Makedonialaistaituri kiersi Barcelonan ja Bundesliigan kautta naisten liigan saksipotkuosumia tehtailevaksi maalitykiksi: "Rakkaus jalkapalloa kohtaan tulee suoraan sydämestä"

Naisten jalkapalloliigan maalipörssiä johtava Gentjana Rochi on tehnyt uhrauksia lajin eteen jo nuorena. Espanjan, Sveitsin ja Saksan kautta Jyväskylän Pallokerhoon päätynyt makedonialaishyökkääjä viihtyy Suomessa, mutta haaveilee Mestarien liigasta.

jalkapallo
Gentjana Rochi, JyPK
Jyväskylän Pallokerhon Gentjana Rochi vauhdissa ottelussa keltapaitaista Ilvestä vastaan.JyPK

Strugan kaupunki Lounais-Makedoniassa vuonna 2006. Ryhmä lapsia pelaa innoissaan jalkapalloa, ja paikalla sattumalta lomamatkalla olevan Makedonian juniorimaajoukkuevalmentajan katse kääntyy näppärästi kentällä liikkuvaan pelaajaan.

Maajoukkuevalmentaja haluaa, että lahjakas tyttö lähtee hänen mukanaan Skopjeen kehittymään pelaajana. Tyttö on 12-vuotias Gentjana Rochi, jonka tie on monen mutkan kautta päätynyt Jyväskylän Pallokerhon ja naisten jalkapalloliigan maalitykiksi.

Rochi muistelee, että kodin jättäminen vain 12-vuotiaana jalkapallon vuoksi oli kova ja vaikea paikka.

– En ollut koskaan ollut niin kaukana kotoa, Skopjeen oli meiltä matkaa kolme tuntia. Soitin isälle ja pyysin häntä hakemaan minut kotiin. Hän kannusti keskittymään jalkapalloon, mutta muutaman kuukauden päästä halusin sieltä pois. Se oli kuitenkin alkusysäys jalkapallouralle.

Nyt 23-vuotiaaksi varttunut hyökkääjä siirtyi pelaamaan tyttöjen joukkueeseen, ja neljän vuoden jälkeen sopivien kontaktien kautta järjestyi mahdollisuus liittyä FC Barcelonan organisaatioon harjoittelemaan.

– Olin siellä puoli vuotta, ja tykkäsin ajasta kovasti. Myös he olisivat halunneet pitää minut, mutta olin 16-vuotiaana ulkomaalaispelaajana sääntöjen mukaan liian nuori jäämään sinne.

Cd-levy johdatti Saksaan

Rochi palasi Makedoniaan, muttei jäänyt toimettomaksi, kun unelma ulkomaan kentistä oli syttynyt täysiin liekkeihin. Hän kokosi parhaista peleistään ja maaleistaan cd:n, jonka hän lähetti Saksaan. Kakkosbundesliigan BV Cloppenburg kutsui Rochin testattavaksi, ja vain kahden harjoituksen jälkeen seura pyysi Rochia jäämään.

– Pelasin siellä muutaman vuoden, kunnes siirryin vuodeksi Sveitsin pääsarjaan FC Luzerniin. Cloppenburg oli noussut sillä aikaa Bundesliigaan, ja he halusivat minut takaisin. Pääsin pelaamaan toisella visiitilläni siellä 12 ottelua, kunnes sitten siirryin Leverkuseniin. Jälkikäteen ajateltuna lähdin Saksaan liian nuorena, vain 17-vuotiaana.

Aika niin ikään Bundesliigaa pelanneen lääketehtaan joukkueen riveissä oli täynnä epäonnea. Rochi satutti takareitensä pahasti, eikä loukkaantuneesta vahvistuksesta ollut seuralle iloa. Lisäksi kun joukkue pelasi huonosti ja oli putoamassa sarjasta, päätös lähteä taas eteenpäin kypsyi pikkuhiljaa.

Yhtäkkiä alkukeväästä 2017 kuvioon tulivat Suomi ja Jyväskylä. Rochille tarjottiin mahdollisuutta siirtyä suuntaan, jota hän ei ollut pitänyt lainkaan mahdollisena.

– Agenttini on pelannut aiemmin Suomessa, ja hän kysyi, että miltä kuulostaisi lähteä kokeilemaan Jyväskylään. Ensireaktioni oli, että “pelataanko Suomessakin naisten liigaa?”.

Rochi teki heti vaikutuksen sarjaan nousseen JyPKin hyökkäyksessä, ja kauden saldoksi tuli 11 maalia. Kuluva kausi on ollut vielä tehokkaampi, ja verkko on heilunut jo 13 kertaa. Maalipörssin kakkoseen, FC Hongan Ella-Rosa Huuskoon eroa on kolme maalia.

Taitava viimeistelijä on ollut positiivisesti yllättynyt liigan tasosta.

– Täällä on ihan laadukasta toimintaa, mutta taloudellisesti tarvittaisiin lisää tukea. Saksassa treenasimme kahdesti päivässä, mutta täällä se ei oikein ole mahdollista. Suomella olisi mielestäni mahdollisuus olla vieläkin ammattimaisempi, mutta siihen tarvitaan tosiaan lisää rahaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen JPY:n viime vuonna tekemään kyselyyn vastanneista 163 liigapelaajasta vain seitsemän määrittelee itsensä ammattilaiseksi. Rochin luonnehdinta lähentelee puoliammattilaisuutta.

– Saan seuralta tietyn rahasumman, mutta ei tilanne kovin hyvä ole. Olen ollut nyt kesällä töissä, mutta yhtälö kävi liian rankaksi, joten lopetin sen. En oikein tiedä, voinko kutsua itseäni ammattilaiseksi vai en.

Gentjana Rochi, JyPK
Gentjana Rochi, JyPKJyPK

“Liigan taitavin pelaaja”

Valmentajan vinkkelistä Rochi on ihannepelaaja, joka hoitaa harjoittelun ammattimaisesti päivä toisensa jälkeen. Toki hiottaviakin asioita löytyy.

– Hän tekee harjoituksissa kovalla intensiteetillä töitä, ja hän on hyvänä esimerkkinä muille tytöille. Fysiikkaharjoittelun kanssa on vielä kehitettävää, ja hän voisi myös liikuttaa palloa vielä nopeammin. Kärkijoukkueet ottavat häntä kovaa useamman pelaajan voimin, ja hän säästyisi monelta harmilta, kun syöttäisi palloa aiemmin, JyPKin päävalmentaja Jukka Västinen luonnehtii.

Kokenut jalkapallomies Västinen on ollut häkeltynyt suojattinsa taitotasosta. Kansainvälinen kokemus näkyy pelaamisessa.

– Hän on ainakin omaan silmään liigan taitavin pelaaja, enkä muista vastaavaa nähneeni koskaan naisten puolella. Hän pystyy viimeistelemään molemmilla jaloilla ja jakelee sellaisia syöttöjä, että harvoin näkee. Pelikäsitys, haltuunotot ja kosketus palloon ovat laadukkaita.

Västinen näkee, että ainakin tällä hetkellä Suomen liiga on Rochille oikea paikka, mutta edellytykset kovempiinkin sarjoihin ovat eittämättä olemassa.

– Seuraava steppi on ehdottomasti otettavissa, mutta kansainväliset kentät vaativat tiettyä kurinalaisuutta lisää. Hänen luonteenlujuutensa on kovaa luokkaa, ja hän on taitavana pelaajana paha pideltävä.

Ainutkertainen saksipotku

JyPKin toinen kausi naisten liigassa on ollut sujunut melko mukavasti, ja joukkue on vakiinnuttanut paikkansa viidentenä sarjan keskikastissa. Rochi uskoo, että “Jypykät” voi venyä vielä korkeammallekin.

– Joukkue tuntee toisensa paremmin kuin viime vuonna, harjoittelemme paremmin ja kun viime kaudella olimme sarjanousijoita, pointti oli vain säilyä. Olemme ottaneet askeleen eteenpäin, ja voimme pienellä voittoputkella uskoakseni vielä taistella sijoista 3–4.

Rochin maalimäärä on kovaa luokkaa, kun huomioidaan, että hän joutui huilaamaan muutaman ottelun pikkuvamman vuoksi. Tauon jälkeen hyökkääjä kaipasi onnistumisia entistäkin kipeämmin.

– Olin todella nälkäinen, kun pääsin takaisin. Isäni on aina piikitellyt minua, kun en ole tuulettanut maalejani, mutta Suomessa olen alkanut tuulettaa. Hän on ollut tyytyväinen.

Kuopion Pallokissoja vastaan kesäkuussa hän viimeisteli upean saksipotkumaalin (siirryt toiseen palveluun), jollaisia ei kotimaan kentillä kovin usein näe. Rochi ei uskonut onnistuvansa tempussa ikinä tosipelissä.

– Alkuviikosta treenasimme sellaisia harjoituksissa huviksemme, ja suoritukset olivat todella surkeita. Perjantaina ennen peliä vähän tuontapainen onnistui, enkä voinut uskoa silmiäni, kun se onnistui pelissä. Olin todella äimistynyt. Tuollainen kai onnistuu vain kerran elämässä, lisänimen “GR7” Jyväskylässä saanut taituri muistelee nauraen.

Miesten MM-kisoissa Cristiano Ronaldoa ja Kroatian joukkuetta erityisellä silmällä seuranneen Rochin seurana joukkueessa pelaa myös samaan aikaan Jyväskylään saapunut Kosovon albaani Lavdije Begolli, ja Rochin mukaan kaksikko on viihtynyt Suomessa hyvin.

– Ihmiset ovat mukavia ja kunnioittavia meitä kohtaan. Olen ollut monissa joukkueissa, ja hyvän valmentajan lisäksi on myös tärkeää tulla toimeen muiden tyttöjen kanssa. Viime kaudella meitä kosiskeltiin sarjan kärkijoukkueisiin ja myös Ruotsiin, mutta meillä on täällä kaikki hyvin eikä meillä ole kiire pois. Jos vaihtaa joka vuosi joukkuetta, ei ehdi omaksumaan joukkueen ja muiden tyttöjen toimintatapoja.

Gentjana Rochi, JyPK
Gentjana Rochi, JyPKJyPK

Maajoukkue ei houkuttele

Begolli edustaa Albanian maajoukkuetta, ja Rochikin on nähty aiemmin Makedonian maajoukkueessa. Maajoukkue ei ole ollut kuitenkaan mielessä pariin vuoteen.

– Olin viimeksi ehkä 2,5 vuotta sitten maajoukkueen mukana. Kaksi vuotta sitten sinne tuli valmentaja, jonka kanssa on ollut vähän erimielisyyksiä. Valmentaja ja joukkue ovat aika huonoja, ja olen sanonut, etten pelaa siellä nyt.

Rochi kertoo, että muutama vuosi sitten maajoukkue oli tyystin tauolla kahden vuoden ajan. Ulkomailla pelaa Rochin lisäksi vain yksi pelaaja, eikä kotimaan taso ole kehuttava.

– Se tauko oli monen tekijän summa. Liiga ja pelaajat olivat huonotasoisia, ja he odottivat ja toivoivat, että tulisimme pelaamaan. Sanoimme, ettemme pärjää vain kahdella pelaajalla.

Vaikka Rochi on juuri nyt tyytyväinen oloonsa Jyväskylässä, hän ei kiellä, etteikö rahakkaampi tulevaisuus kiinnostaisi. Makedonian vuosina hän ehti jo pelata Mestarien liigan karsinnoissa.

– Kaikki varmasti haluaisivat voittaa Mestarien liigan, ja jos saan hyvän tarjouksen jostain, totta kai haluan urallani eteenpäin. Se on normaalia. Nautin olostani Jyväskylässä ja haluan tehdä täällä paljon maaleja. En ajattele liikaa tulevaa, ja mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan, on sitten tullakseen. Kova työ tuo kyllä palkintonsa.

Äitikin on lämmennyt

Kahdeksanvuotiaana ensimmäisen kerran pallon perässä Strugan kaduilla ja kentillä juossut Rochi on tehnyt paljon uhrauksia uransa eteen, ja ystävät ovat suurelta osin jääneet Makedoniaan. Nuorena syttynyt rakkaus lajia kohtaan on kuitenkin kantanut ylittämään kaikki esteet ja hidasteet. Jalkapallo on maalitykille sydämen asia.

– Olin lapsena ainoa tyttö poikien seurassa, enkä tykännyt “tyttöjen jutuista”, kuten jostain baletista. Isäni oli pelannut itse aiemmin, ja ehkä se sitä kautta tuli verenperintönä. Rakkaus jalkapalloa kohtaan tulee sydämestä.

Skeptisesti lapsensa jalkapalloharrastukseen suhtautunut äitikin on muuttanut mielipidettään.

– Hän kysyi aina, miksi pelaan jalkapalloa ja sanoi, etten saisi tehdä niin. Nykyään hänkin on tosi ylpeä siitä, mitä olen saavuttanut ja mihin olen päässyt. Se tuntuu hyvältä.

Lue myös:

Naisten liigassa upea saksipotkumaali – Jyväskylän "GR7:n" maali kuin suoraan MM-kisoista

Tyttöfutis on kovassa nosteessa – 16-vuotias Siiri Salovaara: "Olen nähnyt unta, että puen maajoukkueen paidan päälleni"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat