Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu

BBC: Sveitsin tähtikaksikko voi saada kahden ottelun pelikiellon ja sakot kotkatuuletuksista – Fifa tarvitsee erityisasiantuntijoita päätökseen

BBC:n mukaan Fifa selvittää, voiko Xherdan Shaqirin ja Granit Xhakan tuuletuksen tulkita provokaatioksi.

urheilu
Xhaka
Granit Xhaka (kuvassa) aiheutti yhdessä Xherdan Shaqirin kanssa pahennusta Serbiassa tällä tuuletuksella.AOP

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Sveitsin tähtikaksikko Xherdan Shaqiri ja Granit Xhaka voivat saada kahden ottelun pelikiellot ja 5000 Sveitsin frangin eli noin 4300 euron sakot.

Taustalla ovat Shaqirin ja Xhakan maalituuletukset Serbia-ottelussa. Fifa tutkii parhaillaan, voiko Shaqirin ja Xhakan kaksipäistä kotkaa esittäneen tuuletuksen tulkita provokaatioksi.

Mahdollinen rangaistus perustuisikin Fifan kurinpitosääntöjen artiklaan 54, jossa määritellään yleisön provosoimisesta edellä mainitut rangaistukset.

BBC:n mukaan Fifa on myös kutsunut asiantuntijatodistajia kertomaan, kuinka maalituuletukset voivat olla provokaatioita.

Shaqiri ja Xhaka ovat Kosovon albaaneja.

BBC:n arvion mukaan tuuletus voidaan tulkita Albanian kansallismielisten tukemiseksi. He ovat halunneet Suur-Albanian ja vaatineet alueita Kosovon, Serbian, Makedonian ja Kreikan alueilta. Kaksipäinen kotka on myös Albanian kansallinen symboli, mutta kaksipäisen kotkan käyttö on tulenarka asia, koska se mielletään myös Serbian symboliksi.

Arsenalin keskikenttäpelaaja Xhakan isä on viettänyt aikanaan kolme ja puoli vuotta poliittisena vankina Jugoslaviassa. Shaqiri syntyi Jugoslaviassa, mutta muutti jo nuorena Sveitsiin.

Jos Shaqiri ja Xhaka saavat rangaistukset, niin heiltä jää väliin alkulohkon viimeinen peli Costa Ricaa vastaan sekä mahdollinen neljännesvälierä.

Fifa tutki myös parhaillaan Serbian päävalmentajan Mladen Krstajicin lausuntoa siitä, että ottelun saksalaiserotuomari Felix Brych pitäisi laittaa Haagin kansainväliseen oikeustuomioistuimeen, kuten Serbian sotarikolliset on laitettu.

Lisäksi Serbia on tehnyt protestin Fifalle Brychin toiminnasta ottelussa. Serbialaiset kävivät kuumana erityisesti siitä, että Aleksandr Mitrovicin kaatamisesta ei vihelletty rangaistuspotkua. Sveitsi voitti ottelun 2–1.

Lue lisää:

MM-ottelusta valtava jälkivääntö: Fifa tutkii Sveitsin tuuletuksia ja Serbian valmentajan kommentteja – Serbia jätti myös protestin: “Tämä oli brutaali ryöstö”

Kosovon albaanit upottivat Sveitsin paidassa Serbian: Räjähdysherkkä poliittinen tilanne aiheutti kipinöintiä jo ennen ottelua – tuuletuksissa vahva symbolinen viesti

Serbian puolustukselta paha nukahdus: Sveitsin lihaskimppu ratkaisi loppuhetkien voiton

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat