Suora

  • Elävä arkisto esittää

Suomalaisia UFC-ottelijoita on nyt yksi vähemmän – Tina Hannisen pitkä taistelu vammojen kanssa päättyy lopettamiseen: "Monet itkut tähän on mahtunut"

UFC-historian ensimmäisessä korsisarjan ottelussa otellut suomalainen lopettaa kolmen olkapääleikkauksen jälkeen.

vapaaottelu
Tina Lähdemäki UFC:n promokuvauksissa Yhdysvalloissa.
Tina Hanninen vuonna 2014.Tim Leidecker / Control Master Management

Vapaaottelija Tina Hanninen (os. Lähdemäki) lopettaa vapaaottelu-uransa. 30-vuotias Hanninen on neljän edellisen vuoden aikana käynyt läpi kolme olkapääleikkausta ja rankkaa kuntoutusta. Lopulliseen päätökseen vaikutti myös vastikään syntynyt lapsi.

– Lapsen myötä joutui valitsemaan, millainen ihminen ja äiti olen. Pitkän pohtimisen jälkeen oli pakko siirtyä eteenpäin taistelemisen sijaan, kun vaakakupissa alkoi olla enemmän kielteisiä kuin myönteisiä juttuja jäljellä, Hanninen kertoo Yle Urheilulle.

Hanninen teki yllättäen UFC-sopimuksen kesällä 2014 ja ehti otella vapaaottelun suurorganisaatiossa kertaalleen. Tuolloin Lähdemäkenä vielä otellut suomalainen oli UFC-historian ensimmäisessä korsisarjan ottelussa Claudia Gadelhaa vastaan ja hävisi kaikin tuomariäänin.

Atlantic Cityssä käydyn ottelun jälkeen alkoi vammakierre, joka ei päästänyt hyvinkääläisen RNC:n ottelijaa enää otteestaan. Edelliset neljä vuotta ovat olleet Hanniselle raskaita niin henkisesti kuin fyysisesti.

– Kerta toisensa jälkeen ehdimme otteluita jo sopia, ja aina tuli vaan takapakkia takaisin leikkauspöydälle. Se oli kovaa hommaa ja aika monet itkut tähän on mahtunut. Kuntoutus ei ole sitä, mitä rakastaa tehdä, vaan jotain, mitä on pakko tehdä päästäkseen sen intohimon pariin.

Takaportti jää yhä auki

Hanninen ilmoitti päätöksestään julkisesti tiistaina, vaikka omassa päässään olikin tehnyt surutyötä jo pidempään. UFC-debyytti lupasi tappiosta huolimatta hyvää, kun latu lajin korkeimmalle huipulle oli auki. Paluu oli useamman kerran lähellä, ja ehkä juuri siksi lopettamisuutinen tuntuukin juuri nyt niin pahalta.

– En pystynyt yleisölle, valmentajalle enkä kenellekään näyttämään parasta, mitä olisin voinut olla. Niin paljon jäi vielä annettavaa, taitoa ja tahtoa.

– Vaikka toki tässä edelleen takaportti pidetään, ei tämän tarvitse olla lopullista.

Kerratessaan omaa uraansa Hanninen liikuttuu, etenkin kun puhe kääntyy lopettamisuutisen jälkeen tulleisiin viesteihin. Esimerkiksi manageri Tim Leidecker puhui Twitterissä julkisestikin (siirryt toiseen palveluun) suojatistaan, jota olisi toivonut voivansa auttaa enemmän.

– Tina on yksi sitkeimmistä ottelijoista, toisaalta suloisimmista naisista, joita olen koskaan kamppailumaailmassa tavannut. Hän taisteli superihmisenä läpi kolmesta olkapääleikkauksesta, muttei saa häkissä onnellista loppua, manageri Leidecker sanoi.

Päivääkään en silti vaihtaisi pois tai tekisi muuta tilalla.

– Pelkäsin päätöksen tekemistä ja julkistamista, nytkin alkaa vähän itkettää. Eilen tuli tosi paljon kauniita viestejä minusta ja urastani, niin konkretisoitui se, miten aitoa välittämistä tukijoilta on tullut, Hanninen puolestaan sanoo.

Hanninen jatkaa vaivoistaan huolimatta yhä urheilullista elämäntapaa ja painimista omaksi ilokseen, mutta keskittyy nyt perheeseensä ja uusiin asioihin. 30-vuotiaana hän tekee niitä asioita, jotka jäivät nuorempana tekemättä urheilun takia, kuten opiskelua.

– Lopettamispäätös tekee vielä niin kipeää, että on vaikeaa suhtautua omaan uraani. Päivääkään en silti vaihtaisi pois tai tekisi muuta tilalla. Mieletön ura on takana, nyt on erilaista elämää luvassa.

Hannisen lopettamispäätöksen myötä hän ei ole enää UFC:n palkkalistoilla. Vapaaottelun suurimman organisaation riveissä suomalaisista jatkavat Makwan Amirkhani ja Teemu Packalén.

Lue myös:

Lähdemäelle uran avaustappio historiallisessa UFC-ottelussa

Vapaaottelija Tina Lähdemäki: Nyt tajuan, että olen tässä hommassa oikeasti hyvä

UFC:n suomalaistaistelija pitkään sivussa: "Revin jonkun kappaleiksi palatessani"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat