Suora

  • Alppihiihdon MC: Kronplatz, naisten suurpujottelun 1. lasku
  • Kronplatz, naisten suurpujottelun 1. lasku

Paino putosi 23 kiloa, mystinen kipu vei sairaalaan – Vesa Törnroos ei ehkä koskaan tervehdy, mutta tähtää arvokisamitaliin

Trap-ampuja Vesa Törnroos sai kaudelleen loistavan alun, mutta tammikuusta asti jatkunut selkäkipu pakotti hänet sairaalahoitoon. Tutkimuksissa mystinen kivunaiheuttaja löytyi haimasta, ja nyt Törnroos valmistautuu EM- ja MM-kisoihin tietoisena, ettei välttämättä enää koskaan ole täysin terve.

ammunta
 Mystinen sairaus pysäytti Vesa Törnroosin elämän
Mystinen sairaus pysäytti Vesa Törnroosin elämän

Vapun aika on monille iloista aikaa. Päivät pitenevät, ilmat lämpenevät, kevät alkaa ja kesäpäiviä voi jo odottaa innokkaana. Trap-ampuja Vesa Törnroosille tilanne oli kuitenkin täysin erilainen.

Vaikka Törnroos oli onnistunut maaliskuussa Meksikon maailmancupissa loistavasti ja oli ampunut ennätyksensä henkilökohtaisessa kilpailussa sekä sekajoukkuekilpailussa maailmanennätyksen Satu Mäkelä-Nummelan kanssa, hänen päivänsä olivat nyt tuskaisia.

Päijät-Hämeen keskussairaala oli tullut Törnroosille tutuksi edellisten viikkojen aikana. Hän oli joutunut vierailemaan sairaalassa useaan otteeseen jatkuvien selkäkipujen takia. Ei ollut sellaista hetkeä tai asentoa, jossa selkään ei olisi sattunut.

Välillä Törnroos oli yrittänyt olla kotonaan Pertunmaalla, mutta tuolloin hänellä ei ollut tarpeeksi vahvoja kipulääkkeitä, eikä hän pystynyt nukkumaan. Sairaalassa Törnroos pystyi nukkumaan kipupiikkien ansiosta.

Pahinta kuitenkin oli, ettei tammikuussa alkaneeseen selkäkipuun löytynyt täyttä selitystä. Eräissä tutkimuksissa oli havaittu, että Törnroosin perna oli laajentunut ja sitä kautta tutkimukset oli kohdistettu haimaan.

Eräänä keväisenä aamuna lääkäri seisoi jälleen Törnroosin sairaalavuoteen vierellä juttelemassa edellisen päivän kuvauksista ja kertoi, että Törnroosin haimassa on jotain pahanlaatuista.

– “Jatketaan tästä vähän ajan päästä”, hän sanoi ja lähti ovesta ulos, Törnroos muistelee parin kuukauden takaista kokemustaan.

– Hän jätti minut sellaiseen löysään hirteen roikkumaan. Sanotaan, että se oli Vesku-pojan elämässä vähän erilainen päivä se.

Vesa Törnroos.
Vesa Törnroos.Yle

Lääkärit saivat pysymään hengissä

Ajatus haimasyövästä sai Törnroosin elämän pysähtymään. Vaikka seuraavana päivänä toinen lääkäri kumosi syöpätiedon ja helpotti oloa, muistuu hetkien tuskaisuus yhä tänä päivänäkin. Pahimmat ajatukset tuovat kyyneleet silmiin ja saavat äänen värisemään:

– Miten tuolle tyttärelle käy? Törnroos kertoo miettineensä viime vuonna syntynyttä lastaan.

Törnroosin onneksi hänen saamansa kortisonihoidot auttoivat ja kivut helpottivat parissa viikossa. Mutta vaikka hänen olotilansa on tällä hetkellä “ihan jees”, ei hänen haimansa ole vieläkään täysin terve.

– Kun se kuvattiin pari viikkoa sitten, niin siellä on vielä kaiken maailman möykkyjä. Hoidot jatkuvat, mutta voiton puolella ollaan kuitenkin.

Törnroosin mukaan täyttä varmuutta taudinkuvasta ei ole, mutta tällä hetkellä epäillään haiman autoimmuunisairautta, jossa hänen elimistönsä hylkii haimaa. Tämän tilanteen kanssa Törnroosin on opittava elämään.

– Lääkärit väittävät, että he saivat minut pysymään hengissä. Terveeksi he eivät saa, mutta jos edes ennalleen.

Törnroos on yrittänyt kääntää sairastumisensa positiiviseksi, vaikka hän harmittelikin toukokuun harvinaisen hyvien harjoittelukelien menneen hukkaan sairaalassa. Jo tyttären syntymä oli vähentänyt häneltä kisajännitystä ja nyt, kaiken kokemansa jälkeen, tiukassa paikassa kilpaileminen hetkauttaa vielä vähemmän.

– Eiköhän tämä ole kasvattanut aika paljon henkisiä voimavaroja. Nyt on taas hirveä polte ja into. Olen ihan innosta soikea kuin vappupallo. Lähdetään taas tekemään!

Vesa Törnroos.
Vesa Törnroos.Yle

Painon putoaminen toi ongelmia

Sairastumisensa jälkeen Törnroosin painosta on sulanut pois 23 kiloa, mikä on paljon 174-senttiselle. Painon putoaminen on vaikuttanut yllättävän vähän hänen ampumiseensa.

Törnroos oli varautunut siihen, että hän joutuisi säätämään asettaan ja kenties jopa käymään Italiassa teettämässä aseeseen uuden perän, mutta loppujen lopuksi hänen ei ole tarvinnut tehdä yhtään mitään.

Sen sijaan ampuma-asentonsa kanssa Törnroosilla on ollut tekemistä.

– En tunne omaa kroppaani enää samalla lailla, enkä ole vielä päässyt sinuiksi sen kanssa, hän myöntää, mutta toteaa palasten loksahtelevan pikkuhiljaa paikoilleen.

– Kunhan saan vain rytmin ja ajatukset kohdalleen, niin kyllä ne kiekot särkyvät siitä.

Sairaus vaikuttaa yhä Törnroosin harjoitteluun, sillä ravinto ei imeydy hänen kehoonsa normaalisti. Siinä missä hän pystyy yleensä peruskuntokaudella tekemään 12 sarjan päiviä, on hän nyt pystynyt ampumaan seitsemän sarjoja.

Toisaalta Törnroos myös tietää, että hänen täytyy säilyttää nyt maltti mukanaan ja jarruttaa turhaa intoaan. Liiallisella ampumisella hän saattaisi saada vain hermostonsa jumiin.

Vesa Törnroos.
Vesa Törnroos.Yle

Pitkä kilpailutauko ei optimitilanne

Meksikon maailmancupin jälkeen Törnroos joutui pitämään peräti parin kuukauden tauon harjoittelusta ja kilpailemisesta. Nyt hän pystynyt harjoittelemaan jo täysipainoisesti ja on käynyt kilpailuissakin koittamassa, miltä ampuminen paineen alla tuntuu.

– Ei suurta menestystä, mutta ei ihan mahalaskuakaan. Kahden kuukauden tauko keskellä kautta ei ole ehkä ihan optimitilanne, mutta tuntuma ammunnasta on tällä hetkellä oikein positiivinen.

Toisaalta tauko tuli hyvään saumaan, sillä kausi on pitkä ja tärkeimmät kisat käydään vasta syyskuussa. Tuolloin MM-mitaleista sekä olympiapaikoista kilpaillaan Etelä-Koreassa.

Törnroosille on ollut suuri helpotus siinä, että Ampumaurheiluliitto on muuttanut arvokisojen valintajärjestelmäänsä, ja Törnroos on valittu sekä heinäkuun lopulla pidettävien Itävallan EM-kisojen kuin MM-kisojen joukkueeseenkin. Näin hän on saanut rakentaa harjoitusohjelmaansa juuri niitä kisoja varten, joissa pitääkin olla kunnossa.

– Meillä oli jo talvella nimetty A-maajoukkue kahteen ensimmäiseen maailmancupiin, joten sain rauhassa treenata niihin. Meitä oli Meksikossa kaksi miestä finaalissa ja minusta se osoittaa, että järjestelmä toimii, Törnroos sanoo viitaten Jukka Laakson finaalipaikkaan.

Vesa Törnroos.
Vesa Törnroos.Yle

Ei enää tuurista kiinni

Törnroos päätti keskittyä pelkästään ampumiseen muutama vuosi sitten. Hän irtisanoutui työpaikastaan, palasi nuoruutensa maisemiin ja ryhtyi tekemään töitä isänsä maatilalla.

Se, että Törnroos on pystynyt keskittymään urheilemiseen, on auttanut tuloksen tekemisessä. Hän ei kiristele enää hampaita, vaan luottaa omaan tekemiseensä.

– Siellä Meksikossakin huipputulos oli ampumalla ammuttu. Tuntuikin siltä, että nyt ei ole enää tuurista kyse. Olen kokeneempi ja tiedän, mitä olen tekemässä.

Olympiakisat ovat Törnroosin tavoitteena, sillä Rion olympialaisten 11. sija ei hänelle kelvannut. Hän ei halua vain osallistua, vaan myös menestyä. Meksikossa saavutettu sekajoukkuekilpailun voitto Mäkelä-Nummelan kanssa nostattaa luonnollisesti menestysodotuksia, mutta Törnroos ei halua vielä mennä asioiden edelle. Ennen olympiakisoja pitää vielä saavuttaa se olympiapaikka.

– Olemme juuri valmentajani (Satu Pusila) kanssa puhuneet, että näinhän se menee: olympiapaikka on tosi vaikea ampua. On helpompi ampua niitä kiekkoja, Törnroos naurahtaa.

– Sillä ajatuksella ajattelin lähteä MM-kilpailuihin, että rikkoisin mahdollisimman paljon kiekkoja. Olympiapaikka tulee, jos sen ansaitsee.

Lue myös:

Haulikkoampuja Marika Salmi nappasi uransa ensimmäisen maailmancupin voiton

Ampujat jahtaavat olympiapaikkoja syyskuussa

Satu Mäkelä-Nummela saa maailmancupin voitosta rahan sijaan pehmolelun tai kukkapuskan – "Palat on jotenkin aina täytynyt survoa paikoilleen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat