Hyppää sisältöön

Kolumbian antisankarin saamat karmivat tappouhkaukset tuovat mieleen MM-historian surullisimman tragedian – oman maalin tehnyt puolustaja murhattiin raa'asti yökerhon parkkipaikalle

Kolumbian poliisi on aloittanut tutkinnan keskikenttäpelaaja Carlos Sánchezin saamista tappouhkauksista. Vuonna 1994 kolumbialaispuolustaja Andrés Escobar ammuttiin kuoliaaksi pettymykseen päättyneen MM-turnauksen jälkeen.

Kolumbian Andrés Escobarista (toinen vasemmalta) tuli syntipukki vuoden 1994 MM-kisaottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Kuva: AOP

Kolumbian valmistautumista sunnuntain MM-kisaotteluun ovat varjostaneet joukkueen keskikenttäpelaajan Carlos Sánchezin saamat tappouhkaukset.

Sánchez teki avausottelussa Japania vastaan käsivirheen, joka johti rangaistuspotkuun ja ulosajoon. Japanin Shinji Kagawa teki pilkulta ottelun avausmaalin. Japani voitti Kolumbian lopulta 2–1.

Kolumbialaiset tekivät Sánchezista syntipukin, jolle sateli tappouhkauksia ottelun jälkeen sosiaalisessa mediassa. Kolumbian poliisi on aloittanut uhkauksista tutkinnan.

Tilanne tuo mieleen yhden MM-historian surullisimmista tapahtumista. Kolumbialaispuolustaja Andrés Escobar murhattiin pari viikkoa sen jälkeen, kun Kolumbia oli pudonnut vuoden 1994 MM-turnauksesta.

Escobarin oma maali Yhdysvaltoja vastaan oli tehnyt hänestä koko maan antisankarin.

Kolumbian Carlos Sánchez sai punaisen kortin Japania vastaan. Kuva: AOP

"Elämä ei lopu tähän"

Kolumbia lähti Yhdysvalloissa pelattuun turnaukseen huippuvireessä. Joukkue hävisi kuitenkin avausottelunsa Romanialle, jonka jälkeen vuorossa oli kohtalokas kamppailu Yhdysvaltoja vastaan.

Ottelua oli pelattu runsaat puoli tuntia, kun Escobar yritti katkaista Yhdysvaltojen laitapelaajan rangaistusalueelle syöttämän pallon. Escobar ehti palloon, mutta kosketus oli sen verran huono, että peliväline lirui omaan maaliin.

Tuo osuma ei kuitenkaan jäänyt ottelun voittomaaliksi. Yhdysvaltojen Earnie Stewart teki 2–0-osuman toisella puoliajalla. Kolumbian Adolfo Valencia kavensi loppuhetkillä, mutta maali jäi laihaksi lohduksi. Yhdysvallat voitti ja Kolumbian jatkomahdollisuudet olivat menneet.

Suurin odotuksin kisoihin lähteneelle joukkueelle putoaminen pudotuspeleistä oli jättimäinen pettymys.

– Elämä ei lopu tähän. Meidän pitää jatkaa, Escobar kirjoitti kisojen jälkeen kolumbialaisessa sanomalehdessä El Tiempossa.

Escobaria varoitettiin liikkumasta julkisilla paikoilla

Escobar oli valitettavasti väärässä. Hänen elämänsä loppui tuohon omaan maaliin. Escobar ammuttiin autoonsa kotikaupungissaan Medellínissä sijaitsevan yökerhon parkkipaikalla.

Andrés Escobar vuoden 1994 MM-kisoissa. Kuva: AOP

Medellín oli tuolloin sekasortoisessa tilanteessa. Vaikutusvaltainen huumeparoni Pablo Escobar oli tapettu puoli vuotta aikaisemmin, minkä jälkeen huumekartellit taistelivat vallasta kaupungissa.

Andrés Escobar ei ollut sukua Pablo Escobarille, mutta huumekartellit liittyivät silti hänen kuolemaansa.

– Pablon kuoleman jälkeen kaupungissa vallitsi epäjärjestys. Pomo oli kuollut, joten jokaisesta tuli oman itsensä pomo. Pablo oli kieltänyt kidnappaamiset. Hän piti alamaailmaa järjestyksessä, kaikkeen laittomaan tarvittiin Pablon lupa, sanoi Pablo Escobarin serkku Jaime Gavira brittimedia Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tilanne oli niin räjähdysherkkä, että Kolumbian päävalmentaja Francisco Maturana oli sanonut pelaajilleen, ettei kaduilla kannata välttämättä liikkua MM-pettymyksen jälkeen.

– Siihen aikaan piti olla varuillaan koko ajan eikä keneenkään voinut luottaa. Poliiseista ei tiennyt, ovatko he hyviä vai pahoja, Maturana on sanonut.

Kannattajat osoittivat tukensa Andrés Escobarille vuoden 1994 MM-kisoissa. Kuva: AOP

Murhan motiiveista kaksi eri teoriaa

Andrés Escobar halusi lähestyä tilannetta eri tavalla. Hän ajatteli, että hänen on näytettävä kasvonsa raskaan epäonnistumisen jälkeen.

– Andrés oli nuori ja elämää täynnä. Hän halusi elää elämäänsä. Jos olisin tiennyt, olisin pitänyt hänet kotona sinä iltana, Escobarin tyttöystävä kertoi.

Escobar lähti heinäkuisena iltana kotikaupunkinsa yökerhoon muutaman ystävänsä kanssa. Ilta alkoi iloisissa merkeissä, kunnes osa yökerhossa olleista ihmisistä alkoi ivailemaan Escobarille hänen tekemästään omasta maalista.

Puolustaja lähti yökerhosta, mutta neljän miehen joukko lähti seuraamaan häntä. Escobar meni autolleen, mutta pidemmälle hän ei päässyt. Kuusi luotia rintaan päätti hänen elämänsä.

Andrés Escobar oli pidetty jalkapalloilija Kolumbiassa. Hänen hautajaisiinsa osallistui 100 000 ihmistä. Kuva: AOP

Murhasta tuomittiin Humberto Muñoz Castro, joka oli Los Pepes -huumekartelliin kuuluneiden Perdo ja Juan Gallónin autonkuljettaja.

Gallónin veljekset olivat iltana paikalla yökerhossa, mutta heitä ei tuomittu osallisuudesta murhaan. Tarinan mukaan he lahjoivat syyttäjänviraston päästäkseen pälkähästä.

Yleinen käsitys murhan motiivista on Kolumbian puolesta pelanneiden rikollisten suuret vedonlyöntitappiot. Toisen teorian mukaan Escobar kävi Gallónin veljesten kunnian päälle, kun hän sanoi vastaan heidän pilkalleen.

Kolumbian pelaajat hiljenivät Sánchezin punaisesta kortista

Escobarin surullinen kohtalo ei voi olla käymättä Kolumbian pelaajien mielessä, kun he astelevat Kazanin stadionin nurmelle Puolaa vastaan tänään sunnuntaina.

Kolumbian yhteiskunta on jonkin verran rauhoittunut 1990-luvun hulluista vuosista, mutta jotkut Carlos Sánchezin saamista tappouhkauksista ovat sisällöltään karmivia.

Kolumbian joukkue ennen vuoden 2018 MM-kisojen avausottelua Japania vastaan. Kuva: AOP

Kolumbian pelaajat eivät halunneet kommentoida Sánchezin tilannetta Japani-ottelun jälkeen. Sánchez itse kuvaili, että joukkueen pelaajat ovat hänen tukenaan.

Sen enempää hän ei suostunut puhumaan epäonnistumisestaan.

– Hävisimme ottelun, mutta nyt meidän pitää voittaa seuraava. Meillä on yhä sama unelma kuin ennen turnausta. Kompuroimme, mutta joukkue on kunnossa. Meillä on yhä samat mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin, Sánchez sanoi New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

H-lohkoon ennakkosuosikkina lähteneen Kolumbian on pakko voittaa Puola, jotta mahdollisuudet jatkopaikkaan pysyvät omissa käsissa. Sánchez joutuu seuraamaan ottelun katsomosta pelikiellon takia.

Lue myös: