Suora

  • Hiihdon Ski Classics, La Diagonela Engadin
  • Urheilustudio 18.1.
  • Naisten 10 km, Nove Mesto
  • Naisten suurpujottelun 1. lasku, Sestriere
  • Urheilustudio 18.1.
  • Miesten 15 km, Nove Mesto
  • Slopestyle, Seiser Alm
  • Miesten syöksylasku, Wengen
  • Miesten syöksylasku, Wengen

Näinkin voi voittaa: Espanja oli kaikessa muussa Venäjää parempi paitsi rangaistuspotkukisassa

Venäjä ja Espanja ratkaisivat jatkopaikan rangaistuspotkukilpailussa. Yle Urheilu listasi syyt, miksi kisaisäntä onnistui kampeamaan jatkoon ohi jalkapallon perinteisen suurmaan.

FIFAn jalkapallon MM 2018

1. Espanjalla oli epäonnea

Espanja on maansa myynyt
AOP

Tässä väitteessä ei ole taustalla Espanjan fanitus tai Venäjä-viha. Väitteen olettamuksena on se, että rangaistuspotkukilpailu on tuuripeliä. Lauotaan suureen maaliin vuorotellen, kunnes joku mokaa.

- Tämä oli se, mihin venäjä pyrki. Varmasti ennen peliä oli laskettu, että miten tästä saadaan se tulos. Lopputulemana oli sitten jatkoaika ja rankkarit, Jari Litmanen totesi sunnuntaina Ylen kisastudiossa.

Takana oli siinä vaiheessa Espanjan ja kisaisäntä Venäjän tarjoamat 120 minuuttia junnaavaa jalkapalloa ja kaksi maalia. "Kauniin jalkapallon" konseptista ei Moskovan sateisessa illassa ollut tietoakaan.

Kymmenen ampujan jälkeen Moskovan Luzhnikin stadionilla juhlivat viimein venäläiset. Espanjan pelaajien silmistä paistoi epäusko: miten me tämän hävisimme?

- Espanja omalta maaliltaan katsottuna hallitsi 80 ensimmäistä metriä kentästä. Sen jälkeen Venäjä hallitsi sitä viimeistä pariakymmentä metriä. Eikä sieltä Espanja päässyt lävitse kuin vain sitten kerran, Litmanen analysoi ottelun kulkua.

Venäjä piti palloa hallussaan 74 prosenttia ajasta. Se vei laukaukset 15-4. Venäjä rikkoi 19 kertaa Espanjan viittä vastaan. Numeroiden perusteella Espanjan oli kaikessa vastustajaansa parempi. Mutta jalkapallopa ei ole numeropeliä – välillä "huonompi" voittaa.

- Kaikki pelaavat omilla vahvuuksillaan. Venäjä tiedosti, etteivät ole yhtä hyviä pallonhallinnassa. Vaikka kyllä omaan silmään heidän pelinsä näytti aikamoiselta antijalkapallolta, se tuotti tulosta. Ja tämän päivän pelissä pallonhallinnat ja syöttöprosentit eivät ole se, mikä ratkaisee. Hyvä puolustus vie pitkälle, kiteytti selostuskopissa Marianne Miettinen.

2. Venäjä oli onnekas

Venäjä juhlii
AOP

Tässä väitteessä ei ole taustalla Espanjan fanitus tai Venäjä-viha. Väitteen olettamuksena on se, että rangaistuspotkukilpailu on tuuripeliä. Lauotaan suureen maaliin vuorotellen, kunnes joku mokaa.

- Rangaistuskisaan pääseminen on Venäjälle jo kuin voitto, lohkaisi Toni Korkeakunnas Ylen kisastudiossa ottelun tauolla.

Ja Korkeakunnas oli oikeassa. Siihen Venäjä tähtäsi.

Espanja pelasi ottelun yrittäen aktiivisesti rakentaa maalintekopaikkoja. Se yritti voittaa ottelun varsinaisella peliajalla.

Venäjä taas vain vetäytyi ja puolusti. Ajanpeluu alkoi jo hyvissä ajoin toisella jaksolla joukkueen yrittäessä pitkittää ratkaisua viimeiseen asti... eli rangaistuspotkukilpailuun. Oikeaan vastahyökkäystaktiikkaan kuuluisivat vastahyökkäykset, mutta Venäjä ei viitsinyt lopussa panostaa enää niihinkään.

Jatkoajalla pelaajien mielissä fokus oli varmasti jo rankkukisassa. Tuomarin viheltäessä pilliin pelin päättymisen merkiksi, venäläiset olivat jo henkisesti valmiita pilkulle.

Espanjalaiset joutuivat kalibroimaan aivonsa uudelleen, sillä pelin henki muuttui. Nyt tekninen taito ja näppärä syöttöpeli eivät merkinneet enää mitään. Piti vain laukoa palloa maaliin. Moskovalaisessa vihmasateessa, monikymmentuhatpäisen kotiyleisön huutojen keskellä.

Ja sellaista futis on. Lajina jalkapallo tarjoaa Venäjän valitseman tien voittoon. Venäjä tiesi, ettei se pysty voittamaan Espanjaa peruspelillä. Oman maalin eteen parkkeerattu kymmenen miehen bussi oli ainoa keino selvitä 120 minuuttia. Fortuna sai valita voittajan ja sunnuntaina onni suosi kisaisäntää.

Lue lisää:

Espanja on ulkona MM-kisoista! Venäjän kilpikonnapuolustus palkittiin trillerimäisessä rangaistuspotkukilpailussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat