Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Digital Racing eSM 2020 -karsintasarja, 4. osakilpailu
  • John Antell on oppinut nauttimaan jokaisesta hetkestä hevosten kanssa - sillä yhteinen matka voi päättyä yhtäkkiä

Kosovon albaanit upottivat Sveitsin paidassa Serbian: Räjähdysherkkä poliittinen tilanne aiheutti kipinöintiä jo ennen ottelua – tuuletuksissa vahva symbolinen viesti

Sveitsin maalit iskeneet Granit Xhaka ja Xherdan Shaqiri ovat Kosovon albaaneja, joille voitto Serbiasta merkitsi paljon.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Shaqiri
Maalikooste: Sveitsi löi Serbian 2-1

Sveitsin ja Serbian välinen jalkapallon MM-turnauksen E-lohkon ottelu oli erityisen tärkeä Sveitsin Xherdan Shaqirille ja Granit Xhakalle. Juuri tämä kaksikko ratkaisi ottelun maaleillaan Sveitsin eduksi 2–1.

Xhaka ja Shaqiri tuulettivat maalejaan käsieleellä, joka esitti kaksipäistä kotkaa. Kaksipäinen kotka on Albanian kansallinen symboli, mutta sen käyttö on tulenarka asia, koska kaksipäinen kotka mielletään myös Serbian symboliksi.

Xhaka ja Shaqiri ovat Kosovon albaaneja. Shaqirin perhe muutti Sveitsiin, kun hän oli lapsi. Xhaka on syntynyt Sveitsissä, jonne hänen perheensä muutti sen jälkeen, kun hänen isänsä oli joutunut vankilaan Jugoslavian vastaisissa mielenosoituksissa 1980-luvulla.

Sveitsin joukkueesta myös Valon Behrami on Kosovon albaani.

Kosovolla ja Serbialla on sotaisa historia, joka oli verisimmillään 1990-luvun lopussa. Pitkään jatkuneiden kiistojen ja väkivaltaisuuksien jälkeen Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbian alaisuudesta vuonna 2008.

Serbia ei ole vieläkään tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut 111 YK:n jäsenvaltiota, mukaanlukien Suomi.

Xhaka
Granit Xhaka tuuletti maaliaan.AOP

Maiden välit ovat yhä räjähdysherkät, jos maiden voi edes kutsua olevan jonkinlaisissa väleissä. Jännite näkyi myös ennen Sveitsin ja Serbian ottelua.

Shaqiri oli julkaissut Instagramiin kuvan (siirryt toiseen palveluun) nappiksistaan, jossa toisessa oli Sveitsin lipun kuva ja toisessa Kosovon lipun kuva. Osa Serbian pelaajista tulkitsi kuvan heihin kohdistuneena provokaationa.

View this post on Instagram

🔥😱😍👌🏻❤️

A post shared by XS (@shaqirixherdan) on

Kipinöinti näkyi myös kentällä, vaikka peli ei mennyt mitenkään likaiseksi. Xhakan ja Shaqirin tuuletuksissa on melko selvä viesti Serbian suuntaan.

Shaqirin tunteenpurkaukset 2–1-voittomaalin jälkeen näyttivät sellaisilta, ettei hän siinä tilanteessa juhlinut pelkästään MM-kisojen jatkopaikan kannalta tärkeää osumaa.

Tuossa maalissa oli Shaqirille kyse jostain paljon suuremmasta kuin jalkapallosta.

Ottelun maalit sekä Xhakan ja Shaqirin tuuletukset voi katsoa tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

Lue myös:

Serbian puolustukselta paha nukahdus: Sveitsin lihaskimppu ratkaisi loppuhetkien voiton

Vau, mikä veto! Granit Xhaka ampui Sveitsin tulisesti tasoihin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat