Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Jari Litmasen hehkuttaa MM-finalisti Ranskan liimaa ja napamiestä: "Valmentajansa näköinen joukkue"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen pitää Ranskan finaalipaikkaa oikeutettuna. Eikä Litmasen mukaan ole mikään yllätys, että finaalipaikka tuli ilman ilotulitusjalkapalloa.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Ranska Deschamps
Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps.AOP

Euroopan kaksi suurinta tähtisikermää iski yhteen tiistaina MM-kisojen välierissä. Kaksi tämän hetken kenties tärkeintä huippupelaajien kasvattamoa pelasi taktiselle tasolla huikean ottelun. Jos joku odotti pelistä maalijuhlaa, oli peli tietysti pettymys. Mutta jos pitää loistavasta puolustamisesta ja kurinalaisesta joukkuepelaamisesta, eilistä välierää voi katsella pitkään hyvänä esimerkkinä ja oppituntina nimenomaan Ranskan pelin kautta.

Belgia lähti otteluun avoimesti, pelaamaan omaa vauhtipeliään, Ranska passiivisemmin. Joukkueet tuntevat toisensa kaikin puolin hyvin eikä mitään suuria hihaässiä heitetty pöytään. Belgia lähti siitä, ette he menevät finaaliin tekemällä yhden maalin Ranskaa enemmän, viis loppulukemista. Ranska taas lähti siitä, että he päästävät yhden maalin Belgiaa vähemmän. Molemmilla oli sinänsä siis sama tavoite, mutta eri lähtökohta ja filosofia.

Tämä lähtee valmentajista. Roberto Martinez, ja hänen apulaisensa Thierry Henry, pitävät hyökkäävästä jalkapallosta, jossa tiettyjen roolien erinomaiset osaajat pääsevät pelaamaan vahvuuksillaan. Jos – ja usein kun – peli toimii, verkko heiluu vastustajan päässä ja kansa pitää.

Joukkueessa on erittäin näyttäviä pelaajia, joiden kautta Martinez voi hyökkäyspelaamistaan toteuttaa. Ranska on taas hyvin vahvasti valmentajansa Didier Deschampsin näköinen joukkue. Deschamps oli huimalla pelaajaurallaan se napamies, liima, joka piti silloisen Ranskan superjoukkueen kasassa.

De Bruyne oli todella näkymätön

Kontrolloiva keskikenttämies tunnettiin siihen aikaan nimellä puolustava keskikenttämies ja sellainen Deschamps todellakin oli. Hän piti huolen siitä, että Marcel Desailly ja Laurent Blanc saivat tukea, kun tarvittiin. Samoin kuin toisessa kentän päässä Zinedine Zidane ja Henry. Deschamps voitti urallaan käytännössä kaiken mahdollisen – eikä ollut juurikaan otsikoissa, sillä harvemmin sinne puolustavan roolin pelaajat pääsevät.

Tämä kaikki näkyy siinä, miten Ranska pelaa. Joukkue on edennyt koko kisat kellosepän tarkasti peli peliltä. Kaikissa otteluissa on tehty se, mitä tarvitaan. Ja koko ajan, vastustajien parantuessa, Ranska on parantanut omaa peliään.

Belgia oli tehnyt vähintään yhden maalin jokaisessa pelaamassaan ottelussa näissä kisoissa ja muutenkin joukkue jää ani harvoin nollille. Nyt Ranska pystyi minimoimaan Belgian tilanteet – täysin ilman maalipaikkoja noin kovaa ryhmää ei voi pitää. Tärkein tehtävä oli eliminoida Belgian aivot, Kevin de Bruyne. Deschampsin luottomies ja N`Golo Kante teki työtä käskettyä.

De Bruyne oli todella näkymätön koko pelin ajan verrattuna hänen normaalin näkyvyyteensä. Kun de Bruyne oli pelistä pois, Belgialta putosi pelistä paljon.

Mitä pitemmälle peli meni, sitä kypsemmin Ranska pelasi. Se oli rauhallista, jopa kyynistä, puolustamista ja tuloksen suojelua. Täysi luotto siihen, että maalin johto on täysin riittävä.

Yksi hyvä esimerkki siitä, miltä Ranska näyttää, näkyy keskikentän Paul Pogbasta. Missä ovat näyttävät kampaukset? Missä olivat ylisuuret dramaattiset liikkeet kentällä? Missä oli oman itsensä esiin tuonti? Kaikki tämä on jäänyt Manchesteriin. Nyt Pogba on ihan perus-Paul, joka osana joukkuetta pelaa huikean hyvin omaa rooliaan ja edistää joukkueen yhteistä tavoitetta.

Belgialle tappio oli karvas. Se on ymmärrettävää. Takana on pitkä projekti ja joukkue kuhisee tähtipelaajia. MM-kisojen välierä on kova saavutus, mutta Belgian tälle joukkueelle se on pettymys. Iso sellainen, ja tämä näkyi ja kuului myös joissain pelin jälkeisissä kommenteissa. Vielä kahden vuoden kuluttua juuri tällä joukkueella on sauma voittaa jotain yhdessä – mutta Belgian joukkueessakin tiedetään, että mahdollisuudet käyvät vähiin.

Jari Litmanen

Lue myös:

Belgian tähtimaalivahti ei sulattanut Ranskan voittoa: ”Tämä on häpeä jalkapallolle”

Ranskan teinitähti Mbappé mykisti asiantuntijan fantastisuudellaan, mutta ikävämpi temppuilu raivostutti Belgian pelaajat: ”He voivat ajatella, mitä haluavat”

Rikkinäisen perheen kasvatti hylkäsi sukunimensä noustessaan supertähdeksi – luonnonlahjakkuutta verrataan legendoihin, mutta pimahtamiset pelottivat koko Englantia MM-kisojen alla

Aiemmin anoppikin vitsaili miehen rankkaritaidoista – vihaposteihin hukkunut romanttinen herrasmies on nyt noussut MM-kisojen kuumaksi ratkaisijaksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat