Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Loikkiiko Kristiina Mäkelä EM-finaaliin? – "Ihan sama mitä on tilastoissa, päivä ja olosuhteet ratkaisevat"

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä uskoo, että kolmiloikan EM-finaaliin mennään noin 14-metrisellä. Mitaliin tarvittaneen noin puoli metriä pidemmät pomput.

yleisurheilu
Kristiina Mäkelä
Kristiina Mäkelä tähtää huippukuntonsa Berliinissä odottaviin EM-kisoihin.AOP

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kohtasi heti kauden ensimmäisessä kilpailussaan Turussa maailmantilaston ykköshyppääjän, Yhdysvaltojen Tori Franklinin. Koleassa kesäkuun illassa Mäkelä johti kilpailua kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen.

– Oikeastaan en hirveästi ajatellut silloin koko sitä asiaa, mutta siinä näkee ehkä sen kolmiloikan jännittävyyden, kertoo Mäkelä Ylen haastattelussa.

– Ihan sama mitä sinulla on tilastoissa, se päivä ja olosuhteet ratkaisevat niin paljon. Hommat saattavat heitellä ja niin otetaan niitä pänahkoja kovissakin kisoissa, tietää Mäkelä.

Franklin voitti Paavo Nurmi Gamesin tuloksella 14,11, mutta Mäkelä oli kuitenkin kansainvälisen kilpailun kakkonen tuloksella 13,68. Päivästä riippuen kolmiloikassa tulokset saattavat vaihdella paljonkin.

– Ei se ole mitään uutta, että joku jää kisassa ja kisan sisällä metrin omasta ennätystuloksestaan. Kyllä vaan niin paljon vaikuttaa se päivän vire. Tämä on jännä laji, mainostaa Mäkelä.

"Jos harjoittelee unisena maksimihyppyjä, niin siitä tulee vaan ruumiita"

Kolmiloikka on todella rankka laji ja käy jalkojen päälle. Monet lajin urheilijat kärsivätkin jatkuvasti akillesjänne- tai muista jalkaongelmista. Siksi Mäkeläkin hyppää tosi harvoin maksimisuorituksia harjoituksissa.

– Kun kroppa on tosi hyvässä kunnossa ja on edellytykset siihen, niin sitten voi tehdä niitä ja jotkut varmasti tekevätkin.

– Se tarvitsee sellaisen ekstratsempin, että saat siitä äärettömän kovasta vauhdista otettua ne kontaktit vastaan. Silloin pitää olla myös tosi hereillä. Jos on vähän uninen treeneissä ja lähtee koittamaan, niin siitä ei tule kuin ruumiita, naurahtaa Mäkelä.

Mäkelä kompensoi maksimiharjoituksia muilla harjoituksilla.

– Tehdään kovia juoksutreenejä erikseen ja loikkatreenejä 10 askeleen vauhdilla. Se on tarpeeksi lähellä.

– Treenataan erikseen niitä loikkia. Siellä pitää olla hyvät pohjat ja tarpeeksi määrää alla, että se iskutus on tuttua. Sitten vaan sitä uskallusta ja haetaan isoja loikkia sekä kovaa iskutusta. Sitten tehdään tosi nopeita juoksutreenejä erikseen.

– Ja sitten kilpailuun jää se homma, miten saadaan ne kaksi yhteen, summaa Mäkelä ja tarkoittaa siis vauhtia ja loikkia.

"Aika lähelle 14 metriä tarvitaan EM-finaaliin"

Mäkelän päätavoite ovat elokuiset EM-kilpailut Berliinissä. Kaksi vuotta sitten Amsterdamissa kolmiloikan finaaliin riitti tulos 13,80.

– Uskon, että aika lähelle 14 metriä tarvitaan, että pääsee finaaliin, spekuloi Mäkelä.

Mitaliin pitää venyttää jo hieman pidemmälle.

– Olen aika varma, että 14 ja puolella metrillä saa EM-mitalin ja voi olla jopa sillä kirkkaimmallakin, mutta katsotaan nyt vielä, mitä tytöt tuolla hyppivät.

Mäkelä hamuaa tietysti jälleen paikkaa arvokisafinaalissa. Kaksi vuotta sitten Amsterdamin EM-finaalissa Mäkelä oli yhdeksäs.

Lue lisää:

Kautensa avaava Kristiina Mäkelä ei ole ollut moksiskaan blogikirjoituksesta nousseesta kohusta – Turun kilpailuun hän lähtee luottavaisena: "Jos osuu sellainen päivä, hypätään ennätyksiä"

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ravisteli yleisurheilupiirejä ja sai rankkaa palautetta kokeneelta managerilta – nyt Mäkelä haluaa kertoa, mitä kirjoituksellaan tavoitteli

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat