Suora

 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Rallin MM, Saksa, ek - live
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 1
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 2
 • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 3
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, 2. päivän kooste
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Kuka olisi uskonut

Annimari Kortteen paluu alkoi vitsinä, mutta nyt aituri on tosissaan – puhuu jo Suomen ennätyksestä

Parantunut terveys ja uusi valmentaja ovat siivittäneet Annimari Kortteen koviin tulosparannuksiin, ja uskoa on vielä hurjempiikin aikoihin.

urheilu
Annimari Korte
Annimari Korte.AFP / Lehtikuva

Annimari Korte on ollut kuluvan yleisurheilukesän yllättävin suomalaisnimi ja tiistaina 30-vuotias rikkoi jo EM-kisarajankin. Korte on viime vuodet tunnettu yleisurheilupiireissä paremmin toimittajana tekemistään jutuista kuin suorituksista radalla, joten moni miettii, mistä hän on noussut arvokisaehdokkaaksi.

Korte oli parikymppisenä lahjakas nouseva juniori, mutta erilaiset sairaudet alkoivat piinata juoksijaa vuonna 2012. Korte yritti vielä kilpailla muutaman vuoden, mutta ripusti piikkarit naulaan vuonna 2014 ja keskittyi muihin asioihin.

Monien vuosien taiston jälkeen sairauksiin on nyt löytynyt apua ja vuosi sitten keväällä alkoi kyteä ajatus paluusta aitajuoksuun.

– En tosin silloinkaan uskonut, että kisaisin enää koskaan. Se alkoi ihan vitsistä, että jos juoksisi alle 14 sekunnin, Korte kertoo Yle Urheilulle.

Sen jälkeen Kortteen kehityskäyrä on ollut tiukasti koilliseen päin. Talvella hallikisoissa parani oma ennätys, ja nyt ulkoradoilla se on parantunut jo useampaan otteeseen. Tiistain aika 13,16 alittaa EM-kisarajan.

Paluu kansalliselle huipulle 30-vuotiaana monen vuoden sairastelun jälkeen on poikkeuksellinen temppu, mutta Korte ei asiaa siltä kantilta juuri mieti.

– En tunne itseäni kolmekymppiseksi, kun tuntuu siltä, että olisi jäänyt vuosia välistä urheilijana.

– Terveenä eläminenkin on aivan mahtavaa, kaikki tulokset ovat vain plussaa siihen päälle. Olen onnellinen, että pystyn ylipäätänsä kisaamaan.

Annimari Korte.
Annimari Korte.Anssi Mäkinen / SUL

SE-lukemat siintävät jo mielessä

Parantunut terveys on Kortteen mielestä suurin syy parantuneisiin tuloksiin. Toinen iso syy on uusi valmentaja Rafa Blanquer. Korte edustaa tätä nykyä kotimaassa Helsingin IFK:ta, mutta asuinmaassaan Espanjassa maineikasta FC Barcelonaa, joten harjoitusolosuhteet ovat kunnossa.

– Valmentajani mukaan minun pitäisi nyt jo juosta 12,90 tienoille, vaikka hänen mielestään kaikki on vielä pielessä.

– En osaa nähdä mitään rajoja itselleni urheilijana. Jos pystyn vuoden tästä eteenpäin harjoittelemaan terveenä, niin paljon on yhä kehityskohtia. Voisin oikeasti juosta kovia 12,60–12,70 aikoja.

Puheet ovat kovia, sillä Nooralotta Nezirin nykyinen Suomen ennätys on 12,81. Korte kuitenkin niihin uskoo, etenkin jos hän pääsee ensi kauden keskittymään täysipainoisesti urheiluun. Tähän asti hän on vielä työskennellyt urheilun ohessa.

EM-kisapaikan kohtalo ratkennee Kalevan Kisoissa

Korte sähköistää naisten pika-aitojen arvokisakeskustelun EM-rajan rikkoneella juoksullaan. Suomessa on totuttu spekuloimaan kolmen kisapaikan jaolla lähinnä miesten keihäänheitossa, mutta nyt tilanne on päällä myös naisten pika-aidoissa. Nooralotta Neziri (13,04) on jo alittanut kisarajan ja Reetta Hurske (13,36) ja Lotta Harala (13,40) tähtäävät tiukasti rajan alittamiseen.

Ulkomailla harjoitteleva Korte kertoi aiemmin, ettei Suomen Urheiluliitosta olla juuri oltu häneen yhteydessä. EM-kisarajan alittaneen juoksun jälkeen puhelin alkoi kuitenkin soida, kun Kortteelle kerrottiin tarkemmin valintakriteereistä Berliinin EM-kisoihin.

– Nooralotta valitaan jo nyt, hän on selvästi näyttänyt valintansa. Meillä muilla Kalevan Kisat on suurin näytönpaikka. Jos on neljä rajan rikkonutta, niin varmaan siellä sitten vähän karsitaan.

– Otan nyt kisatauon ja treenaan vähän, jotta olisin Kalevan Kisoissa vielä paremmassa kunnossa.

Korte on yllättänyt tänä kesänä useamman kerran, mutta todellinen näytönpaikka tullee olemaan Kalevan Kisoissa Jyväskylässä heinäkuun puolen välin jälkeen. Lapsuudesta asti mielessä ollut unelma aikuisten arvokisoista on lähellä, mutta ei vielä varma.

– Sinällään se on reilu peli, että katsotaan lähtijät samalla viivalla Kalevan Kisoissa. Iso pettymys se olisi kuitenkin, jos en EM-kisoihin lähde, koska olen koko vuoden tehnyt töitä sitä varten.

Kalevan Kisat käydään 19.–22. heinäkuuta Jyväskylässä. Kisat nähdään ja kuullaan Ylen kanavilla.

Korjattu klo 15.47: Korjattu Kortteen valmentajan nimi.

Lue myös:

Annimari Kortteen yllättävä nousu takaisin huipulle on poikkeuksellinen – EM-kisapaikoista tulossa hurja taisto

Yllätyspaukku! Korte aitoi ennätyksensä ja EM-kisarajan

Lotta Harala säkenöi somessa, loistaa lehtien kansikuvissa ja houkuttelee isoja sponsoreita – näyttävä pika-aituri teki itsestään brändin, jolle satelee yhteistyötarjouksia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat