Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - BRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JAM - AUS
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Seuraa näitä ulkomaalaisia huippuja nuorten MM-kisoissa Tampereella – Jamaikan nuori vauhtihirmu on Usain Boltia edellä kahdella matkalla

Yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa nähdään jo aikuisten sarjassakin huipulle nousseita urheilijoita.

yleisurheilu
Jamaikan lippu yleisurheilu
AOP

Tampereella nähdään 10.–15. heinäkuuta useita yleisurheilun kansainvälisiä huippunimiä, kun Ratinan stadionilla kamppaillaan nuorten maailmanmestaruuksista. Yle Urheilu listaa tähän 11 kansainvälistä nimeä, joiden tekemisiä kisaradalla kannattaa seurata viikon aikana.

Pikajuoksija Christopher Taylor on pistänyt Jamaikan alle 20-vuotiaiden miesten tilastoja uusiksi, kun hän on tehnyt maansa ennätykset tällä kaudella niin 100 metrillä kuin 400 metrilläkin. Taylor on tehnyt 200 metrilläkin maansa alle 20-vuotiaiden kaikkien aikojen toiseksi kovimman tuloksen, edellään ainoastaan Usain Bolt. Tampereella jamaikalainen keskittyy 400 metriin, jossa hän on ehdoton ennakkosuosikki. Hänellä on matkalta jo maailmanmestaruus alle 18-vuotiaiden kisoista vuodelta 2015. Taylor pitää alle 20-vuotiaiden maailmantilaston tämän kauden kärkipaikkaa ennätyksellään 44,88, kun tilastoissa seuraavina olevat Taylorin maamiehet jäävät vielä yli 45 sekunnin aikoihin.

Armand Duplantis
Lehtikuva

Ruotsin Armand Duplantis on murtautunut miesten seiväshypyn terävimpään kansainväliseen kärkeen aikuisten tasolla tällä kaudella. Toukokuussa ikäluokkansa maailmanennätykseksi 593 hypännyt Duplantis on voittanut arvokkaita päänahkoja aikuisten sarjoissa ja ottanut ensimmäisen Timanttiliigan osakilpailun voittonsakin kesäkuussa Tukholmassa. Siellä Duplantis jätti viime vuoden maailmanmestarin ja tämän kauden maailman kärkitulosta nimissään pitävän Yhdysvaltain Sam Kendricksin toiseksi. Ranskan Montreuilissa kesäkuussa Duplantis päihitti maailmanennätysmies Renaud Lavillenien. Jos Duplantis yltää rutiinisuoritukseensa, voitto Tampereella pitäisi olla helppo tehtävä, sillä ruotsalainen on hypännyt seuraavana tilastossa olevia yli 30 senttiä korkeammalta.

Kuubalainen pomppukone Jordan Diaz lähtee hänkin Tampereen kolmiloikkakilpailuun ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Ennätyksensä 17,41 tällä kaudella hyppinyt Diaz on lähes 70 senttiä seuraavana tämän kauden tilastossa olevia edellä. Diaz on aikuisten kauden maailman tilastossa viidentenä.

Yhdysvaltain Twanisha Terry juoksi tällä kaudella historian viidenneksi alle 20-vuotiaaksi 11 sekunnin alittajaksi, kun hän pinkaisi huhtikuussa ennätyksekseen 10,99. Terry on juossut ennätysjuoksunsa lisäksi tällä kaudella kahdesti alle 11, mutta liian kovaan myötätuuleen. Muuten yhdysvaltalainen on juossut tasaisesti 11,10–11,20 aikoja. Jamaikan Briana Williams on Terryn kovin vastus. Williams on juossut ennätyksekseen tällä kaudella 11,13. Muut sprintterit tulevat satasella hieman kauempana perässä.

Selemon Barega
AOP

Selemon Barega on vasta 18-vuotias, mutta hän on 5000 metrillä tämän kauden aikuisten maailmantilaston kakkosena. Heinäkuun alussa etioopialainen juoksi kauden parhaansa 13.02,67. Ennätysvauhtiin Barega ei ole kuitenkaan vielä tällä kaudella yltänyt. Viime vuonna 17-vuotiaana juostu ennätys 12.55,58 on alle 20-vuotiaiden kaikkien aikojen 11. paras aika. Menestystä Baregalla on nuoresta iästään huolimatta myös aikuisten arvokisoissa. Lontoon MM-kisoissa hän sijoittui viidenneksi ja sisäratojen MM-kisoissa hän otti 3000 metrillä hopeaa. Kovaa tullaan silti takaa, ja Baregan täytyy pystyä kauden parhaaseensa, jotta voitto on varma.

Miesten aidatulla ratakierroksella kannattaa seurata vasta 17-vuotiasta Sokwakhana Zazinia. Syyskuussa 18 vuotta täyttävä eteläafrikkalainen on juossut 400 metrin aidat aikaan 49,32. Viime kesänä hän voitti alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Myös sileä ratakierros luonnistuu varsin kovaa vauhtia, mutta Tampereella Zazini keskittyy pelkkiin aitoihin.

Samantha Watson on nuorten kisoille poikkeuksellisesti 800 metrillä hallitseva alle 20-vuotiaiden maailmanmestari. Vuonna 2016, ollessaan vain 16-vuotias, hän voitti maailmanmestaruuden Puolassa. Vuotta aiemmin Watson oli voittanut alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Watson ei ole juossut tällä kaudella yhtä vakuuttavasti, kun hän on alle 20-vuotiaden tilastossa vasta viidentenä. Kärjessä eivät ole kuitenkaan suuria. Watsonilla on joukon kovin ennätys 2.00,65 viime kesältä ja kaksinkertaisena maailmanmestarina hänen voidaan odottaa olevan kova arvokisamenijä.

Myös Kenian Chelliphine Chespol on maailmanmestari alle 18-vuotiaiden kisoista vuodelta 2015 ja hallitseva maailmanmestari alle 20-vuotiaissa 3000 metrin esteissä. Viime kesänä Chespol teki myös uuden alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen 8.58,78, joka on myös aikuisten sarjassa kaikkien aikojen toiseksi kovin aika.

Lisa Gunnarsson
Ruotsin Lisa Gunnarsson on naisten seipään voittajasuosikki Tampereella.AOP

Alle 18-vuotiaiden maailmanennätysnainen Ruotsin Lisa Gunnarsson on viime vuoden alle 20-vuotiaiden Euroopan mestari. Lähes koko elämänsä muualla kuin Ruotsissa asunut Gunnarsson on tällä kaudella alle 20-vuotiaiden tilaston kärjessä tuloksellaan 460. Voitto ei ole kuitenkaan helppo, sillä herkässä lajissa seuraavat ovat lähellä kannoilla.

Tara Davis on juossut 100 metrin aidat alle 13 sekuntiin, hyppännyt kolmiloikkaa yli 13 metriä sekä pituutta 673 ja tällä kaudella vain kaksi senttiä heikommin. Tampereella yhdysvaltalainen hyppää vain pituutta, vaikka aidoissakin hän olisi hyvän päivän sattuessa mukana mitalikamppailussa. Pituudessa alle 18-vuotiaiden maailmanmestari onkin alle 20-vuotiaiden tilastossa omilla senttiluvuillaan, kun seuraavalla on matkaa Davisin ennätykseen lähes 30 senttiä. Tosin naisten pituuden osallistujalistalla seuraavana oleva Japanin Ayaka Kora on vasta 17-vuotias.

Myös alle 18-vuotiaiden maailmanmestareiden joukkoon kuuluva Moldovan Alexandra Emilianov loistaa naisten kiekon alle 20-vuotiaiden kärjessä. Emilianov on ainoa Tampereelle osallistuvista, joka on rikkonut 60 metrin rajan. Arvokisamitaleita heittäjältä löytyy nuoresta iästään huolimatta useita: alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden lisäksi Emilianov on muun muassa alle 18-vuotiaiden Euroopan mestari sekä kiekossa että kuulassa ja viimekertaisista alle 20-vuotiaiden MM-kisoista hän nappasi pronssia.

klo 19:52: Muotoiltu otsikkoa uudelleen.

klo 21.39 Korjattu juttuun, että Lisa Gunnarsson on viime vuoden nuorten Euroopan mestari, toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin.

Lähteet: IAAF

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat