1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Jari Litmanen: ”Samban tahti vai mariachin lumo? Brasilia suosikkina Meksikoa vastaan”

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen odottaa innolla maanantain ainoaa neljännesvälieräottelua, jossa ei ole eurooppalaista joukkuetta mukana. MM-maailman kestosuosikki Brasilia lähtee suosikkina otteluun Meksikoa vastaan.

Kun Messi ja Ronaldo ovat ulkona kisoista, maailman katseet kääntyvät brassitähti Neymariin. Kuva: AOP

Brasilian ja Meksikon kohtaamista kisojen tässä vaiheessa on odotettu ainakin Meksikossa jo pitkään. Lähtökohdat tähän otteluun olivat selvät jo lohkoarvonnoista: Saksa voittaa F-lohkon, Meksiko tai Ruotsi tulee toiseksi ja Etelä-Korea pitää perää. Koska kaiken järjen mukaan Brasilia voittaa oman lohkonsa, tämä ottelu on vuorossa nyt.

Kahden alkulohkokierroksen jälkeen näyttikin toiselta: Meksiko vie lohkon ja välttää Brasilian. Se olisi vaatinut tasapelin Ruotsia vastaan. Loppujen lopuksi oltiinkin siinä tilanteessa, että Meksiko oli putoamassa jatkosta! Eli kaikki palautui normaaliksi ja Brasilia tulee nyt vastaan. Tähän ollaan Meksikossa jo pitkään myös varauduttu.

Omalla tavallaan ottelu Saksaa vastaan oli jo hyvää valmistautumista neljännesvälierään Brasiliaa vastaan. Heille sopii altavastaajan asema ja pelillisesti hallitsevan osapuolen pelin sotkeminen – ja iskut omilla vahvuuksilla. Saksaa vastaan tämä meni täydellisesti. Brasiliaa vastaan joukkueen on onnistuttava vielä paremmin, jotta suuryllätys olisi mahdollinen.

Meksiko taas tutussa vaiheessa kotiin?

Meksiko on arvokisojen kestokävijä, mutta myös se joukkue, joka yltää odotettuun eikä koskaan veny. Jatkoon yleensä mennään, mutta kuitenkin hyvissä ajoin kotiin. Sama kaava on toistumassa nyt, sillä vastustaja Brasilia vaikuttaa vaarallisen suoritusvarmalta ja vahvalta jokaisella osa-alueella. Vaaralliselta siis vastustajien kannalta.

Meksiko on kokenut joukkue, joka osaa reagoida vastustajan peliin. Prässi lähtee usein. Erikoistilanteissa joukkue on myös vahva. Paremmalla kohtalolla kaavioita – kuten nyt vaikkapa lohkovoittajana Ruotsin sijaan – Meksikolla olisi Sveitsiä vastaan ihan realistinen mahdollisuus jatkoon. Nyt heillä on vain mahdollisuus.

Brasilia on kisoissa ylivoimaisella materiaalilla verrattuna kaikkiin muihin maihin. Toistaiseksi joukkue on pelannut säästeliäästi, kuluttamatta turhaa energiaa hakemalla murskavoittoja tai liian näyttävää peliä. Tulos edellä on menty tähän asti, asiat täydessä kontrollissa. Kaikki ei ole vielä ollut pelissä, ja tämä lupaa Brasilian ystäville hyvää jatkoa ajatellen.

Brasilian joukkueessa ei heikkoja osa-alueita ole. Maalivahdit ovat huippuluokkaa – ainakin se on muuttunut sitten minun poikavuosieni. Puolustus on kova ja taitava.

Dani Alves putosi rivistä ennen kisoja, mutta tilalle tullut Fagner on osoittanut pystyvänsä korvaamaan hänet. Jos Marcelo ei pysty pelaamaan, korvaaja löytyy. Listaa on turhaa jatkaa, sillä näin on jokaisen pelipaikan suhteen.

Paljon kertoo joukkueen tasosta esimerkiksi se, ettei Fernandinho ole automaattisesti avauksen mies, vaikka hän oli Valioliigan paras kontrolloiva keskikenttäpelaaja. Tai Firmino ei mahdu avaukseen ja hän oli yksi vahvoista Liverpoolin Mestarien liigan finaalin johtaneen tien kulmakivistä.

Mitä tekee Neymar?

Neymar on sitten oma lukunsa. Jollain tavalla tuntuu, että Neymar yrittäisi itse kasvaa Neymaria suuremmaksi. Toistaiseksi nähdyn perusteella Neymar on parempi pelaaja, kun hän saa (tai omasta mielestään joutuu) olemaan jonkun toisen varjossa. Kun spottivalo on hänessä itsessään, tiettyjä ominaisuuksia näyttää tulevan esiin.

Hänellä olisi nyt, Messin ja Ronaldon putoamisen myötä, loistava tilaisuus valloittaa maailma ja nousta kaksikon rinnalle tai jopa ohi – tilanne olisi nyt otollinen ja taidot riittäisivät. Tämä ei kuitenkaan tapahdu kieriskelemällä nurmella tai vetämällä omaa show´taan kentän ulkopuolella itse tai isipapan kautta.

Selecao tarvitsee jokaista yksilöään pelaamaan joukkueelle. Erot ovat kuitenkin niin pienet, että yksikin sooloilija voi pilata koko jutun.

Jari Litmanen

Lue myös:

Meksikolla järkyttävä kirous MM-kisoissa – kapteeni arvosteli Neymaria etukäteen ja varoitti jo erotuomaria: “Tiedämme, että hän liioittelee”

Brasilia on vahvistanut asemaansa mestarisuosikkina, mutta tuhoavatko hotellin pehmeät patjat, liika harjoittelu tai vanhan mestariluotsin kohuvinkit tien MM-kultaan?

"Mitä jos jalkapalloon otettaisiin hyökkäyskello?" – Kaj Kunnaksella radikaaleja ehdotuksia Jälkihiessä

Maradona, Bergkamp, Bebeto, Ronaldo... Jari Litmanen esitteli uskomatonta pelipaitakokoelmaansa Ylen kisastudiossa

Fifa lätkäisi taas sakkoja – neljää maata rangaistiin fanien toiminnasta