Hyppää sisältöön

Ennätystään roimasti parantaneesta Junnilasta on jopa kahden metrin rikkojaksi – "Suomen ennätyksen rikkoutuminen on mahdollista tänä kesänä"

Korkeushyppääjä Ella Junnilasta, 19, voi tulla ensimmäinen suomalaisnainen, joka hyppää yli 2 metrin. Suomen ennätyksen nuori hyppääjä laittanee uusiksi jo tänä kesänä.

Ella Junnila Kuva: Lehtikuva

Superlahjakas korkeushyppääjä, joka ei pelkää mitään.

Näin huippuhyppyihin Joensuussa yltynyttä Ella Junnilaa kuvailee Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni.

Junnilan hyvä vire ei yllättänyt Finniä, sillä korkeuslupauksella oli allaan jo kolme hyvää kilpailua.

– Se, että tulos oli noin kova, tuli puskista, Finni myöntää.

Junnila paransi Joensuun kilpailussa omaa ennätystään 185 sentistä 192 senttiin.

– Tämä on laji, jossa tulosparannus voi olla isokin, kun kaikki loksahtaa kohdalleen ja pääsee flow-tilaan. Silloin kaikki tuntuu hyvältä, ja urheilijat pystyvät ottamaan isoja harppauksia, Finni sanoo.

19-vuotias Junnila lähti hakemaan ennätyshyppyjä pelottomasti. Hän ylitti kilpailussa itselleen neljä uutta korkeutta.

Kuva: Lehtikuva / Minna Raitavuo

190 sentin ja 192 sentin ylityksissä Junnilalla jäi jopa reilusti varaa riman päälle.

Yritykset uudesta Suomen ennätyskorkeudesta, 194 sentistä, eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Finni uskoo, että korkeustähden omaan ennätykseen voi tulla lisäsenttejä pian. Linda Sandblomin nimissä oleva Suomen ennätys, 193 senttiä, lienee paperia eilisten hyppyjen perusteella.

– Suomen ennätyksen rikkoutuminen on mahdollista seuraavassa kisassa tai ainakin tämän kesän aikana. Jos suorituskyky vähän vielä tästä paranee, en näe esteitä sille, etteikö hän voisi hypätä 195 senttiä.

Seuraavaksi Junnilan on saatava alleen lisää hyviä kisoja ja vakiinnuttaa hypyt yli 190 sentin.

EM-kisoista tuomisina jopa pistesija

Junnila on Suomen tämän hetken potentiaalisin nuori korkeushyppääjä.

Finni muistelee, että Junnila sanoi jo viime vuonna haluavansa olla ensimmäinen suomalaisnainen, joka ylittää 2 metriä korkeushypyssä. Tuolloin nuoren urheilijan oma ennätys oli 183 senttiä.

– Ella vaikuttaa siltä, että uskoo itseensä ja se paistaa hänestä. Tavoite kahteen metriin kuvaa häntä. Ella on määrätietoinen urheilija, jolla ei ole rajoja.

Finni uskoo, että Junnilasta on kahden metrin rikkojaksi.

Suomalaislupaus kulkee hyvin samanlaisia polkuja kuin muut lajinsa tähdet: jo raakileena hypätään korkealta. Loput sentit haetaan tulevaisuudessa parantamalla fysiikkaa.

– Ella on vielä fyysisesti, esimerkiksi voimantuotolta, aika raakile. On todella hyvä merkki, että kohtuu raakileena hyppää noin korkealta. Se antaa mahdollisuuksia parantaa ominaisuusharjoittelun kautta. Hän on kehittynyt koko ajan teknisesti ja tänä kesänä hyppääminen on ollut ihan eri luokkaa. Eilen vielä poikkeuksellisen hyvää.

Junnilan kovia tavoitteita tukevat myös hänen vahvuutensa. Määrätietoisuuden lisäksi Junnila on henkisesti vahva ja hurjapäinen urheilija, mikä näkyy myös kilpailuissa. Lisäksi hän pystyy ja uskaltaa juosta kovaa rimalle. Täten hyppyyn päästään kovasta vauhdista.

– Kun rima nousi Joensuussa 194 senttiin, eli 9 senttiä yli hänen oman ennätyksensä, se ei huimannut Ellaa yhtään.

Korkeuskomeetalla on taustallaan kovia tekijöitä, sillä häntä valmentaa kokenut Jouko Kilpi. Lisäksi äiti Ringa Ropo on entinen korkeus- ja pituushypyn huippu.

Junnila lunasti lipun EM-kisoihin keskiviikon kilpailussa. Finni uskoo, että finaaliin pääseminen Berliinissä on realistinen tavoite. Jopa pistesija on mahdollinen, jos Junnila pystyy hyppäämään 194–196 senttiä.

Eurooppalaisista hyppääjistä varmoja 2 metrin ylittäjiä on tällä hetkellä vain yksi, Marija Lasitskene.

Lue myös: