Fifa lätkäisi sakot: Kaksipäistä kotkaa näyttänyt Sveitsin tähtikaksikko välttyi pelikiellolta

Sveitsin Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri ja Stephan Lichtsteiner saivat Kansainväliseltä jalkapalloliitolta sakkoa, kun he esittivät MM-ottelussa poliittisen kannanoton.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri,
Granit Xhakan (vas.) ja Xherdan Shaqirin käsimerkit symboloivat kaksipäistä kotkaa. Poliittiset kannanotot ovat Fifan otteluissa kiellettyjä.AOP

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on lätkäissyt kolmelle sveitsiläispelaajalle sakkoja muttei pelikieltoa näiden tuuletusten takia. Granit Xhaka ja Xherdan Shaqiri saivat 10 000 Sveitsin frangin ja kapteeni Stephan Lichtsteiner 5 000 Sveitsin frangin suuruiset sakot. Euroissa summat vastaavat reilua 8 600 ja 4 300 euroa.

Granit Xhaka ja Xherdan Shaqiri näyttivät perjantaina Serbiaa vastaan pelatussa ottelussa tuuletuksissaan kaksipäistä kotkaa. Lichtsteiner liittyi kaksikon tuuletuksiin.

Kaksipäinen kotka on Albanian kansallinen symboli ja poliittiset kannanotot ovat Fifan otteluissa kiellettyjä. Fifan kurinpitoelimellä olisi ollut mahdollisuus määrätä myös enintään kaksi ottelua pelikieltoa, mutta tällä kertaa sakkojen katsottiin riittävän.

Kaksipäisen kotkan käyttö on tulenarka asia, koska se mielletään myös Serbian symboliksi. Xhaka ja Shaqiri ovat Kosovon albaaneja, kun taas Serbia ei ole tunnustanut vuonna 2008 itsenäiseksi valtioksi julistautunutta Kosovoa. Mailla on sotaisa historia, joka oli verisimmillään 1990-luvun lopussa.

Fifan päätöksen myötä kolmikko on pelikelpoinen, kun Sveitsi pelaa keskiviikkona E-lohkon päätösottelunsa Costa Ricaa vastaan.

Lue lisää:

Kosovon albaanit upottivat Sveitsin paidassa Serbian: Räjähdysherkkä poliittinen tilanne aiheutti kipinöintiä jo ennen ottelua – tuuletuksissa vahva symbolinen viesti

BBC: Sveitsin tähtikaksikko voi saada kahden ottelun pelikiellon ja sakot kotkatuuletuksista – Fifa tarvitsee erityisasiantuntijoita päätökseen

Sveitsin luotsi kritisoi pelaajiensa kohutuuletusta: "Koskaan ei pidä sekoittaa politiikkaa ja jalkapalloa" – vastustajan luotsi oli hiljaa, Fifa voi rangaista

MM-ottelusta valtava jälkivääntö: Fifa tutkii Sveitsin tuuletuksia ja Serbian valmentajan kommentteja – Serbia jätti myös protestin: “Tämä oli brutaali ryöstö”

Korjaus 25.6.2018 kello 21.33: Käsimerkki symboloi kaksipäistä, ei kolmipäistä kotkaa, niin kuin otsikossa aluksi virheellisesti väitettiin.

Lähteet: AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat