Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kiusallinen dopingskandaali roihahti Venäjän MM-joukkueen ympärille ennen lohkovaiheen huipennusta – Fifa kiistää tienneensä kisoihin nimetyn pelaajan dopingnäytteen manipuloinnista

Venäjän päävalmentaja ei ole suostunut kommentoimaan dopingväitteitä kansainvälisissä lehdistötilaisuuksissa.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Ruslan Kambolov
Kohun keskiössä oleva Ruslan Kambolov pelaa seuratasolla Rubin Kazanissa.AOP

Venäjän urheilun doping on ollut kestopuheenaihe mediassa jo useamman vuoden ajan. Maassa ollut järjestelmällinen dopingohjelma alkoi paljastua pari vuotta sitten, eikä jalkapallokaan ole pysynyt skandaalin ulkopuolella.

Venäjän dopinghuijauksen paljastanut Richard McLaren kertoi toukokuussa Yle Urheilulle, että Moskovan antidopingtoimiston laboratoriosta löytyi 155 epäilyttävää dopingnäytettä, jotka olivat jalkapalloilijoiden antamia.

Kiusallinen paljastus yritettiin lakaista maton alle Venäjällä ennen MM-kotiturnausta. Myös Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa hiljeni asiasta.

Nyt, MM-kisojen ollessa käynnissä, julkisuuteen on tullut uusia dopingpaljastuksia. Brittimedia The Mail on Sunday julkaisi juhannusviikonloppuna uutisen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Fifa tiesi Venäjän maajoukkuepelaajan positiivisen dopingnäytteen manipuloinnista.

Kyseinen pelaaja on Ruslan Kambolov, joka nimettiin alun perin Venäjän MM-ryhmään. Hetki ennen MM-turnausta Venäjän jalkapalloliitosta kuitenkin kerrottiin, että loukkaantunut Kambolov jää sivuun kisoista.

Fifan väitetään tienneen manipuloinnista

The Mail on Sundayn mukaan Kambolov olisi antanut steroideja sisältävän positiivisen dopingnäytteen vuonna 2015. Venäjän urheiluministeriön väitetään kuitenkin vaihtaneen Kambolovin näytteen tilalle toisen, puhtaan urheilijan antaman näytteen. Tämä oli McLarenin raportin mukaan yleinen toimintatapa Venäjän dopingohjelmassa.

Paljastuksesta erityisen kiusallisen tekee, että Fifan väitetään tienneen Kambolovin dopingnäytteen manipuloinnista. Korruptiosta syytetty jalkapallon kattojärjestö ei ole kuitenkaan puuttunut tilanteeseen mitenkään.

Stanislav Tšertšesov ja Artjom Dzjuba
Venäjän joukkue taistelee maanantaina MM-turnauksen A-lohkon voitosta.AOP

Fifa kiisti syytökset sunnuntaina. Kansainvälinen jalkapalloliitto väittää, ettei se ole löytänyt mitään todisteita venäläispelaajien dopingista.

Lajiliitto kertoo tutkineensa koko Venäjän MM-kisajoukkueen maan dopingskandaalin takia.

– Fifa on tutkinut kaikki mahdolliset todisteet, eikä kiveäkään ole jätetty kääntämättä, liitosta kerrottiin ESPN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän päävalmentaja hiljenee

Kotiturnauksessaan molemmat ottelunsa voittanut Venäjä pelaa tänään maanantaina alkusarjan päätösottelun Uruguayta vastaan. Joukkueen päävalmentaja Stanislav Tšertšesov ei ole suostunut kommentoimaan dopingväitteitä kansainvälisissä lehdistötilaisuuksissa.

Stanislav Tšertšesov
Venäjän päävalmentaja Stanislav Tšertšesov.AOP

Tšertšesov jatkaa linjaa, jolla Venäjän urheilujohtajat ovat reagoineet dopingskandaaliin.

Maaliman antidopingtoimiston Wadan tilaaman tutkinnan mukaan yli tuhat venäläisurheilijaa on hyötynyt maan järjestelmällisestä dopingohjelmasta.

Venäjän valtiojohto ja urheilujohtajat kiistivät pitkään koko dopingohjelman olemassaolon. Toukokuussa Venäjä myönsi, että maassa on ollut järjestelmällinen dopingohjelma, mutta kiisti valtiojohdon tienneen asiasta.

Lue myös:

Kotihurmoksen siivittämän Venäjän todellinen taso paljastuu tänään, Iran yrittää pudottaa Ronaldon ja kumppanit jatkosta – MM-lohkojen päätöskierroksen avauspäivänä riittää jännitettävää

Kommentti: Venäjä myönsi vihdoin härskin dopingjärjestelmän olemassaolon – onko ulostulon todellinen motiivi viedä negatiivinen huomio jalkapallon MM-kisoilta?

Venäläiset urheilujohtajat käänsivät takkinsa dopingin suhteen: "Tällä he puhdistavat itsensä"

Venäjän dopinghuijaus oli niin "ihmeellinen tarina", että kaikki urheilupomot eivät uskoneet sen olevan totta – härskin ohjelman paljastanut Richard McLaren kertoo tutkimusten värikkäistä vaiheista

Venäjän dopinghuijaus oli niin "ihmeellinen tarina", että kaikki urheilupomot eivät uskoneet sen olevan totta – härskin ohjelman paljastanut Richard McLaren kertoo tutkimusten värikkäistä vaiheista

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat