1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Oulun Lippo

Velkojat hyväksyivät Oulun Lipon pääsyn velkasaneeraukseen – myös kasvattajaseurakorvauksia rästissä

Satojen tuhansien eurojen veloissa oleva Superpesisseura Oulun Lippo on aloittamassa velkasaneerauksen. Seura haki saneerausta keväällä Oulun kaupungin vaatimuksesta.

Kuva: Ville Honkonen

Velkojat eivät vastustaneet Oulun Lipon velkasaneerausta ja Oulun käräjäoikeus hyväksyi hakemuksen kansliapäätöksellään viime viikon lopulla. Tämän jälkeen asia etenee selvittäjälle, joka laatii ehdotuksen saneerausohjelmaksi. Lopullisesti saneerausohjelma hyväksytään kuitenkin vasta lokakuussa, jos saneeraukselle on edellytykset.

Oulun kaupunki edellytti saneerausta ennen kuin se päästi Lipon treenaamaan ja pelaamaan kaupungin kentillä.

Nuoren joukkueen kanssa superpesiksen häntäkastissa tarpova Lippo joutuikin talven ja kevään aikana karsimaan myös harjoitusohjelmaansa, koska se ei päässyt esimerkiksi Ouluhalliin.

Puheenjohtaja vaihtui pakkosaumassa

Keväällä seuran puheenjohtajaksi valittiin Pasi Salmela, joka aiemmin on huolehtinut Lipon markkinoinnista. Valintaa edelsi muiden ehdokkaiden kieltäytyminen kerta toisena perään puheenjohtajan pestistä.

Pasi Salmela ei myönnä, että hänet olisi panostettu tehtävään.

– Se oli tietenkin seuran kannalta pakkorako, sillä jos minä en olisi tähän hommaan ryhtynyt, seuralle olisi käynyt nopeasti kalpaten, Salmela sanoo.

– Henkilökohtaisesti en kuitenkaan koe, että olisin marttyyri tai että minut olisi tähän pakotettu tai ”heitetty susille”. Olen 53 -vuotias nuori mies, eikä minua voi tämmöiseen pakottaa, Salmela sanoo.

Satojen tuhansien velat

Lipon velkojen kokonaismäärä on noin 300 000 euroa. Suurimmat velkojat ovat verottaja ja Ely-keskus, joiden lisäksi velkojina on myös iso joukko yksityisiä.

Seuralla on velkaa myös pelaajien kasvattajaseuroille eli se ei ole pystynyt maksamaan pelaajiensa kasvattajaseuroille korvauksia.

– Eivät nämä maksut tietenkään yllätyksenä tulleet, mutta kun kassa on tyhjä niin se on tyhjä, sanoo Salmela.

Salmelan mukana kasvattajaseuramaksuja on rästissä muutaman tuhannen euron verran.

Tavoitteena osakeyhtiö

Talousvaikeuksiensa keskellä Oulun Lippo aikoo siirtää lähivuosina toimintansa osakeyhtiölle.

Seuran suunnitelmien mukaan aatteellinen seuratoiminta ja sarjapeleistä vastaava edustusjoukkue erotettaisiin toisistaan. Pasi Salmelan mukaan vielä tämä kausi toimitaan kuitenkin Oulun Lipossa nykyisellä tavalla.

Toimintojen erottamisella urheiluseurat pyrkivät yleensä erottamaan taloudellisen riskin osakeyhtiölle varsinaisesta seuratoiminnasta.

– Näin on tehty esimerkiksi Joensuussa, Seinäjoella ja Hyvinkäällä, Pasi Salmela luettelee aikaisempia yhtiömalleja.

Lue myös:

Pääseekö talousvaikeuksissa paininut Oulun Lippo viimein kotikentälleen? Sarja-avaukseen enää viikko ja seuran nokkamies toimitsijakieltoon

Oulun Lipon sarjapaikka Superpesiksessä yhä liipasimella – "Tässä on tullut vastaan yllätyksiä"

Lippo Pesis jätti maksamatta palkkoja, vakuutuksia ja veroja – Miksi velkainen seura sai pitää paikkansa Superpesiksessä?

Oulun Lippo sai velkansa väliaikaiseen perintäsuojaan

Palkkarästien kanssa paininut Oulun Lippo jatkaa Superpesiksessä – putoaminen uhkaa, jos ehdot eivät täyty

Mikä on ollut tähanastisen pesäpallokauden sensaatio ja mikä taas pettymys? Lue analyysi kaikkien miesten Superpesis-joukkueiden alkukaudesta

Kokenut viuhkavelho on johdattanut KPL:n ennätysputkeen ja Superpesiksen kärkeen, mutta jalat pysyvät tiukasti maan pinnalla: "Ei tässä auta liikaa katsella taaksepäin tai eteenpäin"

Jymyjussien tykkijokeri takoi tiskiin uskomattoman ennätyksen: ”Hyvä aloitus, ja sen jälkeen oli baana auki”