Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

17-vuotias Vilma Oura tietää, että uinnin huipulle ei ole oikotietä – "Haluan tehdä asiat kunnolla"

Vilma Oura paransi 16-vuotiaana 50 metrin radalla aikuisten Suomen ennätystä ja nappasi ennätyksen sitä 19 vuotta pitäneeltä Anu Koivistolta.

uinti
Vilma Oura lähikuvassa.
Lehtikuva

Uimari Vilma Oura kuvaa itseään kaikki tai ei mitään -ihmiseksi, kun kyse on uinnista. Helsingissä keskiviikkona alkaneet nuorten Euroopan mestaruuskisat ovat hänelle välietappi kohti merkittävämpiä arvokisoja.

– Haluan tehdä asiat kunnolla, kun olen tähän ryhtynyt, 17-vuotias Oura kertoi.

Nuori uimari ei kuitenkaan stressaa miettimällä, mihin kaikkeen voisi vielä yltää. Hän jättää valmentaja Matti Mäen puntaroitavaksi, kuinka koviksi ennätykset voivat vielä parantua tai missä ovat uran lopulliset tavoitteet.

Oura aloitti nuorten EM-kisat Mäkelänrinteen hallissa 200 metrin selkäuinnilla. Matka on sama, jolla hän ponnahti viime kesänä otsikoihin.

Oura paransi 16-vuotiaana 50 metrin radalla aikuisten Suomen ennätystä ja nappasi ennätyksen sitä 19 vuotta pitäneeltä Anu Koivistolta.

Vilma Oura.
Vilma Oura.Uintiliitto.

Ennätys parani aikaan 2.12,87, kun Oura kaunisteli nuorten EM-kisoissa lukemia kisojen alkuerissä, välierässä ja finaalissa.

– 200 metrin matkaa pystyn ajattelemaan kaikkein loogisimmin, Oura perusteli mieltymystään pisimpään selkäuintimatkaan.

Keskiviikkona Helsingissä matka taittui aikaan 2.18,01, ja Oura jäi välierien varasijalle.

Potkua Buenos Airesiin

Ouran kehitystä on tänä vuonna jarruttanut sitkeä olkavaiva, jolle ei ole löytynyt yksittäistä syytä. Oikea olkapää on kiusannut helmikuusta asti ja rajoittanut Ouran kilpailemista.

– Olkapää voi vaikuttaa näihin nuorten EM-kisoihin, Oura arvioi ja sanoi keskittyvänsä Helsingissä 50 metrin ja 100 metrin lajeihin. Kolmen selkäuintimatkan lisäksi hän ui 200 metriä vapaauintia.

Vilma Oura ui.
Lehtikuva

Hän toivoo pääsevänsä syksyllä vielä nuorten olympialaisiin Argentiinaan. Nuorten Euroopan olympiapäivät Georgian Tbilisissä olivat vuonna 2015 mielenkiintoinen elämys, ja 15-18-vuotiaiden kisoja isännöivä Buenos Aires tarjoaisi taas uudenlaisen kokemuksen.

– Valinta ratkeaa elokuussa. Nuorten EM-kisojen perusteella näkee, pääsenkö sinne vai en, Oura kertoi.

Uimarin kuorma on mittava

Oura aloitti vesilajit viisivuotiaana uimahypyistä, mutta vaihtoi toiseen altaaseen kymmenen ikävuoden korvilla. Uimahypyt jäivät lopullisesti 15-vuotiaana.

Uinnin huipulle ei ole oikotietä, ja Ourankin harjoitusmäärät herättävät kunnioitusta. Nuori uimari tekee allasharjoituksen 9-10 kertaa viikossa, ja päälle tulee pari saliharjoitusta viikossa. Harjoittelua auttavat lukio-opinnot Mäkelänrinteessä, jossa uimahallista kouluun ja takaisin voi siirtyä parkkipaikan läpi kävelemällä.

Kehoon kertyy silti väkisin kuormaa, joten Oura keskittyy huolella myös huoltaviin harjoituksiin.

– Venyttelen joka ilta. Siitä on tullut rutiini, Oura kertoi.

Kehon huollossa hän on käyttänyt pitkään osteopatiaa. Olkapäävamma toi mukaan myös fysioterapian.

Lue myös:

Pöytäkivi hätyytteli Hårdin SE-lukemia sisu-uinnilla

Mäkelä makeaan uintivoittoon, Jallow jatkoi mestaruusputkeaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat