Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma

Hiki virtaa ja taklaukset paukkuvat – monelle viihdelajina tuttu roller derby vaatii kovaa fysiikkaa ja rautaista peliälyä

SM-viikolla toista kertaa mukana oleva roller derby viihdyttää kilpatasolla yleisöään vauhdikkuudellaan ja yllättävillä tilanteilla.

Muu urheilu
roller derby
AOP

Roller derby on monille tuttu viihteellisenä lajina, jossa rooliasuihin pukeutuneet hassun nimiset hahmot kiertävät ovaalin muotoista rataa rullaluistimet jalassa. Pelaajat viihdyttävät yleisöä persoonallisella esiintymisellään ja ottelua selostetaan mahtipontisen viihteellisesti.

Roller derby ei suinkaan aina ole kuitenkaan räiskyviä meikkejä ja verkkosukkahousuja. Niin kuin monta muutakin lajia, pelataan roller derbyäkin monella eri tasolla. Viihteellinen roller derby on harrastus, jossa pääosassa ovat roolit ja esiintyminen, kun kilpatason roller derbyssä pääosassa on urheilu ja kilpailu.

Kovaa fysiikkaa ja rautaista peliälyä

Roller derby -ottelussa kaksi joukkuetta asettuu vastakkain, ja ne pelaavat vähintään kaksi 30 minuutin erää, jotka koostuvat maksimissaan kahden minuutin mittaisista jameista. Joukkueesta kentällä on kerrallaan 5 pelaajaa, joista yksi niin sanottu jammeri ja neljä muuta ovat blokkereita. Jammerin tunnistaa kypäränsuojuksessa olevasta tähdestä.

Jammereiden on tarkoitus päästä blokkereiden muodostamien blokkien läpi. Pelin ensimmäisessä jamissa ensimmäiseksi blokin ohittaneesta jammerista tulee lead jammer, eli johtava jammeri. Tämän jälkeen jammerit yrittävät tehdä joukkueelle pisteitä ohittamalla vastustajajoukkueen blokkereita, jotka yrittävät estää jammerin etenemistä, eli pisteiden teon. Jokainen ohitettu pelaaja on yksi piste. Johtava jammeri voi keskyttää jamin milloin tahansa taputtamalla lantiotaan muutamaan kertaan.

Kilpatasolla roller derby on kovaa fysiikkaa ja rautaista peliälyä vaativa laji.

– Roller derbyssä pätevät hyvin paljon samanlaiset fyysiset asiat kuin jääkiekossa, rugbyssä ja amerikkalaisessa jalkapallossa. Erilaiset ominaisuudet pääsevät valloilleen ja erilaisia pelaajia ja ominaisuuksia tarvitaan pelipaikasta riippuen, kertoo Kallio Rolling Rainbown A-joukkueen valmentaja Raisa Silvola.

Suomessa roller derbyn harrastajia oli Silvolan mukaan viime vuonna noin 850. Harrastajat ovat keskimäärin noin 20–40-vuotiaita naisia. Junioritoimintaa halutaan kovasti kehittää. Toistaiseksi aktiivinen junioritoiminta on vain kahdella seuralla.

– Olemme yrittäneet selvittää taustoja siitä, mistä lajeista roller derbyn pariin yleensä ajaudutaan, mutta vielä ei olla löydetty yhtä isointa. Porukkaa tulee ihan kaikista lajeista, Silvola kertoo.

Roller derbyssä ei ole mahdollista tulla tällä hetkellä ammatilaiseksi. Lajin maailmanliigaan osallistuvan seuran toiminta ei edes saa olla ammattimaista. Suurimmissa roller derby -maissa, kuten Yhdysvalloissa pelaajilla saattaa kuitenkin olla esimerkiksi sponsoreita, joiden kautta he saavat rahaa.

Kaikille jotain

Silvolan mukaan joka maasta löytyy sekä totisen totista ja puoliammattilaisuuteen tähtäävää roller derby -toimintaa ja enemmän viihteellisyyttä ja yhteisöllisyyttä korostava puoli.

Lajikulttuuri on myös hyvin paikallista ja muuhun kulttuuriin sidottua.

– Jossain eteläisissä maissa saattaa olla roller derby -tapahtumissa sellaista ”voita kivääri meidän arvonnastamme” -oheistoimintaa. Mutta täällä Suomessahan tuollainenhan ei ole mitenkään hyväksyttävää, Silvola sanoo.

Yhteiseksi tavoitteeksi Silvola sanoo kuitenkin lajille sen, että kaikki huomioidaan ja kaikista haasteista riippumatta on mahdollista harrastaa roller derbyä.

– Monissa seuroissa on harrastuspuoli ja kilpapuoli. Jos haluaa mielummin pukeutua hassuihin asuihin ja esiintyä vaikka alteregolla, niin se on Suomessakin mahdollista.

Roller derbyä pelataan Suomessa kilpatasolla Roller Derby Suomi Cup -nimisessä liigassa. Liiga huipentuu SM-viikolla pelattaviin loppuotteluihin, joihin on päässyt neljä joukkuetta: Oulu Roller Derby, Tampere Roller Derby, Helsinki Roller Derby ja Kallio Rolling Rainbow. Roller derby on mukana SM-viikolla toista kertaa.

Kilpatasolla roller derbyssä viihdettä yleisölle luovat vauhdikkuus ja vaihtuvat, jännittävät tilanteet. Joukkueiden pelityylit saattavat vaihdella paljon.

– On upean näköistä, kun joukkueet saattavat pelata ihan eri tyylillä. Peli voi olla tosi fyysistä, tosi taklausvoittoista ja nopeaa tai sitten se saattaa olla ihan pystypainia, ollaan aivan paikallaan ja väännetään niska limassa, Silvola kertoo.

– Parhaimmillaan roller derby on jännittävää, ja tilanteet voivat muuttua hetkessä. Päätä kun kääntää, niin mitä tahansa saattaa olla sillä välin tapahtunut.

Lue myös:

Ruotsalainen idea ja lähes 20 eri lajia – mistä SM-viikossa on kyse?

400 eri lajien SM-mitalia on jaossa Vantaalla – katso tästä, miten SM-viikkoa voi seurata Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat