Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Sveitsin luotsi kritisoi pelaajiensa kohutuuletusta: "Koskaan ei pidä sekoittaa politiikkaa ja jalkapalloa" – vastustajan luotsi oli hiljaa, Fifa voi rangaista

Xherdan Shaqirin ja Granit Xhakan tuuletukset varastivat huomion Sveitsin voitossa Serbiasta.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri,
Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri ja kuuluisat käsimerkit.AOP

Jalkapallon MM-kisoissa Sveitsin ja Serbian ottelusta odotettiin tunteikasta jo etukäteen. Sellainen myös saatiin, kun Sveitsin maalintekijät Xherdan Shaqiri ja Granit Xhaka tuulettivat maalejaan kaksipäisellä kotkalla.

Kaksipäinen kotka on Albanian kansallinen symboli, mutta sen käyttö on tulenarka asia, koska kaksipäinen kotka mielletään myös Serbian symboliksi. Xhaka ja Shaqiri ovat Kosovon albaaneja. Kosovolla ja Serbialla on sotaisa historia, joka oli verisimmillään 1990-luvun lopussa. Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, mutta esimerkiksi Serbia ei ole tunnustanut asiaa.

Sveitsin päävalmentaja Vladimir Petkovic oli ottelun jälkeen tyytyväinen 2–1 -voittoon, mutta ei maalintekijöidensä tuuletuksiin.

– Koskaan ei pitäisi sekoittaa politiikkaa ja jalkapalloa. On tärkeää osoittaa kunnioitusta, Petkovic sanoi ottelun jälkeen.

– On selvää, että tunteita tulee pintaan. Meidän on kuitenkin pysyttävä erossa politiikasta niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin ja keskittyä tähän urheilulajina, joka tuo ihmisiä yhteen.

Shaqiri
Maalikooste: Sveitsi löi Serbian 2-1

Serbian päävalmentaja Mladen Krstajic ei halunnut kohutuuletusta kommentoida.

– En halua käsitellä näitä asioita. Olen urheilumies. Sitä aion myös jatkossa olla, Krstajic sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Yhtä hiljaista piti aivan ottelun lopussa maalillaan pelin ratkaissut Shaqiri. Serbialaisfanit buuasivat Shaqirille läpi ottelun Kaliningradissa.

Pelaajat voivat saada rangaistuksen tuuletuksistaan, jos kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa pitää eleitä poliittisina tekoina.

– En halua puhua tästä, Shaqiri totesi, joka otti myös paidan pois tuulettaessaan.

– Jalkapallossa on aina tunteita ja saatoitte nähdä, että se mitä tein oli vain tunneasia, Shaqiri kuittasi tuuletuksensa.

Lue lisää:

Kosovon albaanit upottivat Sveitsin paidassa Serbian: Räjähdysherkkä poliittinen tilanne aiheutti kipinöintiä jo ennen ottelua – tuuletuksissa vahva symbolinen viesti

Serbian puolustukselta paha nukahdus: Sveitsin lihaskimppu ratkaisi loppuhetkien voiton

Lähteet: AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat