Suora

  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Jääkiekkokierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Rääkyvä hirviö nousi tuntemattomasta alasarjavalmentajasta koko kansan jalkapallosankariksi – näin Ruotsi heitti hyvästit Zlatanin egolle ja kasvoi MM-kisojen sensaatiojoukkueeksi

Aiemmin lähes tuntemattomasta Janne Anderssonista tehdään nyt meemejä ja lauluja. Jämäkkä, mutta reilu valmentaja on saanut Ruotsin kukoistamaan.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Andersson.
AOP

Viime syksynä Ruotsissa pyyhittiin hikipisaroita otsalta. Kynnet pureskeltiin verille ja varpaatkin laitettiin ristiin. Päälle puettiin keltaista ja sinistä.

Panoksena oli pitkään odotettu paikka maajoukkuejalkapallon upeimmassa näytelmässä.

Ruotsi oli selviytynyt kovatasoisesta karsintalohkostaan kunnialla, mutta jäänyt Ranskan taakse. Se tuskin yllätti ketään, olihan kyse EM-finalistista ja yhdestä kesän 2018 mestarisuosikista. Kakkospaikalta se pääsi jatkokarsintaan, jonka kahdeksan maata jaettiin kahteen koriin.

Arpaonni ei ollut suosiollinen tälläkään kertaa. Vastaan tuli ykköskorin maista kovatasoisin: Italia.

Sen ei annettu lannistaa. Joukkueessa vallitsi niin kova soturihenki, että vastustajan kokoonpanolla ei ollut juurikaan väliä.

Noin 50 000 ihmistä kerääntyi Solnaan Friends Arenalle ensimmäiseen osaotteluun. Zlatan Ibrahimovic, maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijä, väijyi muiden seassa katsomossa. Riemu oli ylimmillään, kun reilun tunnin pelin jälkeen Jakob Johanssonin laukaus pomppi Gianluigi Buffonin selän taakse.

Vain kolme päivää myöhemmin sitkeä Ruotsi taisteli Milanon San Sirolla 0-0-tasapelin. Yksi maali riitti. Italia jäi lopputurnauksen ulkopuolelle ensimmäisen kerran vuoden 1958 jälkeen. Ruotsi puolestaan lunasti paikkansa kisoista 12 vuoden jälkeen.

Ruotsi.
AOP

Loppuvihellyksen jälkeen saavutuksen ainutlaatuisuus jäi kuitenkin yhden kysymyksen varjoon. Kansainvälistä mediaa kiinnosti, mitä tämä tarkoitti Zlatanille.

– Uskomatonta! Hän ei ole pelannut maajoukkueessa puoleentoista vuoteen, mutta silti puhumme hänestä edelleen, valmentaja Janne Andersson hämmästeli FourFourTwon (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Kuusi kuukautta myöhemmin Andersson johdatti pelaajansa kunniakierrokselle Pietarin hulppean stadionin nurmelle. Tuhannet onnensa kukkuloilla olleet ruotsalaiset lauloivat hänen nimeään joukkueen edettyä kahdeksan parhaan joukkoon.

– Voin elää keulakuva-asemani kanssa, mutta tässä on kyse vain joukkueesta - ei minusta, eikä kenestäkään muusta. Jalkapallo on joukkuepeli ja me olemme siitä paras esimerkki. Teemme töitä toistemme vuoksi ja nyt se kantaa hedelmää. Jalkapalloa pelaa nimenomaan joukkue - älkää koskaan unohtako sitä, Andersson alleviivasi uutistoimisto AP:n mukaan.

Andersson.
AOP

Aika jälkeen Zlatanin

Nyt kyllä kulkee, mutta Ruotsin jalkapallossa oltiin myrskyisissä tunnelmissa vielä verrattain hiljattain.

Vain kaksi vuotta sitten maajoukkue koki pettymyksen EM-lopputurnauksessa Ranskassa. Kolmessa alkulohko-ottelussaan se teki vain yhden maalin ja jäi selvästi viimeiseksi. Ruotsi oli lohkonsa ainoa joukkue, joka ei voittanut otteluakaan. Sen ainoa osumakin - tasapelissä Irlantia vastaan - merkittiin omaksi maaliksi.

Jo kuukausia ennen EM-kisoja oli tiedossa, että päävalmentaja Erik Hamrén jättäisi tehtävänsä niiden jälkeen. Häneen kohdistunut paine oli kasvanut ottelu ottelulta aina siitä lähtien, kun Ruotsi epäonnistui MM-karsinnoissa. Tuska jatkui, kun Ruotsi selvisi EM-karsintalohkostaan jatkoon viimeisenä jäätyään Itävallan ja Venäjän taakse.

Jumbosija oli ollut kohtalona jo vuonna 2012, jolloin Ruotsi hävisi EM-lopputurnauksessa jopa Ukrainalle. Silloin se sentään teki viisi maalia, joista kahdesta vastasi Zlatan.

Ruotsi.
EPA

Vuodesta 2004 alkaen, eli Hamrénin ja edeltäjä Lars Lagerbäckin aikakausina, Ruotsi eteni MM- ja EM-turnauksiin viisi kertaa. Lähes väistämättä kisasuoritus oli kuitenkin pettymys. Ranskan isännöimä EM-turnaus vuonna 2016 oli niistä suurin. Sen jälkeen Ruotsi koki vielä yhden kolauksen, kun maajoukkuetta pitkään selässään kantanut Zlatan ilmoitti lopettavansa maajoukkueuransa.

Tällaisen tilanteen sai käsiinsä Andersson, joka oli todellisen jälleenrakennuksen edessä. Fifan ranking-listan sijalla 40 olleen joukkueen uudeksi tavoitteeksi asetettiin Venäjän MM-turnaus, mutta tie sinne oli jälleen pitkä ja raskas: samaan karsintalohkoon arvottiin muiden muassa Hollanti ja Ranska, ja vain kaksi parasta jatkaisi.

Suurin kysymys ympäröi Zlatanin tyhjäksi jättämää aukkoa. Hänen tasoistaan pelaajaa on lähes mahdoton korvata yksi yhteen. Ruotsin oli pakko uudistua, mutta nyt tämän pakotetun muutoksen voidaan sanoa johtaneen nappiosumaan.

Ruotsi.
AOP

Ruotsi ei vain edennyt MM-kisoihin, vaan jatkoi kahdeksan parhaan joukkoon asti. Zlatan - Manchester Unitedin vieläkin rahakkaaseen elämään Los Angeles Galaxyssä vaihtanut maajoukkueikoni - puolestaan jäi rannalle ruikuttamaan.

Venäjällä Ruotsi ei ajanut samaan loukkuun kuin Argentiina ja Portugali. Muut pelaajat eivät odottaneet, että yksi ihmemies ratkaisisi ottelun, tai turhautuisi jos tällä olisi vaikeampi päivä.

– Meidän on voitettava järjestelmällisyydessä ja pelin organisoimisessa, jotta voisimme pärjätä taitavampia yksilöitä vastaan. Muuten meillä ei ole mitään mahdollisuuksia. Minun aikakaudellani joukkueemme on pitänyt toistensa puolia ja ollut valmis uhrauksiin, Andersson sanoi Café (siirryt toiseen palveluun)-sivustolle.

MM-turnauksen lähestyessä valmentaja alkoi turhautua rapakon takaa huudelleeseen Zlataniin, joka yhä näytti pyrkivän takaisin joukkueeseen. Galaxy-siirtoon kytkeytyneellä mediakiertueella supertähti aloitti loputtoman vihjailun pelaamisestaan. Hän ei kuitenkaan voinut sanoa suoraan haluavansa mukaan, vaan enemmänkin uhosi omalla tarpeellisuudellaan.

Ruotsi.
AOP

Anderssonin kärsivällisyyttä koeteltiin, mutta lopulta hänkin joutui avaamaan suunsa.

– Aloittaessani päävalmentajana Zlatan ja muutama muu ilmoitti lopettavansa maajoukkueessa. Kunnioitin päätöstä ja se oli hänen upean maajoukkueuransa loppu. Sen jälkeen hänellä ei ole ollut mitään osaa tai arpaa tähän joukkueeseen. Hänen ja tämän joukkueen välillä ei ole mitään yhteyttä, Andersson sanoi Squawkan (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Takarivistä etusivulle

Vuonna 2011 Andersson painiskeli toisen rakennusprojektin kanssa. Hänestä tehtiin silloin vastikään pääsarjaan nousseen IFK Norrköpingin uusi päävalmentaja. Seura oli taivaltanut kakkosliigassa kahdeksasta edellisestä kaudesta seitsemänä.

Resurssit olivat mitättömät ja joukkuetta rakennettava jälleen uudelleen. Andersson toi seuraan uudenlaisen kulttuurin ja oli keskeisessä roolissa kasaamassa Norrköpingille kirkkaampaa tulevaisuutta. Tunteella elävällä valmentajalla ei ollut vaikeuksia saada avustajiaan sekä pelaajiaan motivoitumaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Andersson.
AOP

Ensimmäinen tavoite oli puhtaasti säilyä Allsvenskanissa, jotta pääsarjatasolla pelaamiseen saataisiin edes jonkinlainen jatkumo. Siinä onnistuttiin, joukkue oli sarjan 13:s. Seuraavaksi haluttiin parantaa, ja siinäkin onnistuttiin - jopa paremmin kuin odotettiin, sillä IFK ponnisti kertaheitolle viidennelle sijalle.

Jättipotin aika koitti vuonna 2015.

Ruotsalaisten urheilutoimittajien äänestyksessä 0,9% arveli Norrköpingin etenevän mestariksi. Osa tukijoista oli varmasti puolueellisia, osa ehkä jopa vitsaili. Ne, jotka oikeasti uskoivat seuraan, saivat kuitenkin aihetta kehuskeluun.

Mestareiden liigassa PSG:tä ja Real Madridia vastaan kamppaillut suurseura Malmö sai taipua, kun Norrköping juhli Ruotsin-mestaruutta 26 vuoden jälkeen. Lähes heti perään Andersson, vuoden valmentajaksi kruunattu luotsi, haluttiin myös maajoukkueen peräsimeen.

Andersson.
AOP

Andersson ei ole ollut managerimarkkinoilla mikään kuuma nimi. Kansainvälisissä piireissä hän ei ole ollut juuri kukaan. Tähänkään päivään asti hän ei ole koskaan työskennellyt kotimaansa ulkopuolella. Päävalmentajana hän on toiminut vain neljässä seurassa ja suurelta osin pääsarjatason alapuolella.

Häntä ei ole luotu valokeilaan, eikä hän vieläkään viihdy julkisuudessa. Välillä vaikuttaa siltä kuin Ruotsia valmentaisi vain yksi tavallisista jalkapallofaneista. Tavallinen keski-ikäinen mies, joka elää tunteella, tsemppaa ja uskoo ennen kaikkea yhteiseen tekemiseen.

MM-kisoissa kansainväliseksi puheenaiheeksi noussut valmentaja viihtyy parhaiten kävelyllä tai pyörälenkillä. Tärkeintä on saada olla ulkoilmassa ja kaikessa rauhassa. Hänellä on yhä tapana kävellä päivittäin kotoaan Tukholmasta toimistolleen Solnaan ympäri vuoden, niin kesähelteillä kuin talven karuilla paukkupakkasillakin.

– Tuntuu kuin työ ja vapaa-aika olisivat täysin eri maailmat. Kun valmennan joukkuetta 50 000 katsojan edessä tunnen itseni itsevarmaksi ja vahvaksi. Vapaa-ajalla haluan vain käydä lenkillä koirani kanssa, Andersson avasi Café-sivustolle.

– Mietin joukkueen asioita myös lenkeillä. Tarvitsen omaa aikaa saadakseni ajatukseni selkiytymään. Joskus istun kotona ja vain tuijotan seinää kunnes keksin, miten Hollannin prässi puretaan.

Andersson.
AOP

Anderssonin jokamieshenkinen työmatkailu nousi valtakunnalliseksi uutiseksi viime talvena, kun ruotsalainen peliyhtiö antoi faneille mahdollisuuden auttaa valmentajaa matkalla MM-kisoihin. Tukholman kaduille vietiin viikon ajaksi satoja digitaalisia näyttöjä, joissa pyöriteltiin fanien lähettämiä viestejä - pääasiassa kannustusta ja taktisia vinkkejä.

Näytöt sijoiteltiin huolellisesti Anderssonin 12 kilometrin ja kahden tunnin työmatkan varrelle. Viestejä lähetettiin yli viisi tuhatta. Yhdessä opastettiin Meksikon kulmapotkutaktiikassa, toisessa annettiin kokoonpanoehdotuksia.

Kollektiivi

Andersson näyttäytyy jämäkkänä johtajana, mutta hänen tyylissään yhdistyvät kovan sekä pehmeän johtamisen elementit. Hänen vaatimustasonsa on korkea, mutta ei kohtuuton. Hän ymmärtää virheitä, mutta haluaa niiden silti kytkeytyvän sovittuihin arvoihin. Hän todellakin tiedostaa materiaalinsa rajallisuuden ja juuri sen ajatuksen ympärille rakentuu hänen tiukka valmennuksellinen filosofiansa.

Yksi sana toistuu puheissa ja ajatuksissa jatkuvasti. Andersson vannoo kollektiivin nimiin. Melkein voisi luulla, että teemaksi on pyritty löytämään täydellinen vastakohta Zlatan-palvonnalle.

Ruotsi.
AOP

MM-kisoissa kärjessä ei ole pelannut jumalaksi itseään kutsunut ykköstykki. Hänen sijaansa tehoja toivottiin Marcus Bergiltä ja Ola Toivosesta. Berg pelaa Arabiemiraateissa. Toivonen puolestaan pääsi ranskalaisen Toulousen avauskokoonpanoon kahdeksassa ottelussa.

Menestyksekkään turnauksen aikanakin Ruotsissa on saatu pyöritellä päitä, kun hyökkääjäpari on hukannut erinomaisia maalipaikkoja, joista Zlatan todennäköisesti olisi iskenyt maalin.

Se ei silti tarkoittaisi, että Zlatanin pelatessa Ruotsi olisi vielä vähän parempi kuin nyt. Se ei välttämättä olisi edes yhtä hyvä kuin nyt. Zlatanin ratkaisu kaksi vuotta sitten oli yhdenlainen katalyytti, joka johti nykytilanteeseen.

– Paiskimme yhdessä hommia alusta loppuun ja on uskomatonta, miten hienosti pojat selviytyivät. Voisimme tehdä monta asiaa paremmin, mutta hitto soikoon, kamppailemme kuolemaan asti. Olen niin helvetin ylpeä, että pystyn hädin tuskin puhumaan, liikuttunut Andersson paasasi Sveitsi-neljännesvälierävoiton jälkeen Fotbollskanalenin (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Andersson.
EPA

Katkeamattomalla uurastamisella Ruotsi on pystynyt hämmästyttäviin tekoihin. Se voitti lohkonsa, vaikka oli ennakkoon nelikosta heikoin. Ainoa tappio tuli Saksalle, sekin lisäajan viidennen minuutin vapaapotkumaalilla. Kriittisten äänien mukaan Ruotsi pelaa tylsää jalkapalloa, mutta karsintavaiheessa eurooppalaisista vain Saksa, Portugali, Belgia, Espanja ja Puola tekivät enemmän maaleja - kymmenessä ottelussaan Ruotsi osui 26 kertaa.

Koreaa vastaan pallonhallinta jakautui tasan, mutta Saksa oli keskinäisessä kamppailussa dominoiva yli 70 prosentin pallonhallinnallaan. Meksikoa vastaan Ruotsi oli pallossa kolmanneksen ajasta, Sveitsiäkin vastaan vain hitusen enemmän. Pelaaminen on sovitettu vastustajiin, ja siinä on onnistuttu. Matkalla puolivälieriin Saksa oli ainoa joukkue, joka onnistui maalinteossa Ruotsia vastaan.

– Kunnioitan muidenkin mielipiteitä, mutta tavoitteeni on valita pelaajat ja pelitapa siten, että saamme materiaalistamme irti parhaan mahdollisen tuloksen. Uskon, että tämä on siihen paras tyyli. Avoimempi pelaaminen aiheuttaisi vahinkoja, Andersson perusteli Expressenille (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsi.
AOP

"Aina kun suutun, sille on aihetta"

Onhan Ruotsi kisojen aikana ollut otsikoissa muistakin syistä kuin pelillisillä ansioillaan.

Etelä-Korean valmennus ilmoitti ruotsalaisten vakoilleen harjoituksiaan, mikä johti Anderssonin anteeksipyyntöön. Saksa-voitossa kohtalokkaan rikkeen tehnyt Jimmy Durmaz sai rasistisia viestejä ja rankkoja syytöksiä, mutta valtaosa kannattajista sekä ennen kaikkea joukkue itse asettui vahvasti toverinsa tueksi.

Saksaa vastaan tunteet kuohuivat muutenkin, kun osa saksalaisista marssi viime hetken voiton jälkeen Ruotsin vaihtopenkin eteen taputtelemaan.

Se sai Anderssonin raivon partaalle. Vastaavia tunteenpurkauksia häneltä on nähty aiemminkin, jo ennen nousua maajoukkueen valmentajaksi. Yleensä hän piilottaa tunteensa kylmän ulkokuoren taakse, mutta sisällä kyllä kuohuu.

– En suutu ihan vain huvin vuoksi. Aina kun suutun, sille on aihetta. En silti aina tunne ylpeyttä, kun näen kuvia itsestäni näyttämässä suoranaiselta hirviöltä. Mielestäni olisi kuitenkin vielä huonompi asia, jos vain seisoisin ja näyttäisin kuolleelta. Se ei sovi minulle, Andersson perusteli Saksa-ottelun jälkihöyryjä The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Andersson.
EPA

Kuvat huutavasta ja riehuvasta Anderssonista nousivat uutiseksi ympäri maailman. Ruotsissa niistä tehtiin meemejä kilpaa. Ei siksi, että häneen oltaisiin oltu pettyneitä tai häntä pilkattaisiin. Ruotsalaiset ovat ottaneet joukkueen omakseen ja Anderssonin kulttihahmoksi.

MM-futiskesä on jalkapallohuuman aikaa ja Ruotsissa, jos jossain, siihen todellakin on syytä. Maltillisin odotuksin karsintaurakkaankin lähtenyt joukkue on nyt kisojen sensaatio.

– Nyt pyrimme taas ottamaan seuraavan askeleen. Emme ole tyytyväisiä tähän, emmekä mihinkään muuhunkaan. Haluamme voittaa myös seuraavan ottelun. Jos laskemme rimaa, menestys ei enää tunnu samalta, Andersson uhosi ESPN (siirryt toiseen palveluun):lle neljännesvälierän jälkeen.

Lähteet: Fotbollskanalen, Café.se, Expressen, Metro, KickOff, Guardian, AP, Squawka, ESPN, FourFourTwo

Suosittelemme

Tuoreimmat