Nämä skenaariot pelastavat Messin ja Argentiinan, Kroatian tähtipelaajien lepovuoro saattaa sekoittaa pakkaa – tiistain MM-kisakierroksen lohkomatematiikka pureskeltuna valmiiksi

Yle Urheilu laski erilaiset skenaariot, joilla jalkapallon MM-turnauksen C- ja D-lohkojen päätöspeleistä pääsee jatkoon.

Leo Messin tähdittämä Argentiina on vaarassa pudota MM-turnaksen jatkopeleistä. Kuva: AOP

Jalkapallon MM-turnauksen C- ja D-lohkot saatetaan päätökseen tänään tiistaina. Paljon on vielä auki, sillä kahdeksasta joukkueesta vain Peru on ilman jatkomahdollisuuksia.

Ranska ja Kroatia ovat varmistaneet paikkansa pudotuspeleissä, mutta joukkueet pelaavat vielä lohkovoitosta.

Yle Urheilu kertasi asetelmat tiistain peleihin.

C-lohko – venyykö Australia yllätykseen?

Ranska on jo varmistanut jatkopaikkansa, joten joukkueen huhutaan lepuuttavan osaa avainpelaajistaan Tanskaa vastaan. Esimerkiksi Paul Pogban ja Blaise Matuidin on huhuttu olevan penkillä, koska heillä on keltaiset kortit alla. Päävalmentaja Didier Deschamps ei halua, että keskikentän tähdet ovat pelikiellossa, kun pudotuspelit alkavat. Ranska saattaa vaihtaa myös Steve Mandandan maalille Hugo Llorisin tilalle.

Tämä saattaa avata Tanskalle paremmat saumat otteluun, josta se tarvitsee vähintään pisteen jatkopaikan varmistamiseksi. C-lohkon toisessa ottelussa kohtaavat Australia ja Peru, joka on jo pudonnut jatkosta. Australia tarvitsee jatkopaikkaan voiton ja Tanskan tappion.

Tämän kaksikon huhutaan olevan sivussa tiistain Tanska-ottelusta. Kuva: AOP

Ranska 6 pistettä, maaliero 3–1

Ranska voittaa lohkon, jos se voittaa tai pelaa tasan Tanskaa vastaan. Jos Tanska voittaa, Ranska jää lohkossa toiseksi.

Tanska 4 pistettä, maaliero 2–1

Varmistaa jatkopaikan tasapelillä Ranskaa vastaan. Voitto toisi ykköstilan lohkossa. Tappiolla Tanska joutuu jännittämään Australian ottelun lopputulosta.

Australia 1 piste, maaliero 2–3

Australia tarvitsee voiton Perusta, jotta se voi edes haaveilla jatkopaikasta. Sen lisäksi Tanskan pitää hävitä Ranskalle. Silloin joukkueet olisivat tasapisteissä, jonka jälkeen lähdetään vertailemaan maalieroa.

Jos Tanska häviää, Australia on kahden maalin voitolla Perusta varmasti jatkossa.

Jos Tanska häviää yhdellä maalilla ja Australia voittaa yhdellä maalilla, jatkopaikka määräytyy tehtyjen maalien perusteella.

Peru 0 pistettä, maaliero 0–2

Ei mahdollisuuksia jatkoon.

D-lohko – Putoaako Argentiina jatkosta?

Kuva: AOP

D-lohkon tilanne on siitä mielenkiintoinen, että kaikilla joukkueilla on yhä mahdollisuudet selvitä pudotuspeleihin. Vain yksi paikka on enää jaossa, kun Kroatia on varmistanut jatkopaikkansa.

Kroatia aikoo Ranskan tavoin lepuuttaa osaa tähdistään D-lohkon päätöskierroksella. Joukkue on varmistanut jatkopaikkansa ja lohkovoittokin on lähes varma. Kroatian päävalmentaja Zlatko Dalic on sanonut, etteivät Ivan Rakitic, Ante Rebic, Mario Mandzukic ja Sime Vrsaljko pelaa Islantia vastaan. Kaikilla heillä on kortti alla.

Tähtipelaajien lepovuoro tekee Islannin haasteesta Kroatiaa vastaan hivenen helpomman. Se ei lupaa hyvää Argentiinalle.

Kroatia 6 pistettä, maaliero 5–0

Kroatia on lähes varmasti D-lohkon ykkönen. Toki jos se häviää usealla maalilla Islannille ja Nigeria ottaa murskavoiton Argentiinasta, Nigeria nousee lohkon kärkeen. Esimerkiksi Kroatian 0–3-tappio ja Nigerian 3–0-voitto toteuttaisivat tällaisen skenaarion. Mahdollisuus siihen on kuitenkin pieni.

Komean vapaapotkumaalin Argentiinan verkkoon tehnyt Ivan Rakitic on sivussa tiistain ottelusta. Kuva: AOP

Nigeria 3 pistettä, maaliero 2–2

Voitolla Argentiinasta Nigeria on jatkossa. Joukkue on hyvin lähellä jatkopaikkaa myös tasapelillä. Siinä tapauksessa Islanti tarvitsee vähintään kahden maalin voiton Kroatiasta, jotta se pystyy pudottamaan Nigerian.

Tappio pudottaa Nigerian joka tapauksessa jatkosta.

Islanti 1 piste, maaliero 1–3

Islanti tarvitsee voiton Kroatiasta. Silloin Islannin jatkopaikka riippuu Argentiina–Nigeria-ottelun lopputuloksesta. Jos Nigeria voittaa, Islanti on joka tapauksessa ulkona jatkosta.

Voitto nostaisi Islannin neljään pisteeseen. Tässä skenaariossa Nigeria pääsee tasapelillä tasapisteisiin Islannin kanssa. Argentiina tarvitsee voiton päästäkseen tasapisteisiin Islannin kanssa. Silloin aletaan vertailla joukkueiden maalieroja. Tällä hetkellä Argentiina on heikoimmilla maalierokamppailussa.

Jos Nigeria ja Argentiina pelaavat tasapelin, Islanti on satavarmasti jatkossa kolmen maalin voitolla Kroatiasta. Kahden maalin voitolla aletaan vertailla tehtyjä maaleja Nigerian kanssa.

Jos Argentiina voittaa, Islanti on varmasti jatkossa, jos sen voittomarginaali on sama tai suurempi kuin Argentiinalla.

Ainakin tämä fani uskoo Islannin ihmeeseen. Kuva: AOP

Argentiina 1 piste, maaliero 1–4

Mestarisuosikki on tukalassa tilanteessa. Argentiinan on pakko voittaa Nigeria, jotta sillä on mitään mahdollisuuksia jatkoon. Voiton jälkeen katseet kääntyvät Islannin ja Kroatian otteluun.

Jos Islanti häviää tai pelaa tasan ja Argentiina voittaa, Argentiina on varmasti jatkossa.

Jos Islanti ja Argentiina molemmat voittavat, aletaan vertailla maalieroja. Tässä skenaariossa Argentiina tarvitsee suuremman voittomarginaalin kuin Islanti. Sekään ei välttämättä riitä. Esimerkiksi, jos Argentiina voittaa 2–0 ja Islanti 2–1, joukkueiden jatkopaikka ratkaistaan reilun pelin pisteillä. Jos Argentiinan voittomarginaali on tässä skenaariossa kaksi maalia suurempi kuin Islannilla, se on varmasti jatkossa.

Lue myös: