Hyppää sisältöön

Jalkapallotähti Mo Salah jatkoi veljeilyä homofobiasta, törkeistä ihmisoikeusloukkauksista ja salamurhista syytetyn hirmuvaltiaan kanssa – vastaanotti Tšetšenian kunniakansalaisuuden

Egyptin jalkapallotähden Mohamed Salahin positiiviseen julkisuuskuvaan on tullut MM-kisojen aikana särö.

Ramzan Kadyrov ja Mohamed Salah tapasivat toisensa ennen MM-kisoja. Kuva: AOP

Egyptin jalkapallomaaojukkueen tähtihyökkääjä Mohamed Salah on jälleen joutumassa arvostelun kohteeksi kentän ulkopuolisen toimintansa takia. Ennen kisoja Salah poseerasi yhteiskuvassa Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin kanssa. Nyt hän on vastaanottanut Tšetšenian kunniakansalaisuuden.

Venäjään kuuluvan Tšetšenian tasavallan johtaja Ramzan Kadyrov on kiistelty hahmo. Kadyrovia on syytetty lukuisista ihmisoikeusloukkauksista ja kritisoitu homovastaisista puheista. Hänen epäillään olevan vastuussa monista tasavallassa tapahtuneista murhista, joilla oppositiota on hiljennetty.

Egyptin maajoukkueen majapaikka jalkapallon MM-turnauksen aikana on Groznyssa, Tšetšenian pääkaupungissa. Egyptin maajoukkueen valintaa ihmeteltiin Tšetšenian huonon ihmisoikeustilanteen ja pitkien välimatkojen takana.

Majoittuminen Tšetšeniaan on toisaalta loogista, koska valtaosa tšetšeeneistä on muslimeja, kuten Egyptin maajoukkuepelaajat.

Egypti on hävinnyt Venäjän MM-kisoissa molemmat alkulohko-ottelunsa. Joukkueen kisat päättyvät maanantaina Saudi-Arabiaa vastaan, joten Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov halusi antaa egyptiläisille jäähyväislahjan.

Salahille myönnettiin Tšetšenian kunniakansalaisuus, jonka Salah vastaanotti tasavallan presidentinlinnassa perjantai-iltana.

– Hän on ansainnut tämän kunnian. Salahin olo täällä on kasvattanut kiinnostusta jalkapalloon, Kadyrov kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Yhteiskuva synnytti kohun

Kadyrovin ja Salahin veljeily alkoi jo ennen kisoja. Tšetšeenijohtaja vieraili Egyptin maajoukkueen harjoituksissa, jonka jälkeen kaksikko otti yhteiskuvia.

Salah sai kuvasta paljon kritiikkiä, koska poseeraaminen Kadyrovin kanssa tulkittiin kovaotteisen johtajan politiikan tukemiseksi.

Stadionilla otetut yhteiskuvat herättivät kritiikkiä. Kuva: AOP

Yhteys kaksikon välillä kuitenkin jatkui. Kun Salah juhli syntymäpäiviään 15. kesäkuuta, Kadyrov lähetti onnittelukakun Egyptin maajoukkueen hotelliin.

"Vihollisillemme maksetaan juttujen kirjoittamisesta"

Ihmisoikeusjärjestöt ja länsimaat ovat syyttäneet Tšetšeniaa poliittisen opposition hiljentämisestä sekä naisten ja seksuaalivähemmistöjen syrjimisestä. Kadyrov on Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Kadyrov on julkisesti väittänyt, ettei homoja ole olemassa, mutta muuten hän kiistää tasavallan politiikkaan kohdistetut syytteet.

Tällä viikolla Kadyrov myös kiisti, että hän hyödyntäisi supertähti Salahin julkisuusarvoa propagandatarkoituksiin.

– Emme käytä tällaisia asioita politikointiin. Vihollisillemme maksetaan sen kaltaisisten juttujen kirjoittamisesta. En kutsunut Mohamed Salahia tai Egyptin maajoukkuetta tänne, he valitsivat Tšetšenian itse, Kadyrov sanoi BBC:lle.

Kadyrov on ennenkin veljeillyt jalkapallotähtien kanssa. Viime vuonna hän ja Brasilian ex-tähti Ronaldinho poseerasivat yhteiskuvissa. Vuonna 2011 Kadyrov kutsui Diego Maradonan ja Luis Figon kaltaisia lajilegendoja uuden stadionin avausotteluun.

Salah on saanut tämän kauden aikana paljon myönteistä julkisuutta, koska häntä pidetään jonkinlaisena modernin islamin suurlähettiläänä. MM-kisojen aikana tuohon julkisuuskuvaan on tullut pieni särö.

25.6. klo 08:22 päivitys: Salah kokee tulleensa hyväksikäytetyksi Kadyrov-kohussa. Lue lisää tästä.

Lue myös:

.
.