Suora

  • Urheiluruutu

Rikkinäisen perheen kasvatti hylkäsi sukunimensä noustessaan supertähdeksi – luonnonlahjakkuutta verrataan legendoihin, mutta pimahtamiset pelottivat koko Englantia MM-kisojen alla

Englannin nuoren tähden sisällä kuohuu usein. Dele Allin elämä olisi voinut ajautua synkälle sivupolulle, mutta sen sijaan hän on yksi maailman ihastelluimpia nuoria jalkapalloilijoita.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Dele Alli.
Lehtikuva

Dele Alli on yksi syistä sille, että Tottenham kykenee realistisesti tavoittelemaan Valioliigan mestaruutta. Hän on myös yksi Englannin maajoukkueen tärkeimmistä pelaajista.

Hän on 22-vuotias, mutta jo nyt miljonääri ja oman vaatemerkkinsä isä. Samalla hän on julkisesti riidoissa perheensä kanssa ja niittänyt mainetta pelaamalla sääntöjen rajamailla, tai jopa niiden tuolla puolen.

Ensimmäisissä 50 ottelussaan Valioliigassa Cristiano Ronaldo teki kuusi maalia. Steven Gerrard teki kaksi ja syötti kolme, Frank Lampard ylsi viiteen maaliin ja kahteen syöttöön. Paul Scholes sentään teki 16 maalia.

Dele teki samassa ajassa 16 osumaa ja syötti vielä kymmenen lisää.

Dele.
EPA

Hän on Valioliigan nuori sensaatio, jolta odotetaan parikymppisenä pelaajana samoja suorituksia kuin kolmekymppisiltä supertähdiltä. Ja mikäpä siinä odotellessa, kun huomioidaan miten legendaaristen keskikenttäpelaajien tilastot kalpenevat hänen rinnallaan.

Siksi Dele on yksi tärkeimmistä pelaajista Gareth Southgaten valmentamassa maajoukkueessa, joka tavoittelee arvokisapettymysten 50 vuoden putken katkaisemista.

Kahden vaiheilla

Bamidele Allin selkää koristaa ytimekäs teksti. Sukunimi mahtuisi sinne nätisti, jopa koko nimi, mutta ne eivät enää kelpaa pelaajalle. Numeron 20 yläpuolella on lukenut jo pitkään vain "Dele".

Eikä kyse ole taiteilijanimestä.

Nigerialaisen isän poika ei enää ole tekemisissä perheensä kanssa. Vanhemmat tapasivat aikanaan isän opiskellessa Britanniassa, mutta erosivat pian pojan syntymän jälkeen. Dele oli äitinsä kolmas lapsi, joista kaikilla oli eri isä. Neljäs tuli vielä perässä.

Dele.
AOP

Kun Dele oli kolme, isä lähti töiden perässä Kanadaan. Myöhemmin hän jatkoi Nigeriaan ja Yhdysvaltojen Houstoniin, ja niillä kerroilla poika tuli mukana. Valtaosan lapsuudestaan Dele kuitenkin vietti äitinsä kanssa.

Työväenluokan elämä Milton Keynesissä ei ollut loistokasta. Asuinalueella oli nuorisorikollisuutta ja Delen äitikin kärsi pahasta alkoholiriippuvuudesta. Hän on myöhemmin kertonut sen aiheutuneen omasta onnettomasta lapsuudestaan.

Samaa kohtaloa vieroksunut Dele ei halunnut viettää kotona juurikaan ylimääräistä aikaa.

Hän hakeutui mieluummin kaduille, joilla elämälle oli tarjolla monta suuntaa.

Kentän sijasta hän pelasi jalkapalloa kotikatunsa lähettyvillä parkkialueella. Maaleina toimivat polkupyörät. Myöhemmin hän liittyi joukkueeseen, vaikka ei pystynytkään maksamaan valmennuksesta tai pelikengistä. Molemmat kuitenkin järjestyivät hyväntahtoisten paikallisten kautta.

Onneksi, sanonee moni brittifutiksen ystävä nyt, toistakymmentä vuotta myöhemmin.

Alli.
EPA

Toinenkin porukka houkutteli. Delen kerätessä ihailijoita ympäri maailman osa hänen lapsuudenystävistään on ongelmakierteessä: huumekoukussa, vankilassa, pitkäaikaistyöttömänä.

– Jalkapallo oli mahdollisuus kanavoida energiani johonkin järkevään sen sijaan, että norkoilisin kaduilla pitkälle aamuyöhön, Dele kertoi GQ (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle.

Hän oli palannut isänsä matkasta Englantiin lopullisesti 11-vuotiaana. Silloin ensisijaisena tarkoituksena oli tavoitella jalkapallouraa, sillä pojan poikkeukselliset taidot oli kyllä huomattu jo varhain.

Parkkipaikalla tilaa ei ollut liiaksi, eikä sitä ole huippujalkapallossakaan, joten Delen taidot on kuin luotu Valioliigassa loistamiseen.

– Se näkyy selvästi pelaamisessani. Menin YouTubeen katsomaan temppuja ja sitten lähdin kokeilemaan niitä itse, hän sanoi Evening Standardille (siirryt toiseen palveluun).

Dele.
AOP

Dele sai onnekseen pelipaikan paikallisesta joukkueesta. Valmentaja jopa ajoi häntä harjoituksiin ja takaisin. Nykyinen kiivas luonne näkyi silloinkin.

– Hän selvästi mökötti, jos asiat eivät sujuneet. Joskus jouduin laittamaan hänet sivuun. Hän eli niin vahvasti tunteidensa mukana, Mark Walsh muisteli Bleacher Reportille (siirryt toiseen palveluun).

Walshista tulisi keskeinen vaikuttaja Delen uralla. Hän vaihtoi vuonna 2006 suuremman MK Donsin palvelukseen ja järjesti Delellekin koeajan. Uusi joukkue löytyi seuran akatemiasta. Samalla Walsh pystyi lähietäisyydeltä tarkkailemaan Delen kehitystä sekä opastamaan valmentajia antamaan hänelle aikaa ja tilaa sen sijaan, että luonnonlahjakkuutta ahdattaisiin väkisin valmiiseen muottiin.

MK Dons oli lopulta seura, jonka kanssa 16-vuotias Dele teki myös ensimmäisen ammattilaissopimuksensa. Silloin ympärillä eivät olleet omat vanhemmat, vaan sijaisperhe, jonka luo Delen äiti antoi poikansa muuttaa huostaanottouhan alla.

Heitä Dele pitää nykyisin läheisinään.

Perheen poika ja Delen pitkäaikainen ystävä Harry Hickford sai sittemmin vuorostaan muuttaa Tottenham-tähden kahden miljoonan punnan luksuskotiin.

Dele.
APO

Syntymävanhempien mukaan juuri ammattilaissopimus oli vedenjakaja, jonka aikaan Dele alkoi ottaa etäisyyttä heihin. Viimeksi äiti on saanut tavata poikansa kahden kesken vuonna 2015. Sen jälkeen tämä ei ole tullut käymään, vieraillut sukujuhlissa, vastannut puhelimeen tai juurikaan edes tunnustanut tämän olemassaoloa.

Haastatteluissa Dele kieltäytyy puhumasta asiasta.

Isä on kertonut brittimedialle perheen tehneen kaikkensa tavatakseen poikansa. Sisko on perustanut Instagram-fanitilin ja pyytänyt tätä ottamaan yhteyttä. Isä on maksanut ohjatuista vierailuista Tottenhamin stadionille nähdäkseen vilauksen. Äiti on odottanut stadionin ulkopuolella ottelun jälkeen, mutta pikavauhtia ohi painellut Alli vetosi kiireeseensä välttääkseen kohtaamisen.

Julkisesti hän hylkäsi juurensa vuonna 2016, kun "Alli" jätettiin pois pelipaidasta.

Nyt hän haluaa tulla kutsutuksi vain Deleksi.

– Halusin nimeni kuvastavan sitä, kuka olen. En tunne mitään yhteyttä Alli-sukunimeen. En ole tehnyt tätä päätöstä köykäisin perustein, vaan tarkalla harkinnalla ja keskusteltuani läheisteni kanssa, hän totesi lausunnossaan.

Dele.
EPA

Rähisevä sukeltelija

Brittimedia osaa olla häijy. Kun se saa jonkun hampaisiinsa, se ryöpyttelee häntä loputtomiin. Tabloidien luvatussa maassa oikeudenmukaisuuden rajat ovat joskus häilyvät ja jalkapalloilijat tietävät sen erityisen hyvin.

David Beckhamia arvostetaan nyt legendana, mutta hänen maineensa tahrattiin vuosiksi kesän 1998 MM-kisojen tapahtumien vuoksi. Kohtalokas punainen kortti johti suoranaiseen noitavainoon, jolloin lehdistö maalasi pelaajasta kuvan yhteiskunnan ykkösvihollisena ja häntä kuvastavia nukkeja hirtettiin kaduilla.

Arvokisoihin purettava tunnelataus on Britanniassa väistämättä huipussaan. Menestysnälkä on kasvanut vuosikymmeniä ja epäonnistumisten trauma muovaa koko kansallista itsetuntoa.

Siksi Dele Alli kyseenalaistettiin jo hyvissä ajoin ennen MM-kisoja. Kriittiset äänet kysyivät, uskalletaanko häntä valita joukkueeseen kaikista taidoistaan huolimatta.

Hänestä pelättiin tulevan uusi Beckham, eikä hyvällä tavalla.

Dele.
AOP

Dele on ratkaisija ja voittaja, mutta joskus myös kuumakalle. Hänen lukuisat turhautumisensa ovat luoneet lehdistön avustuksella maineen, josta on vaikea irtautua.

Siksi hän joutui toistuvasti vastaamaan kysymyksiin kanttinsa kestävyydestä MM-kisojen paineessa. Virhe väärällä hetkellä olisi kuin maanpetturuutta.

– Mielestäni menestys edellyttää tietynlaista ilkeyttä. Se piirre on monessa loistavassa pelaajassa. Haluan kasvaa niin hyväksi kuin vain pystyn, ja jos siihen vaaditaan ilkeyttä, niin olkoon, Dele sanoi Telegraphille (siirryt toiseen palveluun).

– Haluan näyttää luonnettani, enkä aio muuttaa sitä.

Dele on aiemmin viskaissut pallon päin vastapelaajaa silkasta turhautumisesta ja huitaissut kohti ärsyttävää puolustajaa. Häntä on syytetty myös vastustajan päälle astumisesta ja toisen potkaisemisesta.

Sukeltaminen puolestaan on jo assosioitu häneen niin vahvasti, että sen leiman karistaminen vaatinee vuosia ja vuosia puhtaana pulmusena.

Dele.
AOP

Kohuista eniten kansainvälistä huomiota sai viime syksyn harjoitusottelu, jossa Dele keskellä tv-kuvia näytti keskisormea. Hätäisimpien mukaan hän olisi osoittanut eleensä taklaustilanteen jälkeen ottelun tuomarille, mutta pelaaja itse ja hänen valmentajansa kertoivat kyseessä olleen joukkuetoveri Kyle Walkerille kohdistettu vitsi.

Fifa tutki tapauksen ja määräsi Delen sakkoihin sekä yhden ottelun pelikieltoon.

– Uskon, että virheistä voi oppia. En kuitenkaan ole huolissani aiemmista teoistani. Jotkut pitävät niitä ongelmana, mutta eivät ne ole mikään ongelma, hän kuittasi Evening Standardin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa juuri ennen kisoja.

Viime vuonna hän sai punaisen kortin ja kolmen europelin pannan rajusta taklauksesta. Edellisenä tuli vastaava pelikielto Valioliigalta, syynä vastustajan lyöminen.

Dele.
AOP

Joskus Delen intensiteetti vie hänestä voiton. Useimmiten kyse on silkasta hermostumisesta, sillä vastustajat tietävät hänen taipumuksensa provosoitua.

– En lakkaa haluamasta voittaa, muta olen oppinut hallitsemaan tunteeni paremmin. Keskityn jalkapalloon, en ärsyyntymiseen, hän vakuutteli FourFourTwolle (siirryt toiseen palveluun).

Dele, kuten Beckham aikanaan, on Englannille liian arvokas voidakseen pettää koko maan luottamuksen. Siksi britit toivovat, että hölmöilyt loppuvat pelaajan kasvaessa.

Teinikomeetta

Dele piinasi Valioliigan jättejä jo kauan ennen siirtoaan Tottenhamiin. Tuntematon 18-vuotias urakoi täydet 90 minuuttia keskikentällä Liigacupin ottelussa Manchester Unitedia vastaan vuonna 2014.

Dele.
AOP

Kyse oli yhdestä Unitedin vaikeiden vuosien katastrofista ja valtava kolaus valmentaja Louis van Gaalille. Kahta sarjatasoa alempana pelannut MK Dons voitti 4-0. MK Donsin dominoivia maaleja ja Unitedin kulmapotkuja lukuun ottamatta ottelun tilastot jakautuivat tasaisesti ja puolustuslinjan edessä säkenöinyt Dele onnistui täydellisesti.

Siihen mennessä hän oli pelannut edustusjoukkueessa jo kahden vuoden ajan. Debytoidessaan 16-vuotiaana hänen ensimmäinen kosketuksensa palloon oli Delen luonteelle ja taidoille täydellisesti sopiva kantapääkikka.

Heti ensimmäisissä harjoituksissaan hän tuikkasi pallon veteraanipuolustajan jalkojen välistä. Sama toistui muutamaa vuotta myöhemmin yhdessä ensimmäisistä Tottenham-otteluista, vaatimattomasti Real Madridia vastaan - uhri oli entinen Tottenham-tähti Luka Modric. Yhdessä vaiheessa Twitterissä pidettiin tarkkaa kirjaa kerroista, joina Dele nöyryytti vastustajaa samalla tavalla.

Dele.
AOP

Teinipoika loisti miesten seassa fyysisellä kunnollaan. Ennen pitkää MK Donsin pelaaminen rakentui hänen ympärilleen.

– Joukkue alkoi nojata häneen. Hän ennätti kaikkialle ja oli täydellinen pelikaveri. Hänen kanssaan saimme aina mahdollisuuden voittaa ja hänen vuokseen kaikki pelaamisemme rakentui keskikaistan kautta, joukkuetoveri David Martin sanoi Bleacher Reportille.

Tottenham osti Delen seitsemällä miljoonalla eurolla. Hän vietti kuitenkin vielä kauden viimeiset viisi kuukautta MK Donsissa, missä hän oli jo dominoiva pelaaja.

– Hän oli liian hyvä. Hän tarvitsi pelikavereita, jotka syöttäisivät nopeammin ja liikkuisivat paremmin. Hän oli selvästi valmis seuraavaan haasteeseen, Martin jatkoi tuolloin 18-vuotiaasta pelaajasta.

Tottenhamissa Delen selässä on ollut raketti ja maine on levinnyt kulovalkean tavoin. Valmentajalegenda Sir Alex Fergusonin nimesi hänet parhaaksi Britanniassa näkemäkseen nuoreksi keskikenttäpelaajaksi sitten Paul Gascoignen, 1990-luvun jättilupauksen.

Dele.
AOP

Dele asetti ensimmäiselle kaudelleen Valioliigassa tavoitteeksi kymmenen ottelua. Kun niitä tulikin 33, hän tähtäsi kymmeneen maaliin, ja onnistui siinä. Seuraavana vuonna hän teki 18 maalia, mikä oli kuudenneksi eniten Valioliigassa - yksi enemmän kuin Zlatan Ibrahimovicilla, kaksi enemmän kuin Eden Hazardilla.

Hänet palkittiin Valioliigan parhaana nuorena pelaajana kahdesti peräkkäin. Englannin A-maajoukkueessa hän debytoi oltuaan Tottenhamin avauskokoonpanossa vasta kolmesti. Viime marraskuussa, viisi vuotta ja yhden päivän MK Dons -debyyttinsä jälkeen, hän teki kaksi maalia Real Madridin verkkoon Mestareiden liigan ottelussa.

500 katsojaa olivat vaihtuneet 84 000:aan.

Jättien jalanjäljissä

Fergusonin vertailukohdaksi nostama Gascoicgne ei sittemmin ole kunnostautunut esikuvana. Päihderiippuvuuteen ajautunut ja temperamentistaan tunnettu ex-pelaaja muistetaan kuitenkin luonnonlahjakkuudestaan, aivan kuten Dele. Pitkän uran vuoden 1998 pettymyksen jälkeen tehnyt Beckham puolestaan palasi fanien lemmikiksi huippusuorituksillaan.

He ovat nuoren pelaajan virstanpylväitä osin aiempien virheiden, mutta myös taitojen vuoksi. Delestä odotetaan Valioliigan tähteä vuosikausiksi ja Englannin maajoukkueen uuden sukupolven tukipilaria.

Asema on vakuuttava keväällä 22 vuotta täyttäneelle pelaajalle.

Dele.
AOP

Delen pelaaminen perustuu ennen kaikkea hänen upeaan liikkumiseensa. Sitä ei näe, ellei keskity nimenomaan sen seuraamiseen, ja siksi se on niin tehokasta. Hän ikään kuin kelluu puolustajien lähettyvillä ja odottaa oikeaa hetkeä juoksulleen. Valtaosa Harry Kanen maaleista syntyy Delen esityön kautta.

– Usein maalini perustuvat ennakointiin. Rangaistusalueella kaikki tapahtuu silmänräpäyksessä, joten on arvattava, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jos näkee, minne pallo tulee, voi saada ylimääräistä tilaa, Dele sanoi GQ:lle.

Hän leikittelee pelin sisällä puolustajien kanssa saadakseen nämä liikkumaan väärään suuntaan tai väärälle jalalle. Kun pallo on oikean joukkuetoverin - yleensä pelinrakentelija Christian Eriksenin - jalassa, Dele lähtee huimavauhtiseen juoksuunsa, jota puolustajan on enää vaikea tavoittaa.

Dele.
EPA

Erityisen arvokasta on hänen kykynsä tehdä samoja ratkaisevia päätöksiä tärkeimmissä otteluissa. Näinkin lyhyellä urallaan hän on jo toistuvasti osunut jättiseuroja vastaan. Joidenkin arvioiden mukaan Dele on parhaimmillaan nimenomaan silloin, kun vastassa on Real Madridin kaltainen tähtisikermä.

Hän on siis omiaan luomaan toivoa Englannin paluusta maajoukkuejalkapallon huipulle. Tottenhamin hän on jo auttanut ylemmän keskikastin seurasta mestarikandidaatiksi.

Delen tuntevat puhuvat jatkuvasti hänen itsevarmuudestaan: siitä, miten hän katsoo silmiin, puhuu rauhallisesti ja vangitsee katseen. Kentällä se sama itsevarmuus näyttäytyy joskus väärin tavoin ja läikkyy yli, mutta 22-vuotiaan tapauksessa sen voi antaa anteeksi.

Niin annettiin Beckhamillekin. Hän ei kuitenkaan nostanut Englantia maailmanmestariksi. Dele voi siihen pystyä.

Lähteet: GQ, Bleacher Report, Telegraph, Evening Standard, FourFourTwo

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat