Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalaisen moottoripyörähuipun raju onnettomuus vei teho-osastolle Saksassa – kolme kilpailijaa jyräsi yli sadan kilometrin tuntivauhtia

Jesse Mustonen on hoidettavana teho-osastolla Bielefeldissä, mutta hengenvaaraa tai halvaantumisriskiä ei ole.

urheilu
Jesse Mustonen
Jesse Mustonen joutuu olemaan pitkään sivussa moottoripyöräkisoista Saksassa tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. (Arkistokuva.)Must One's Racing Team

Suomalaisen maarata- ja speedwaykuljettajan Jesse Mustosen kilpailu päättyi sunnuntaina Saksassa rajuun onnettomuuteen. Onnettomuus sattui maaradan MM-challengessa Saksan Bielefeldissä lähdössä, jossa oli mukana viisi moottoripyörää. 22-vuotias varkautelainen johti kilpailua, kun kaarteen ulostulossa rysähti.

– Jesse sai kohtalaisen startin ja pääsi ulkorataa kiertämään kärkeen. Etukurvin lopussa, kun takasuora avautui, kilpailija osui takapyörään, Jesse kaatui ja hän joutui takana tulleiden kolmen kanssakilpailijan yliajamaksi. He eivät mitenkään ehtineet väistää. Nopeutta tilanteessa oli varmaan noin 100 kilometriä tunnissa, ja kaikilta kolariin joutuneilta jäi kilpailu kesken. Heidät kaikki vietiin ambulanssilla radalta pois, Mustosen tiedottaja Tomi Nevanperä kertoo dramaattisesta tilanteesta.

Onnettomuudessa Mustoselta murtui solisluu, molemmat lapaluut ja useita kylkiluita. Selkänikamista on löytynyt murtumia, ja myös keuhkoissa on vaurioita. Mustonen on edelleen teho-osastolla hoidettavana, mutta hengenvaaraa tai halvaantumisriskiä ei Nevanperän mukaan ole.

– Aina kun teho-osastolle joudutaan, vammat ovat vakavia, mutta Jessen kädet ja jalat toimivat. Hän on pystynyt vaihtamaan muutamia sanoja, ja olosuhteet huomioiden hän on ihan positiivisella mielellä. Uskon ja toivon, että hän toipuu pikkuhiljaa, mutta aikaa se varmasti vie.

Mustosen solisluu leikataan ensi viikolla, ja jos toipuminen etenee odotetusti, siirto Suomeen tapahtunee jossain vaiheessa.

Osa kilvanajoa

Ratalajit speedway, jääspeedway, maarata ja ruohorata ovat vauhdikkaita kontaktilajeja, joissa onnettomuuksilta ja kolareilta ei voida täysin välttyä. Mustosen solisluu murtui edellisen kerran viime vuonna. Nevanperä muistuttaa, että kaikki tietävät lajin vaarat, kun kypärä laitetaan päähän. Yleisiä näin vakavat onnettomuudet eivät kuitenkaan ole.

– Noissa lajeissa on sanonta, että solisluu on ammattitauti, kun olkapäät edellä kaadutaan rataan. Marginaalit huipulla ovat pieniä, kaikki haluavat parhaat ajolinjat ja nämä tällaiset kuuluvat kilvanajoon. Välillä kolistellaan kyynärpäitä, ja harmi, että nyt tällainen sattui Jessen kohdalle. Siinä oli tosi paljon huonoa tuuria.

Speedwayn ja maaradan suurimmat erot lajeina liittyvät ratojen pituuteen ja pyörien ominaisuuksiin. Maaratapyörä on speedwaypyörään nähden pidempi ja isompi, ja siinä on kaksi vaihdetta. Takapyörässä on myös jousitus.

– Speedwayssa radat ovat noin 300–400 metrin pituisia, ja maaradassa pisimmät radat voivat olla kilometrin mittaisia. Tuo Bielefeldin rata oli 700-metrinen.

Hyvässä vireessä ennen kohtalokasta kaarretta ollut Mustonen kuuluu Suomen huippuihin molemmissa lajeissa. Onnettomuus vaikeuttaa pääsyä ensi vuoden MM-sarjaan, mutta mahdotonta se ei ole, jos toipuminen etenee.

– Viime vuoden solisluuvamman jälkeen oikeastaan tänne Saksaan asti hän on ollut iskussa, ja hän voitti esimerkiksi speedwayssa kutsukilpailun Saksassa aiemmin tänä vuonna. Ensi vuoden MM-sarja koostuu seitsemästä parhaasta kuljettajasta tältä vuodelta, ja lisäksi kansainvälinen moottoriliitto FIM nimeää myöhemmin kolme kuljettajaa.

Moni saattaisi harkita lopettamista Bielefeldissä nähdyn rajun onnettomuuden jälkeen, mutta Nevanperä tietää Mustosen olevan kovapäinen urheilija.

– Uskon, että hän toipuu ja varmasti palaa vielä radalle. Milloin, sitä en osaa sanoa, mutta kyseessä on erittäin kovakuntoinen kaveri.

Lue myös:

Mansaaren ajoissa uhmataan kuolemaa – viisi vuotta sitten loukkaantunut suomalaiskuljettaja: "Ihmisiä kuolee pilkilläkin heikkoihin jäihin"

Hurja kisa vaati taas kuolonuhrin – jo 256 kuollut legendaarisessa moottoripyöräkilpailussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat