Suora

  • Uinnin EM alkuerät
  • Elävä arkisto esittää

HJK iskee Färsaarten mestarin kimppuun Mestarien liigan karsinnassa: "Jos lähdemme joillain muilla kuin parhailla pelaajilla, saamme turpaan saman tien"

Helsinkiläisten päävalmentaja Mika Lehkosuo ennakoi Vikingurin tekevän ensimmäisestä Mestarien liigan karsintaottelusta tiukan. Helsinkiläiset lähtevät kuitenkin suosikkina ensimmäiseen ottelupariin.

Mestarien liiga
Klauss
Klauss on iskenyt jo 13 maalia HJK:n paidassa.AOP

HJK aloittaa urakkansa Mestarien liigan karsinnoissa tiistaina Färsaarten hallitsevaa mestaria Vikinguria vastaan.

Helsinkiläiset ovat ennakkoon selvä ennakkosuosikki ottelupariin. HJK on UEFA:n rankingissa sijalla 154, vastustaja Vikingur taas sijalla 355.

Färsaarten hallitsijan kausi lähti hieman vaisusti liikkeelle, mutta se voitti neljä viimeistä peliään ennen kesätaukoa. Tällä hetkellä Vikingur on Effodeildin-sarjassa kolmantena.

HJK on ollut läpi kauden vakuuttava ja joukkue johtaa Veikkausliigaa seitsemän pisteen erolla RoPSiin.

Mika Lehkosuo, HJK
Mika Lehkosuo on johdattanut HJK:n kahdesti Suomen mestaruuteen.AOP

Touko-kesäkuussa helsinkiläiset olivat kymmenen tappiottoman pelin putkessa.

– Muutamat tiukat pelit käänsimme voitoiksi, mikä antaa tietysti joukkueelle itseluottamusta, HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo sanoo Yle Urheilulle.

HJK:ssa eurovastustajaan on tutustuttu videoiden kautta. Färsaarten liigan kesätauko esti pelien näkemisen paikan päällä. Lehkosuo kertoo, että hän on katsellut Vikingurilta viidestä kuuteen ottelua, joiden joukossa on ollut myös viime kauden europelejä. Lisäksi vastustajajoukkueesta ja sen pelaajista on tehty tarkat analyysit.

– Tulee aika paljon fyysistä pelaamista, irtopalloja, kaksinkamppailuja, keskityksiä, korkeita ilmapalloja ja niistä taistelua, Lehkosuo ennakoi.

Vikingur hyökkää suoraviivaisesti ja nostaa pelaajia rohkeasti mukaan hyökkäykseen. Tämä avaa HJK:lle mahdollisuuden iskeä vastahyökkäyksillä.

Riku Riski, HJK
HJK:n Riku Riski on kohdannut Vikingurin Rosenborgin paidassa Eurooppa-liigan karsinnoissa vuonna 2015.AOP

Oman mausteensa otteluun tuonee kova tuuli, sillä karsinta pelataan lähellä merta, Sarpugeroin stadionilla.

HJK:n joukkue kävi viime viikon lopulla läpi Vikingurin joukkuetta ja pelaajatyyppejä sekä Färsaarten ja pelipaikan olosuhteita.

– Vikingur ei kauheasti himmaa pallon kanssa, vaan pallo tulee nopeasti boksiin. Toivottavasti ei tule ilmapallotaistelua, mutta voi olla, että varsinkin vieraissa joudumme pelaamaan vähän taktisemmin. Pitää ottaa vastaan ja sitten vastahyökkäyksillä iskeä, laitahyökkääjä Nikolai Alho arvioi.

Parhaalla kokoonpanolla liikkeelle

Lehkosuon mukaan Vikingur on hyvän Veikkausliiga-joukkueen tasoinen joukkue. Näin ollen HJK:n suunnitelmana on lähteä Färsaarille parhaalla mahdollisella kokoonpanolla.

Joukkueesta sairastuvalla ovat takareisivammasta kärsivä Juha Pirinen, nilkkavamman kanssa kamppaileva Daniel O’Shaughnessy ja pitkäaikaispotilas Akseli Pelvas. Ville Jalasto on osallitunut jo harjoituksiin, muttei ole pelikunnossa vielä tiistaina.

– Jos lähdemme joillain muilla kuin parhailla pelaajilla, saamme turpaan saman tien. Erittäin kova joukkue, varmaan pärjäisi Veikkausliigassakin.

HJK:ssa on totuttu ennakkosuosikin paineisiin, sillä Klubi oli taas tähän Veikkausliiga-kauteen lähdettäessä ylivoimainen suosikki. Tämän vuoksi joukkueessa ei oteta suuria paineita suosikin asemasta Färsaarilla.

Vaikeampaa on olla parhaimmillaan karsintaotteluissa, joissa jatkopaikka on kiinni kahdessa ottelussa onnistumisesta.

– Asetelma luo tietynlaista painetta, mutta myös kehittää meitä. Jokaisessa ottelussa täytyy olla 110 pinnaa pelissä. Ei ole varaa samanlaisiin virheisiin, joita tulee ehkä Veikkausliigassa, Alho sanoo.

Lehkosuo ennakoi ottelusta haastavaa. Vikingur prässää aktiivisesti ylhäältä, minkä vuoksi HJK tekee pieniä viilauksia pelitapaansa. Erityisesti syöttöpeliin täytyy kiinnittää paljon huomiota.

– Heiltä tulee paljon pystysuuntaista syöttöä. Niissä pitää pärjätä ja voittaa. Sitten lähteä nopeasti hyökkäämään, koska he satsaavat niihin hetkiin aika paljon. Heidän laitapakkinsa nousevat, jolloin on tilaa mennä. Vastahyökkäykset pitää käyttää hyväksi.

Nikolai Alho, HJK
Nikolai Alho, HJKAOP

HJK ei halua paljastaa tavoitteita, jotka pelaajat ovat eurokentille asettaneet. Sen verran Lehkosuo kuitenkin sanoo, että tähtäin on kauempana kuin ensimmäisessä otteluparissa.

Alho komppaa valmentajaa.

– Totta kai lähdemme voittamaan. Uskon, että meillä on hyvät saumat, mutta vielä on pitkä matka sinne, minne haluamme. Tiedämme, että vaikeaa tulee, ja pelit ovat ihan erilaisia kuin Veikkausliigassa. Jos pelaamme omaa peliämme, meillä on saumat vaikka mihin.

Mikäli HJK selvittää tiensä jatkoon, se kohtaa seuraavaksi valkovenäläisjoukkue FC Bate Borisovin. Ensimmäisen kierroksen häviäjä puolestaan jatkaa otteluitaan Eurooppa-liigan toisella karsintakierroksella.

Mestarien liigaan päästäkseen HJK:n pitää voittaa neljä vastustajaa.

HJK on pelannut kerran, kaudella 1998–1999, Mestarien liigan lohkovaiheessa. Syksyllä 2014 se pelasi Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Viime kaudella HJK:n tie Eurooppa-liigan karsinnoissa päättyi toiselle karsintakierrokselle.

Lue myös:

Evakkoon joutunut Ilves tuskailee europelin katsojamäärän kanssa, lippuja myyty vasta muutama sata: "Tämä on aikamoinen farssi"

HJK avaa Mestareiden liigan karsinnat Färsaarten mestaria vastaan: "Me olemme ennakkosuosikkeja ja meidän täytyy hoitaa homma"

Eurooppa-liigan otteluparit arvottu – KuPS joutuu heti kovaan testiin

Vain kahdeksan pelaajaa on puhkaissut 20 maalin rajan Veikkausliigan historiassa – nyt rajapyykkiin on matkalla kaksi tulikuumaa hyökkääjää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat