenen voiton kautta. Aina suomalaismaalivahti, joka on voittanut Stanley Cupin pelaamalla.

*Pekka Rautakallio
*
Pekka Rautakallio, jota ei koskaan varattu NHL:ään, pelasi lopulta NHL:ssä vain 235 ottelua. Porilainen ehti kuitenkin tehdä lyhyessä ajassa suuren vaikutuksen. Kahdella viimeisellä kaudellaan Rautakallio leipoi Calgaryssa tiskiin 124 tehopistettä 156 ottelussa. Jälkimmäisellä kaudella (1981–82) Rautakallion järkyttävän kovat 68 (17+51) tehopistettä riittivät joukkueen sisäisessä pistepörssissä kolmanteen sijaan – ja lopulta NHL:n tähdistöotteluvalintaan. OLi lyhyt, mutta turkasen vakuuttava NHL-ura varaamattomalle pelaajalle.

Muokattu 22.6.2018 klo 21.41: Erik Haulan varausvuosi. Jutussa luki aiemmin, että hänet on varattu 2011. Oikea vuosi on 2009.

Lue myös:

NHL-draft ensi yönä – tässä tilaisuuden suomalaiskärki

Tässä ovat NHL:n varaushistorian parhaat suomalaisvuodet – 2016 loistaa helmenä

Rasmus Dahlin voi nostaa NHL:n pohjamutiin jumittuneen Buffalo Sabresin loistoon, Ristolainen kannattaa joukkueen uudistumista: "En jaksa enää yhtään tuollaisia kausia, joita tähän asti on ollut"

NHL:n varaustilaisuuden mustiin hevosiin kuuluu maalivahtijätti Kempeleestä – Justus Annunen ihailee Pekka Rinnettä, mutta on kulkenut aivan erilaisen tien kuin sankarinsa

NHL:n otteluohjelma julkaistiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat