Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Leveelahti heitti nuorten MM-finaaliin, Toivonen paransi upeasti ennätyksiään 10-ottelussa

Helena Leveelahti ylitti tyylikkäästi kiekonheiton karsintarajan. Kuulantyöntäjä Eero Ahola jäi finaalissa kolmeen työntöön.

yleisurheilu
Helena Leveelahti vuonna 2017
Helena Leveelahti Ruotsi-ottelussa vuonna 2017.Hasse Sjögren/SUL

Helena Leveelahti aloitti kisaurakkansa hyvin. Hän ylitti toisella yrityksellään kiekonheiton karsintarajan 53 metriä tuloksella 54,87 metriä. Leveelahden ennätys tältä kaudelta on Kokemäellä heitetty 55,02 metriä.

Leveelahden heitto oli karsinnan toiseksi pisin.

– Toinen heitto oli ihan nappiheitto tähän kohtaan. Tästä kun päästään finaaliin, niin tulee pitkiä kaaria, Leveelahti kommentoi Yle Urheilulle.

Leveelahden ensimmäinen heitto kantoi 51,12 metriä.

– Ensimmäinen heitto oli varmistelua, että saadaan ok tulos ja varmistetaan jatkopaikkaa. Toinen heitto oli hyvä ja sain siihen lantion lyöntiä. Se toimi ihan hyvin tänään.

Kiekonheiton karsinta oli yllättävän heikkotasoinen. A-ryhmässä ainoastaan moldovalainen Alexandra Emelianova heitti yli karsintarajan. Hänen heittonsa 57,05 metriä oli karsinnan paras.

B-ryhmässä 53 metrin ylityksessä onnistui Leveelahden lisäksi kolme urheilijaa.

– Vähän ihmetytti, että karsinnan taso on ollut aika vaatimaton. En tiedä, onko muilla paineita. Minulle sopi rinki ja kotikatsomo hyvin.

Kiekonheiton finaali heitetään torstai-iltana kello 19.35.

Leveelahti kilpailee myös kuulantyönnössä. Hän aloittaa karsintaurakan kuulassa keskiviikkoaamuna.

Finaalipaikan itselleen lunasti myös Saga Andersson, joka taivutti seiväskarsinnassa 420.

Toivonen ennätysvireessä tiistai-illassa

Kolme ensimmäistä lajia menivät 10-ottelija Juuso Toivoselta vielä hieman hakien, mutta illalla alkoi kulkea. Toivonen kertoi, että sai hyvä vireen päälle pituushypyssä, vaikka askelmerkin kanssa oli hieman hakemista.

Toivonen paransi neljännessä lajissa, korkeushypyssä, omaa ennätystään peräti viidellä sentillä. Hänen entinen ennätystuloksensa oli 193.

Toivonen ylitti ensimmäisellä yrityksellään korkeudet 180, 186, 189 ja 192. Seuraavissa korkeuksissa 195 ja 198 Toivonen pudotti ensimmäisellä yrityksellään riman selällään, mutta toiset yritykset kantoivat hedelmää.

18-vuotias Toivonen yritti vielä korkeutta 201, mutta pudotti kaikilla kolmella yrityksellään riman. Tulos 198 oli kuitenkin B-ryhmän paras ja nosti Toivosen sijalta 14 sijalle 13 ennen 400 metrin juoksua.

– On siistiä, mitä enemmän pääsee hyppäämään pään yläpuolelta, sen mukavampaa, Toivonen sanoi.

400 metrin juoksussa Toivonen juoksi ennätyksensä 50,67. Toivosella oli hyvät asetelmat omassa erässään, mutta hän jäi lopussa kuudenneksi.

– Huomenna tärkeintä on tasaisuus ja jossain lajissa täytyy vähän venyäkin. Aidat ovat sellainen vähän jännä laji, ettei siitä oikein tiedä, miten menee. Toivottavasti hyvin.

Australialainen Ashley Moloney oli kovassa vedossa tiistai-iltana. Hän hyppäsi korkeudessa ainoana 210. Moloney hyppäsi korkeuden ensimmäisellä yrityksellään. 400 metrin juoksussa hän tykitti kisaennätyksen aikaan 46,86.

Moloney johtaa 10-ottelua ensimmäisen päivän jälkeen 4 319 pisteellä. Toivonen on 11:s 3 688 pisteellä.

Aholan kuulaurakka jäi kolmeen työntöön

Kuulantyöntäjä Eero Ahola jäi kuulan finaalissa kolmeen työntöön. Aholan paras työntö oli ensimmäinen, joka kantoi 19,23 metriä. Kahdella seuraavalla yrityksellä Ahola työnsi molemmilla 18,85 metriä.

Tulos riitti finaalin kymmenenteen sijaan.

– Kyllä se mietteliääksi pistää, kun jokaisen kisan lämmittelyssä menee 20 metriä rikki, mutta kisassa ei saa mitään irti. Nyt mietin, mitä pitää tehdä ennen seuraavia kisoja, että lämmittelyheiton metrit tulevat kilpailutilanteeseen mukaan, Ahola kommentoi.

Eero Ahola.
Eero Ahola.Anssi Mäkinen / SUL

Aholan kauden paras työntö kuusikiloisella kuulalla on kantanut 19,85 metriä.

Nuorukainen kilpailee nuorten MM-kisoissa vielä kiekonheitossa lauantaina.

Kuulantyönnön finaalissa nähtiin huikean jännittävä kilpailu MM-kullasta. Voitto ratkesi lopulta sentin erolla eteläafrikkalaiselle Kyle Blignautille, joka työnsi 22,07 metriä. Voittotyöntö on alle 20-vuotiaiden kauden kärkitulos.

Hopeaa otti amerikkalainen Adrian Piperi ja pronssia kreikkalainen Odysseas Mouzenidis.

Sekä kulta- että hopeatyönnöt tulivat viidennellä kierroksella. Kreikkalaisen Mouzenidisin työntö 21,07 metriä on Kreikan uusi ennätys alle 20-vuotiaissa. Hän työnsi parhaan tuloksensa kolmannella kierroksella.

Baas jäi karsintaan – 5 000 metrin mitalit Keniaan ja Etiopiaan

400 metrin juoksija Mette Baas jäi omassa erässään viimeiseksi ajalla 55,45. Erän voitti kenialainen Mary Moraa omalla ennätyksellään 52,85.

Baas epäili etukäteen sitä, miten jalat toimivat karsinnassa. Hän ei ollut täysin tyytyväinen karsinnan jälkeen.

– Lähtö tuntui ihan hyvältä, mutta 200 metrin kohdalla alkoi jo painaa jaloissa aika paljon, Baas kommentoi Yle Urheilulle.

5 000 metrin juoksussa jaettiin nuorten MM-kisojen ensimmäiset mitalit. MM-kultaan juoksi kenialainen Beatrice Chebet. Hopea- ja pronssimitalit menivät Etiopiaan Ejgayehu Tayelle ja Girmawit Gebrzihairille.

Koko mitalikolmikko juoksi finaalissa omat ennätyksensä. Voittoaika oli 15.30,77.

Lue myös:

Purola ja Illukka välieriin, Kinnunen ja Ahola finaaliin – suomalaisnuoret aloittivat mainiosti MM-kotikisoissa

Kahden lajin Leveelahti lähtee hakemaan kiekonheitosta reilusti yli EM-rajan ylittävää tulosta

Saga Andersson puhtaalla sarjalla seiväsfinaaliin nuorten MM-kisoissa: "Minulla oli varma olo"

Näin seuraat yleisurheilun nuorten MM-kisoja TV2:sta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat