Suora

  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Kuinka nurkkapatriootteja suomenruotsalaiset ovat?
  • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 21.2.
  • Hiihdon MM, sprintin karsinnat
  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage

Jari Litmanen odottaa siirtomyrskyä Euroopassa: "Ronaldo olisi voinut hankkia itselleen syyn rakentaa rahasäiliö Roope Ankan malliin"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen arvioi Cristiano Ronaldon siirron Juventukseen olleen iso piristysruiske hänelle itselleen sekä erityisesti Serie A:lle.

jalkapallo
Cristiano Ronaldo
Cristiano RonaldoAOP

Cristiano Ronaldo todisti jalkapallomaailmalle, että hänellä on vielä halua, motivaatiota ja nälkää pelata sekä voittaa asioita. Hän
33-vuotiaana saavuttanut seurajoukkuetasolla lähes kaiken mahdollisen, pokaaleita on joka lähtöön eikä pankkiasioistakaan tarvitse murehtia. Rahan vuoksi Ronaldon ei ole tarvinnut pelata enää todella pitkään aikaan.

Ronaldo olisi voinut lopettaa pelaamisen ja hän olisi jäänyt yhtenä kautta aikojen parhaista pelaajista jalkapallohistoriaan. Hän olisi myös voinut jatkaa Realissa ja pikkuhiljaa ottaa vähän rennommin: asema olisi ollut niin betonoitu, ettei kukaan olisi välittänyt mitään, vaikka taso olisi hiljalleen pudonnut ja tehot lähteneet. Realissa hän tulee olemaan aina legenda ja olisi ollut sitä jäädessään.

Hän olisi myös voinut lähteä ottamaan iisisti ja siirtyä Aasiaan tai Yhdysvaltoihin pelaamaan – ja samalla hankkimaan itselleen syyn rakentaa oma rahasäiliö johonkin Roope Ankan malliin.

Näihin vaihtoehtoihin Ronaldo ei kuitenkaan tarttunut. Hän haluaa olla huipulla ja hän halusi itselleen oikean haasteen. Juventus ja Italian Serie A sellaisen tarjosivat. Juventus on palannut huipulle vahvana, mutta ei vielä aivan niin vahvana, että Mestarien liigan voitto olisi seuralle tullut.

Pelillisesti ajatellen Juventus ei tarvinnut Ronaldoa joukkueeseensa voittaakseen Italian mestaruuden vaan Mestarien liigan. Ronaldolle on taas oma, uusi haaste siinä, että pystyykö hän johdattamaan kolmannen seuran isokorvaiseen pokaaliin – Mestarien liigan voittoa hän on juhlinut Manchester Unitedissa ja Real Madridissa.

Lottovoitto italialaiselle jalkapallolle

Italian jalkapallo ja Serie A oli vielä pari vuosikymmentä sitten maailman ykkönen. Ennen jokaisen kauden alkua spekuloitiin, että ketkä huippunimet tällä kertaa Italiaan menevät. Italiassa pelasi Etelä-Amerikan ja Euroopan – paitsi Englannin ja Espanjan – kerma. Sitten Englannin Valioliiga meni ohi, sen jälkeen Espanjan La Liga ja nykyään Bundesliigakin on maailmalla katsotumpi kuin Serie A. Tämä asia saattoi muuttua eilen. Ronaldon siirtyminen Juventukseen on lottovoitto koko italialaiselle jalkapallolle ja Serie A:lle.

Voi vain kuvitella, millainen hallittu (?) kaaos Italiassa syntyy, kun CR7 tulee Juventuksen kanssa kylään. Tämä siirto nostaa itsetuntoa koko maan jalkapallossa. Serie A palasi uskottavasti pelaajaneuvottelupöytään – jos Ronaldo menee Italiaan, miksen minäkin?

Tämä siirto aloittaa dominonappulailmiön. Siirto ei ole todellakaan tullut yllätyksenä Realilla – sitä on todennäköisesti valmisteltu pitkään ja hartaasti. Zinedine Zidanen lähdöllä on varmasti yhteytensä tähän siirtoon, joko siten, että Zidane päätti lähteä kuultuaan Ronaldon tulevasta siirrosta, protestina tai sitten vain nähden, että tietty aikakausi on nyt Realissa loppu ja uuden rakennus alkaa.

Sillä nyky-Realin johtotähti oli Ronaldo, väheksymättä muita supertähtiä. Realin uusi valmentaja on myös tiennyt varmuudella, että Ronaldo menee ja hänen käsiinsä annetaan uuden Los Galacticosin kokoaminen. Real on ollut hämmästyttävän passiivinen siirtomarkkinoilla viimeiset vuodet, mutta nyt voidaan odottaa melkoista myrskyä.

Realin pitää näyttää, että he ovat edelleen suurin ja kaunein – tähän uuden Realin rakennusprojektiin sopi hyvin se, että Ronaldon annettiin mennä. Uusi, uljas Real rakennetaan muiden ympärille ja CR7 poistuu kunniakkaasti muualle käytännössä voittamattomana – kolmen perättäisen Mestarien liigan voiton ja kahden perättäisen Kultaisen pallon haltijana voi hyvin lähteä etsimään uusia haasteita.

Hienoa, että ne uudet haasteet löytyvät Euroopan huipulta. Juventus oli yllättävä valinta. Varmaan juuri siksi ”Vanhaa rouva” tuli siirtospekulaatioihin mukaan vasta aivan loppumetreillä. Yllättävä valinta siis, mutta täydellinen sellainen, kun asiaa yön yli mietti.

Tätä päätöstä ei tehty rahan vuoksi, se tehtiin siksi, että Ronaldo haluaa edelleen kehittyä pelaajana ja voittaa uusia asioita. Ja tämä on taas upea asia kaikille jalkapallon ystäville.

Jari Litmanen

Lue lisää:

Ronaldo jätti Realin faneille koskettavan jäähyväisviestin: "Nämä vuodet ovat olleet mahdollisesti elämäni onnellisimmat"

Haukuttu ja vähätelty supertähti on kriitikoiden mielestä liian vanha, liian hidas ja parhaat päivänsä nähnyt – Cristiano Ronaldo ei ehkä ole entisensä, mutta silti maailman paras

Kommentti: Cristiano Ronaldon uskomatonta näytöstä muistellaan vielä pitkään

Saari, joka on sekaisin Cristiano Ronaldosta – jalkapallon supertähdestä, joka tuoksuu jopa kuvissa hyvältä, on jokaisella jotain sanottavaa: "Hän juoksi autojen kanssa kilpaa"

Suosittelemme

Tuoreimmat