Suora

  • Urheiluruutu
  • Kampaajan kuolema

Nuorten EM-kultaa estejuoksussa voittanut Oona Kettunen vaihtaa lajia – keskittyy nyt hiihtoon

Lahjakkaana juoksijana tunnettu Oona Kettunen kyllästyi jatkuviin loukkaantumisiin.

hiihto
Oona Kettunen.
Oona Kettunen.Tomi Hänninen

Oona Kettunen voitti viisi vuotta sitten Rietissä käydyissä 19-vuotiaiden EM-kisoissa 3 000 metrin esteissä kultaa, mutta tämän jälkeen loukkaantumiset ovat vaivanneet lahjakasta juoksijaa.

Akillesvaivat, molempien kantaluiden rasitusmurtumat, pohjeluun rasitusmurtuma, jalkaterän murtuman esiaste, lonkkavaivat… 24-vuotiaan Kettusen uralle on mahtunut monia ongelmia, mutta tästä huolimatta hän on aina halunnut palata kilparadoille.

Nyt Kettunen on kuitenkin päättänyt jättää juoksu-uransa ja keskittyä jatkossa kilpahiihtoon. Hän on yleisurheilun ohella hiihtänyt koko uransa ajan ja voittanut lajissa muun muassa kahdeksan nuorten SM-mitalia ja kolme vuotta sitten hän sijoittui Rukan SM-kisojen 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa kymmenenneksi.

– En ole pystynyt neljään vuoteen harjoittelemaan saati kilpailemaan, kuten juoksijat enkä tiennyt pystyisinkö ylipäätään enää koskaan harjoittelemaan siten, että voisi tavoitella itseäni motivoivia juoksutuloksia, Kettunen kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun) lajin vaihdokseen johtaneita syitä.

Helmikuussa tullut lonkkavaiva esti häntä juoksemasta, mutta hän huomasi tuolloin nauttivansa hiihtolenkeistä enemmän kuin harjoittelusta pitkään aikaan.

– Lisäksi tuntui huomattavasti motivoivammalta aloittaa keväinen kunnonrakennus kohti seuraavaa talvea kuin kohdata viides peräkkäinen vamman vuoksi pilaantuva kesän juoksukausi.

Kettunen on toukokuun alusta lähtien harjoitellut hiihdon ehdoilla, eikä hänen vauhtiaan ole hidastanut edes olkapään sijoiltaanmeno. Kettunen ei kuitenkaan sulje pois sitä, että hän joku päivä vielä kilpailisi juoksussa tai triathlonissa, jossa hän voitti viime syyskuussa SM-kultaa.

– Lähtötilanne kevätkunnon puolesta ei todellakaan ollut hyvä, mutta parissa kuukaudessa tultu isoin harppauksin eteenpäin monella osa-alueella. Lisäksi tavoitteiden kirkastuminen on vaikuttanut mielialaan erittäin positiivisesti ja rehellisesti sanoen en edes muista, milloin olisin nauttinut harjoittelusta yhtä paljon kuin olen tänä kesänä nauttinut, Kettunen kirjoitti.

Kettusen lajinvaihdosta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

Keskisalo Oona Kettusen valmennustiimiin

Nuorten Euroopan mestarin vaikeudet jatkuvat – "Kausi paketissa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat