1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Näyttäviä temppuja, kaksinkertaisen maailmanmestarin karsiutuminen ja sprinttihiihtoa moottoripyörillä

Super enduro ja x-trial avasivat SM-viikon Vantaalla.

Eero Remes Kuva: Tomi Hänninen

Bensan katku työntyy sieraimiin ja näkökenttä täyttyy parkkipaikalle kasatuista tallien teltoista. Telttojen perässä lepäävät pakettiautot, joihin koko leiri päivän päätteeksi kasataan, ja niiden takana ajovuoroaan odottavat kuskien kuraiset moottoripyörät. Viimeistään radalta korviin kantautuva pärinä paljastaa, että oikeassa paikassa ollaan. Täältä, Vantaan vauhtipuistosta, käynnistyi järjestyksessään kolmas SM-viikko, ja super enduro ja x-trial saivat kunnian avata nelipäiväisen urheilun monilajitapahtuman.

SM-viikon ideana on paitsi kisata Suomen mestaruudesta myös esitellä pienempiä lajeja. Super enduro ja x-trialkaan eivät todennäköisesti sano paljoa moottoriurheilua seuraamattomille.

- Toinen keskittyy nopeuteen ja toinen taitoon. Super enduro on kuin motocrossin, enduron ja trialin sekoitus, jossa mies vastaan mies ajaminen muistuttaa sprinttihiihtoa. X-trial eroaa normaalista trialista siinä, että siinä ajetaan vain keinotekoisia esteitä yleensä halleissa, kisajärjestäjiin kuuluva Vantaan moottorikerhon puheenjohtaja Pasi Jaatinen valottaa.

X-trialissa kisaaja pyrkii selvittämään esteet pyörällä tasapainoillen ja voittaja on vähiten virhepisteitä kerännyt ajaja. Super endurossa keinotekoisia esteitä kuten tukkipinoja tai kiviä sisältävä rata kierretään muutamaan kertaan ja nopein voittaa. Mutta miksi juuri nämä kaksi lajia valikoituivat SM-viikolle?

- Vantaa on tunnettu motocross-kaupunkina ja meidätkin mielletään vahvasti motocross-kerhoksi. Mutta meillä on myös hyviä paljon harrastemielessä ajavia endurokuskeja ja lisäksi huippukuskeja molemmissa.

"Vaikka maailma muuttuu digitaaliseksi, pikkupojat haluavat päristellä"

Lajivalinnat osuivat kohdalleen ainakin näyttävyytensä puolesta, mutta toisaalta myös sateinen sää teki radasta kimurantin kokeneillekin kisaajille. Päivän jättiyllätys nähtiin super enduron puolella, kun kaksinkertainen maailmanmestari Eero Remes karsiutui lukuisten kaatumisten jälkeen finaalista.

Timo Myöhänen Kuva: Tomi Hänninen

- Kun kuulin asiasta ajattelin, että onko kyseessä joku virhe. Mutta sen takia tämä onkin niin jännittävä laji. Vaikka olisit miten hyvä kuski, tässä mennään pienillä marginaaleilla. Sama nähtiin endurossa viime vuonna, (MM-sarjaa ajavan) Timo Myöhäsen piti voittaa se vaikka takaperin, mutta hän teki virheen ja jäi toiseksi, Jaatinen selittää.

Kisajärjestäjä vakuuttaa olevansa tapahtumaan tyytyväinen.

- Mielestäni on hienoa, että moottoriurheilun pienempiäkin lajeja tuodaan esille. Toivon, että ihmiset saisivat tästä kipinän ja tulisivat katsomaan meidän sarjacrosseja ja kokeilemaan ajamista. Maailma muuttuu digitaaliseksi, mutta pikkupojat haluavat edelleen päristellä. Se ei muutu miksikään, kunhan vanhemmat tuovat, Jaatinen päättää.