Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Mitä keitoksia yllätysluotsit keksivät illan MM-välieräherkkuun? Asiantuntija avaa, miksi he ovat tehneet todella kovan tempun kisoissa: ”Luoja tietää, mitä tänään tapahtuu"

Ranskan ja Belgian päävalmentajat ovat yllättäneet tämän kesän jalkapallon MM-kisoissa kumpikin omalla tavallaaan. Nyt Roberto Martinez ja Didier Deschamps pääsevät mittelemään toisiaan vastaan välierässä Pietarissa.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Roberto Martinez
Roberto MartinezAOP

Jalkapallon MM-kisojen välierästä Ranskan ja Belgian välillä voi odottaa jälleen kerran kuin shakkia viheriöllä.

Erityisesti Belgian päävalmentajan Roberto Martinezin toimintaa on ihasteltu. Ensiksi Japani-neljännesvälierässä Martinez teki onnistuneet vaihdot ja Belgia nousi kahden maalin takaa voittoon iskemällä 3–2 –voittomaalin lisäajalla. Perjantaina puolivälierässä Martinez yllätti puolestaan Brasilian kollegansa Titen taktisilla muutoksillaan. Hän jätti rohkeasti kaksi Belgian pelaajaa ylös ja puolusti vain kahdeksalla pelaajalla. Belgia jyräsi ensimmäisellä puoliajalla 2–0–johtoon ja piti johtonsa loppuun saakka.

– MM-kisat ovat osoittaneet, että Martinez on hyvä reagoimaan. Hän on tehnyt hyviä taktisia valinnoillaan ja osoittanut kykynsä, vaikka Belgiassa epäilijöitä riittikin, Yle Urheilun asiantuntija Jani Honkavaara korostaa.

– Eihän tuota Brasilia-peliäkään kukaan pystynyt ennakoimaan.

Sankari Martinez totesi itse pelin jälkeen, että kyse ei ole vain taktiikoista. Myös pelaajien panosta tarvitaan, jotta Brasilia-pelissä nähty yllätys on mahdollinen.

Honkavaara on samoilla linjoilla avatessaan, miksi Martinez on tehnyt todella kovia temppuja MM-kisoissa.

– Tuo on todella vaikeaa. Ilman pelaajien tukea se ei olisi onnistunut. On nähtävissä Belgiasta, että pelaajat luottavat valmentajiin ja valmentajat pelaajiin. Martinez nuiji tuon systeemin todella nopeasti, Honkavaara sanoo.

Valmentajilla on luonnollisesti tietyt sapluunat käsissään. Taktiset asiat on helposti ennakoitavissa, mutta ilman yhteyttä pelaajiin niiden vieminen käytäntöön ei ole todellakaan helppoa.

– Jalkapallo on parhaimmillaan todella taktinen peli. Se on kiinni pelaajista myös. Usein pelaajat sanovat, että eikö pelattaisi niin kuin aikaisemmin. Belgialla on selvästi itselleen sopiva valmentaja, kun pelaajat ovat valmiina ottamaan asioita vastaan, Honkavaara toteaa.

Mutta Martinezia odottaa tiistaina toisella puolella myös muita hämmentänyt valmentaja. Honkavaaran mukaan Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps on myös osannut yllättää MM-turnauksessa.

Didier Deschamps
Didier DeschampsAOP

– Ranska oli alkulohkopeleissä yllättävän passiivinen, mutta Argentiina-neljännesvälierän voitti ihan eri joukkue. Deschamps ei ole muuttanut peliä, mutta hän on pystynyt muokkaamaan joukkueen suhtautumistapaa, Honkavaara kuvailee.

Yksi suuri kysymys välierään onkin, miten Belgia aikoo Ranskaa vastaan puolustuksensa ryhmittää. Vaikuttaako esimerkiksi hyvän turnauksen pelanneen oikean laitapelaajan Thomas Meunierin pelikielto Martinezin ajatuksiin.

– Meunier on osoittautunut tässä turnauksessa tärkeäksi. Luoja tietää, mitä tänään tapahtuu. Wingbackit ovat osa Belgian perusmuodostelmaa, mutta löytääkö Belgia vielä jonkun muun vaihtoehdon, Honkavaara pohtii.

Hän odottaakin ensimmäisestä välierästä Pietarissa todella tiukkaa kamppailua.

– Iso osa maaleista syntyy vastahyökkäyksistä tai erikoistilanteista. Kummalla ne puolet toimivat paremmin. Kuinka hyvin myös vastahyökkäyksiä pystyään puolustamaan, Honkavaara nostaa esiin.

– Belgia on ollut siinä hyvä Vincent Kompanyn paluun jälkeen. Ehkä kääntäisin puntit ennakkoon Belgialle tuossa mielessä, mutta toisaalta taas Ranska on ollut erikoistilanteissa parempi.

Jalkapallon MM-kisojen välierä Ranska-Belgia ti 10.7. kello 21.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 20.15.

Lue lisää:

Tämäkö on MM-kisojen oudoin kohtaaminen? Läheiset mestarisuosikit pelaavat illalla paikasta finaaliin, mutta isoveljen kaikkien aikojen kovin maalitykki auttaa pikkuveljeä kohti MM-kultaa: “Se on eriskummallista”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat