Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

MM-ottelusta valtava jälkivääntö: Fifa tutkii Sveitsin tuuletuksia ja Serbian valmentajan kommentteja – Serbia jätti myös protestin: “Tämä oli brutaali ryöstö”

Sveitsin ja Serbian ottelusta tehdään parhaillaan useita selvityksiä.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri,
Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri ja kuuluisat käsimerkit.AOP

Kohina Sveitsin ja Serbian kamppailusta jalkapallon MM-kisoissa jatkuu edelleen vahvana. Ottelu päättyi Sveitsin 2–1 -voittoon, mutta enemmän huomiota ovat vieneet muut asiat kuin tulokseen liittyvät.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on aloittanut tutkinnan Sveitsin Granit Xhakan ja Xherdan Shaqirin tuuletuksista.

He näyttivät tuuletuksissaan kaksipäistä kotkaa. Se on Albanian kansallinen symboli, mutta kaksipäisen kotkan käyttö on tulenarka asia, koska se mielletään myös Serbian symboliksi. Xhaka ja Shaqiri ovat Kosovon albaaneja.

Kosovolla ja Serbialla on sotaisa historia, joka oli verisimmillään 1990-luvun lopussa. Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, mutta esimerkiksi Serbia ei ole tunnustanut asiaa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto voi antaa rangaistuksen Shaqirille ja Xhakalle, jos se mieltää tuuletukset tarpeeksi vakaviksi poliittisiksi teoiksi.

Lisäksi Fifa tutkii Serbian apuvalmentajan Mladen Krstajicin kommentteja ottelun jälkeen. Krstajic oli BBC:n mukaan loukannut serbitoimittajien haastattelussa tuomari Felix Brychiä.

– En antaisi hänelle keltaista tai punaista kortttia. Lähettäsin hänet Haagiin (kansainväliseen tuomioistuimeen). Siellä hänet voitaisiin laittaa oikeuteen, kuten meille tehtiin, Krstajc totesi ja viittasi serbien sotarikollisten oikeudenkäynteihin.

Fifalla on kolmantena tutkinnassa myös Serbian fanien käytös. Fifa epäilee, että fanit esittiivät katsomossa poliittisia ja uhkaavia viestejä.

Serbian jalkapalloliitto on puolestaan jättänyt Fifalle protestin saksalaistuomari Brychin toiminnasta. Serbian jalkapalloliiton puheenjohtaja Slavisa Kokezan mukaan oli väärin, että saksalaistuomari vihelsi ottelun. Hänen mukaansa tuomarivalinta vaikutti esimerkiksi siihen, että Serbia ei saanut rangaistuspotkua huolimatta Aleksandr Mitrovicin kaatamisesta.

– Tiedämme, että yli puolet Sveitsin kansasta on saksalaisia, Kokeza väitti BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

– On selvää Euroopalle ja maailmalle, että Serbia ryöstettiin brutaalisti. En odota, että Fifa ottaa tähän kantaan. Tämä oli kaikki suunnattua.

Sen sijaan Kokeza odottaa rangaistuksia Shaqrille ja Xhakalle.

Lue lisää:

Sveitsin luotsi kritisoi pelaajiensa kohutuuletusta: "Koskaan ei pidä sekoittaa politiikkaa ja jalkapalloa" – vastustajan luotsi oli hiljaa, Fifa voi rangaista

Kosovon albaanit upottivat Sveitsin paidassa Serbian: Räjähdysherkkä poliittinen tilanne aiheutti kipinöintiä jo ennen ottelua – tuuletuksissa vahva symbolinen viesti Sveitsin luotsi kritisoi pelaajiensa kohutuuletusta: "Koskaan ei pidä sekoittaa politiikkaa ja jalkapalloa" – vastustajan luotsi oli hiljaa, Fifa voi rangaista

Serbian puolustukselta paha nukahdus: Sveitsin lihaskimppu ratkaisi loppuhetkien voiton

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat