Suora

  • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Rallin MM, Chile, kisakooste
  • Urheiluruutu

"Ranskan joukkueesta ei erotu yhtäkään selkeää heikkoutta" – näin MM-kisojen mestarikandidaatti Belgia taipui puolustusmuurin edessä välierässä

Ranska jatkoi MM-kisojen loppuotteluun 1-0-voitolla Belgiasta. Yle Urheilu listasi syyt tuloksen takaa.

FIFAn jalkapallon MM 2018

1

Ranskan maali.
AOP

1. Merkkausvirhe johti ainokaiseen

Puolustaja Samuel Umtiti nousi puskista ratkaisijaksi tehdessään ottelun ainoan maalin kulmapotkusta. Umtiti sai puskea pallon maaliin luvattoman vapaasti.

Jossittelijaksi joutuu puolustaja Toby Alderweireld, joka uinahti Umtitin käynnistäessä rynnistyksensä kohti etutolppaa. Keskikenttäpelaaja Marouane Fellaini yritti paikata, mutta tuli palloon parin metrin takamatkalta, mikä riitti Umtitin ratkaisuun.

Fellaini on perinteisesti vahva pääpelaaja, mutta ei enää ennättänyt haastamaan vastustajaansa kunnolla. Marginaalit ovat pienet ja todennäköisesti Fellaini olisi voinut hyvinkin estää maalin, jos olisi ollut edes muutaman senttimetrin edempänä. Vaaratilanteen käynnistäjä oli kuitenkin Umtitin lähtö, jossa Alderweireld jäi selkeästi telineisiin ratkaisevalla tavalla.

2

Ranska puolustaa.
AOP

Avausmaali kruunasi Ranskan taktiikan

Belgia oli ottelun alussa vahvempi osapuoli ja koko ottelun ajan aktiivisempi joukkue. Ranska vetäytyi ja antoi Belgian rakennella, ja yritti sitten itse iskeä vastaan nopeuden kautta.

– Didier Deschamps on muokannut ehkä vähän arroganteista individualisteista nöyrästi puolustavan kollektiivin, joka on myös äärimmäisen taitava varsinkin tilanteenvaihdoissa. He pystyvät myös pitämään palloa, pelaamaan sen kanssa maltilla ja purkamaan prässin, Yle Urheilun asiantuntija Marianne Miettinen kehuu.

– Heidän puolustamisensa saattoi tuntua tylsältä, mutta he puolustivat voiton ja ansaitsivat sen.

Avausmaali palveli tätä taktiikkaa täydellisesti. Ranskan ei tarvinnut muuttaa mitään, mutta Belgian paine vain kasvoi. Ranskan koko joukkue osoitti sitoutumistaan puolustamiseen ja hyökkääjät Antoine Griezmannia sekä Olivier Giroudia myöten pudottautuivat rangaistusalueen tasolle muodostamaan ohittamattoman muurin.

3

Ranska puolustaa.
AOP

Lukaku jäi peittoon

Edellisen kohdan seurauksena Belgian keskushyökkääjä, pelätty Romelu Lukaku jäi todella vähille pallokosketuksille.

Eden Hazard ja Kevin De Bruyne dominoivat Belgian hyökkäämistä haastaessaan Ranskan kokoonpanoa erityisesti laitojen kanssa. Pallo saatiin kuitenkin toimitettua vaarallisesti Lukakun lähistöllekin vain pari kertaa, eikä hän saanut yhtäkään oikeaa maalipaikkaa.

Belgian valmentaja Roberto Martinez teki pieniä muutoksia kokoonpanoonsa, mutta turnauksen aiemmissa vaiheissa loistanut ja syystäkin ylistetty hyökkäyskalusto ei enää päässyt tekemään tuhojaan.

– Ranskasta kertoo paljon, että he pystyivät pitämään nollan noita hyökkääjiä vastaan. Joukkueesta ei erotu yhtäkään selkeää heikkoutta, johon vastustaja voisi iskeä. Siihen Belgiakin törmäsi, toteaa Ylen jalkapalloasiantuntija Erkka V. Lehtola.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme