Belgian elävä meemi on kannattajien hylkimä pörröpää, jota valmentajat kuitenkin rakastavat – Valioliigassa myyntilistalle jatkuvasti toivottu kulttihahmo on pelastanut MM-kultasuosikin jo kertaalleen

Belgian salainen ase ei useimmiten ole edes avauskokoonpanossa. Omatkin fanit ovat pilkanneet Marouane Fellainia, mutta soturimainen hujoppi nousee ratkaisijaksi aina yllättävimmällä hetkellä.

Kuva: AOP

MM-kisojen ehkä odotetuimmasta kamppailusta ei juuri tarvinnut haeskella supertähtiä. Kenttä nimittäin oli valtoimenaan heitä.

Belgian Romelu Lukaku, Eden Hazard ja Kevin De Bruyne. Brasilian Neymar, Philippe Coutinho ja Gabriel Jesus. Superotteluksikin kutsuttu mittelö oli nimensä veroinen, sillä nurmelle oli koottu älyttömät määrät puhdasta taitoa.

Niin, ja Marouane Fellaini.

Jos 22 aloittavan pelaajan joukosta yksi nimi suorastaan hyppäsi silmille, se oli Fellaini. Ei valovoimainen Neymar. Ei jykevä Lukaku. Ei teknisesti ylivertainen Hazard.

Kuva: AOP

Afropäinen huojuva torni kuitenkin ilmoitti läsnäolostaan jo varhain. Kun Neymar sai pallon keskellä kenttää, Fellaini täräytti häntä kyynärpäällä takaraivoon. Sopivan maltillisesti, mutta siten, että jonkinlainen viesti välittyi kaikille brasilialaisille.

Tutut elkeet jatkuivat minuuttien edetessä. Fellaini voitti pääpallotilanteet, kuoletti korkeita palloja rinnallaan ja ennen kaikkea hämmensi Brasilian työteliään ja taitavan keskikenttäkatraan seassa.

Belgia voitti ja eteni välieriin. Brasilian kisat päättyivät. Fellaini ei loistanut ratkaisijana, mutta oli jälleen tehnyt työnsä.

Elävän meemin ura huippujalkapalloilijana tiivistyi hyvin tähän yhteen ainoaan otteluun.

Unitedin kesävonkale

Manchester United oli viisi vuotta sitten murrosvaiheessa. Sir Alex Fergusonin aika joukkueen käskyttäjänä tuli päätökseensä ja seuralle piti löytää uusi suunta.

Managerilegendan korvaajaksi nimitettiin toinen skotti, pääsarjatasolla aiemmin vain Evertonia valmentanut David Moyes. Hän alkoi metsästää ryhmään vahvistuksia. Moyesiin suhtauduttiin jo valmiiksi skeptisesti, mutta niin olisi käynyt kenelle tahansa, joka olisi joutunut mittaamattoman suuriin saappaisiin Fergusonin 27 vuoden menestyksekkään pestin jälkeen.

Epävarmuus muuttui epäuskoksi, kun pelaajamarkkinat alkoivat kuihtua United-fanien silmien edessä.

Kuva: AOP

Seura oli Toni Kroosin perässä, mutta tämä liikahti Bayern Münchenistä vasta Real Madridiin. Thiago Alcantara jätti Barcelonan, mutta valitsi Bayernin. Cesc Fabregasin piti olla tarjolla, mutta hän vaihtoi Barcelonan Chelseaan vuotta myöhemmin.

Moyesin ryhmän tiedettiin olevan ensiluokkaisen keskikenttäpelaajan perässä, mutta yksi kerrallaan siirtosuunnitelmat kariutuivat.

Moni ihmetteli, vielä useampi naureskeli, kun United maksoi Evertonille 32 miljoonaa euroa Fellainista. Viiden vuoden aikana tämä oli tehnyt yhteensä 17 maalia. Hän ei todellakaan ollut tähti, ja pallon kanssa valovuoden päässä Unitedin julkisesti tavoittelemista huippuvahvistuksista.

Lienee siis selvää, että Fellaini oli jo valmiiksi huteralla pohjalla, kun uusi kausi käynnistyi Old Traffordilla.

Moyes sai potkut seuraavana keväänä ja hänen pestinsä Unitedin managerina jäi lyhyimmäksi yli 80 vuoteen. Valioliigan keskikastiin valahtaneen seuran ympärillä kuohui ja vahvasti nimenomaan Moyesin pelaajaksi leimattu Fellaini joutui rankalla tavalla kannattajien hampaisiin.

Kuva: AOP

Kahdeksan kuukautta hintavan siirron jälkeen alkoi lähtölaskenta. Painajaismaisesta Moyesista päästiin eroon, kohta varmaan myös hänen hutihankinnastaan.

Nyt, yli neljä vuotta myöhemmin, Fellaini on kuitenkin edelleen Unitedin pelaaja. Itse asiassa hän teki vastikään kahden vuoden jatkosopimuksen. Louis van Gaalin odotettiin luopuvan teknisiltä taidoiltaan surkeaksi lytätystä pelaajasta. Viimeistään José Mourinhon piti omaan kylmänviileään tapaansa näyttää Fellainille ovea.

Toisin kävi. Valmentaja toisen jälkeen rakastui belgialaiseen. Tänä kesänä sopimusneuvotteluissa kaikki valttikortit olivat hämmästyttävästi Fellainin käsissä. Mourinho joutui oikeasti näkemään vaivaa ja vakuuttamaan seurajohdon panostamaan kunnolla, jotta keskikenttäpelaaja saataisiin jatkamaan joukkueessa.

– Olen valmis mihin tahansa, kun minuun luotetaan. Murran Mourinhon vuoksi vaikka jalkani, jos sitä vaaditaan. Pelaan vaikka tuskissani, Fellaini vannoi HLN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Ja Mourinho todellakin luottaa.

– Tunnen oloni heikommaksi, jos Fellaini ei ole joukkueessamme - joko kentällä tai vaihtopenkillä, tämä sanoi Goalin (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Uskomattomalta kuulostava lausunto menestyneeltä valmentajalta, kun puhe on pelaajasta, jonka kannattajat eivät koe sopivan toivomaansa taitavaan ja hyökkäysvoittoiseen jalkapalloon.

Kuva: EPA

Yllättävän korvaamaton

Jotain kertoo se, että jättiseurat tuntuvat olevan jatkuvasti kiinnostuneita Fellainin palveluksista. Kun hänen sopimuksensa oli päättymässä ja jatkoa jännitettiin kuukausitolkulla, Fellaini yhdistettiin yhteen jos toiseen eurooppalaiseen huippujoukkueeseen.

Yhtä ääripäätä edustivat Arsenal, Liverpool ja AC Milan, toista turkkilaiset Besiktas ja Galatasaray. Vientiä tuntui riittävän. Sosiaalisessa mediassa jokaiseen huhuun suhtauduttiin huumorilla, koska miksi mikään seura haluaisi hankkia Fellainin?

Samaan aikaan Mourinho suhtautui asiaan aivan toisin.

– Galatasarayn on helpompi saada minut kuin hänet. Jos he kaipaavat valmentajaa, heillä voi olla mahdollisuus, mutta Marouanen he voivat unohtaa. Hän on liian tärkeä, Mourinho sanoi viime kesänä Independentin (siirryt toiseen palveluun)mukana.

Kuva: AOP

Fellaini saapui Englantiin aikoinaan Belgian pääsarjasta juuri Moyesin tuomana. Silloin kyse oli seuraennätyksestä: Everton maksoi hänestä noin 19 miljoonaa euroa, Belgian siihen asti suurimman siirtosumman.

Hän oli tehnyt ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Standard Liegen kanssa 17-vuotiaana ja lukeutunut Belgian pääsarjan johtotähtiin.

– Olemme jahdanneet häntä kahden vuoden ajan ja seuranneet hänen kehittymistään innolla. Haluan pelaajia, jotka maksavat itsensä takaisin. Tiedän tämän olevan ennätyskallis siirto, mutta hän pelaa täällä pitkään, Moyes sanoi Liverpool Echon (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Valmentaja oli matkustanut siirtorajan lähestyessä Belgiaan asti neuvottelemaan myyntihaluttoman Standardin edustajien kanssa. Belgialaisseura epäröi muun muassa siksi, koska se oli arvottu silloisessa Uefa Cupissa samaan alkulohkoon Evertonin kanssa.

Ankarat neuvottelut kantoivat kuitenkin hedelmää viime hetkellä.

– Siirtosumma asetti hänelle heti suuret odotukset. Ensimmäisen viikon aikana hän vain jyräsi muita pelaajia hulluilla taklauksilla. Jotkut eivät oikein osanneet reagoida siihen ja yrittivät vältellä häntä. Kukaan ei halua iskuja harjoituksissa. Kaipa hän vain halusi osoittaa, ettei hänet pitää ottaa vakavasti, pitkäaikainen Everton-tähti Leighton Baines sanoi Liverpool Echolle.

Maalitykistä työmyyräksi

Fellaini oli poikana niittänyt mainetta huippuluokan maalintekijänä Standardin akatemiajoukkueissa. Hänen pituutensa oli kiistaton ase ja poikkeuksellinen kyky juosta sekä lukea hyökkäystilanteita tekivät hänestä erinomaisen keskikenttäpelaajan. Fellaini oli kultaa molemmilla rangaistusalueilla ja uurasti niska limassa niiden välissä.

Kuva: AOP

Hän oli lupaava yleisurheilija, joka erikoistui 10 000 metrin matkalle. Muiden matkustaessa kouluun bussi- tai autokyydeillä, Fellaini halusi juosta. Siirtymä jalkapalloon tapahtui isän, marokkolaissyntyisen ex-jalkapalloilijan, kehotuksesta. Aikanaan siirto Evertoniin sai omaa unelmaansa Gibraltarinsalmen Tangerista asti tavoitelleen isän kyyneliin.

Nykyinen pelaaja on yhdistelmä pitkän matkan juoksijaa ja maalipaikat vainuavaa pelaajaa. Fellainilla on kaksi erityistä vahvuutta, jotka ovat vakuuttaneet valmentajan kuin valmentajan.

Ensinnäkin hän pystyy pelaamaan keskikentällä käytännössä millä tahansa pelipaikalla. Välillä hän on puolustava keskikenttäpelaaja, välillä toimivan tandemin toinen puolisko, välillä jopa piilokärki. Rooli itsessään on sivuseikka: Fellainin takuu on kaikkensa antaminen jokaisena kertana.

– Luotin häneen ensimmäisestä päivästä lähtien. Yritän ruokkia hänen itseluottamustaan ja näyttää hänelle, miten arvokas hän on joukkueellemme. Hän voi aloittaa pelejä, tulla vaihtopenkiltä, olla hyökkäävä tai puolustava. Haluan hänen tietävän, miten tärkeä hän on, Mourinho sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Unitedin keskikentälle on tyrkyllä Paul Pogban ja Nemanja Maticin kaltaisia huippupelaajia, mutta Fellaini on säilyttänyt paikkansa. Hän ei loista ottelusta toiseen tai useimmiten edes pelaa täysiä minuutteja, mutta oman ruutunsa hän hoitaa esimerkillisesti.

Kuva: AOP

Samalla Fellainissa on selkeä kevyempikin puoli. Hänen hiustyylinsä on jo ikuinen osa jalkapallohistoriaa - sosiaalisen median hitti, jota on kopioitu peruukein fanikatsomoissa asti ja tulkittu jättimäisenä graffitina ainakin Itävallan Wienissä. GQ-lehden tempauksessa hänen pehkonsa muotoiltiin lukemattomiin tyyleihin, muun muassa Mikki Hiiren korvia jäljitellen.

Fellaini ei ota itseään turhan vakavasti, vaikka kentällä onkin valmis mihin tahansa.

Soturiluonne

Malliesimerkki oli viime vuoden Uefan Super Cup Unitedin ja Real Madridin välillä. Yhtäältä Fellaini oli sosiaalisessa mediassa ottelun puheenaihe, kun täydellisesti ajoitetussa kuvassa kasvoihin osunut pallo runteli hänen ulkomuotoaan ja käynnisti meemikierteen.

Toisaalta hän oli kentälle tultuaan se, joka nosti Unitedin vielä mukaan otteluun.

Fellaini oli parhaimmillaan keskikentän häirikkönä, joka rikkoi Madridin tähtien rytmin ja pakotti nämä miettimään kahdesti siirrellessään palloa. Koskaan ei tiennyt, mistä ja milloin 194-senttinen luutija ilmestyisi kiusaamaan. Mourinho ylisti Fellainin suoritusta erikseen ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Jälleen kerran esillä oli myös Fellainin horjumaton soturiluonne, sillä kovan yhteentörmäyksen jälkeen hän palasi kentälle silmiinpistävällä tyylillä käärittyään otsansa sekä laaja-alaisen kuontalonsa sideharsoon.

Kuva: AOP

Vastaavat yksittäiset tähtihetket ovat niitä, jotka aina tuntuvat pitävän Fellainin huipulla. Häntä haukutaan hermostumisista ja virheistä sekä kritisoidaan paikoin liian aggressiivisesta pelaamisesta. Sitten yllättävimmällä hetkellä hän ilmestyy kuin tyhjästä ja jollain tavalla kääntää ottelun joukkueensa eduksi.

Usein kyse on voittomaalista, ja lähes väistämättä se syntyy päällä.

Kultainen hetki Rostovissa

Belgia lähti Venäjän MM-turnaukseen vain yhdellä tavoitteella. Kultaisen sukupolven pitäisi nyt voittaa maailmanmestaruus, koska tämän parempaa mahdollisuutta ei ole ollut aikoihin.

Unelma oli murentua heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun Japani iski kaksi maalia peräjälkeen ja tarrasi jo yhdellä kädellä kiinni puolivälieräpaikasta.

Loppuvihellykseen oli aikaa enää 25 minuuttia, kun Belgia-valmentaja Roberto Martinez teki vaihtonsa. Kentälle tulivat Nacer Chadli sekä Fellaini. Neljä minuuttia myöhemmin syntyi kavennus.

Viisi minuuttia sen jälkeen Fellaini nousi keskitystilanteessa kolmen japanilaispelaajan keskellä korkeimmalle. Kapteeni Makoto Hasebe oli kaksinkamppailussa kuin märkä rätti, joka paiskautui tylysti kentän pintaan Fellainin edes huomaamatta.

Verkko heilahti ja ottelu heräsi uudelleen henkiin.

Kuva: AOP

Fellaini oli iskenyt jälleen. Ja jälleen se oli tapahtunut hänen uraansa seuranneille niin tutulla tavalla. Hänet laitettiin kentälle rikkomaan silloin vallinnut rytmi - vastustajan momentum - sekä tavoittelemaan korkeita palloja pienempiä japanilaisia vastaan. Kuten niin monesti aiemmin, Fellaini vastasi huutoon.

– Hän on syntynyt kamppailemaan. Hän on todellinen voittaja. Hän on on joukkuepelaaja, joka näkee jokaisen ratkaisun viimeisenä tekonaan. Se tekee hänestä soturin, jollaisen jokainen valmentaja haluaisi joukkueeseensa, Martinez on ihaillut Goalin (siirryt toiseen palveluun)mukana.

20 minuutin erikoismies

Martinez saa liittyä jonon jatkeeksi. Pilkattu pörröpää on managerien ihannepelaaja. Samalla kun osa faneista naureskelee hänen edesottamuksilleen, hän käytännössä itse valitsee, missä pelaa. Useimmiten kyseessä ei ole avauskokoonpanon rooli, vaan 20 minuutin erikoismiehelle sopiva mahdollisuus kääntää pelin suunta vähintään hämmentämällä vastapuolta.

– Ei minun tarvitse todistella enää mitään Valioliigassa tai maajoukkueessa. Kritiikki ei enää kosketa minua. Ensimmäiseen United-kauteen mennessä en ollut koskaan ollut haukkujen kohteena, ja kun se yhtäkkiä tapahtui, en ollut valmis, Fellaini sanoi vuodenvaihteessa belgialaislehti Humolle (siirryt toiseen palveluun).

– Miksi välittäisin, mitä entiset pelaajat sanovat? Jalkapallo on täynnä tekopyhyyttä. Olen nähnyt huippupelaajia, jotka ovat kuitenkin osoittautuneet pettymyksiksi. Vahvaluonteisilta vaikuttaneet persoonat ovatkin olleet heikkoja.

Kuva: EPA

Fellaini ei todellakaan ole heikko persoona.

Ehkä hän ei myöskään ole 30 miljoonan euron arvoinen mies.

Arvokas hän on joka tapauksessa. Viiden vuoden aikana Unitedia on luotsannut kolme hyvin erilaista manageria, joista kaikille Fellaini on osoittautunut ennemmin tai myöhemmin tärkeäksi palaseksi.

Viime kaudella Fellaini oli Unitedin avauskokoonpanossa viidessä ottelussa, osin loukkaantumisen vuoksi. Minuutteja kertyi kenttäpelaajista viidenneksi vähiten.

Unitedin kanssa hän on kuitenkin voittanut muun muassa Liigacupin, Eurooppa-liigan ja FA Cupin mestaruudet. Matkalla viimeiseen hän teki voittomaalin puolivälierässä, tasoitusmaalin välierässä ja syötti tasoituksen finaalissa.

Haluttiin sitä myöntää tai ei, nykyjalkapallon kuuluisin afro on kaikessa erikoislaatuisuudessaan Valioliigan kärkiseuran ja MM-kisojen kultasuosikin avainpelaaja.

– Hän tietää, ettei hänestä ole pitkiin kuljetuksiin tai näyttäviin puolenvaihtoihin. Hän tietää rajansa ja pelaa yksinkertaisesti hakeutuen maalipaikkoihin. Hän on suoraviivainen pelaaja, ja kun häntä peluuttaa vahvuuksien mukaan, hän voi olla tappavan tehokas, ManU-legenda Ryan Giggs kiteytti The Nationalille (siirryt toiseen palveluun).