Suora

  • Jalkapallon EM-karsinnat: Armenia-Suomi
  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Härskiä filmaamista, ajanpeluuta ja sekoilua katsomossa – näitä asioita Fifa ei halua muistettavan vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoista

Jalkapallon MM-kisat alkavat lähestyä loppuaan. Yle Urheilu listasi kuukauden mittaisten kisojen pahimmat pettymykset.

FIFAn jalkapallon MM 2018

1

Neymar
AOP

Neymarin minuutit nurmen pinnassa

Näytteleminen, filmaaminen, sukeltaminen tai kontakin liiottelu. Jalkapallon paheella on montaa nimeä, jotka ovat kaikki nousseet pinnalle kesän MM-kisoissa. Moni jalkapallotähti filmaamista on MM-kisoissa harrastanut, mutta eniten kritiikkiä on saanut brasilialaistähti Neymar.

Useampi vanhemman polven jalkapallolegenda piti Neymarin käytöstä säälittävänä. Sveitsiläinen tv-kanava RTS Sport jopa kertoi, että Neymar makoili neljässä ensimmäisessä Brasilian pelissä lähes 14 minuuttia kentän pinnalla.

2

Kylian Mbappe
AOP

Ajanpeluu

Filmaamisen ohella ajanpeluu on ollut jo pidempään jalkapallon kiellettyjä, mutta myös jollain tasolla sallittuja paheita. MM-kisoissa ajanpeluu on kuitenkin jälleen noussut esille filmaamisen tavoin suuremmalla volyymillä.

Pahimmat ajanpeluut on MM-kisoissa nähty huippujoukkueista Ranskalla (siirryt toiseen palveluun). Les Bleus on keskimäärin eri tilanteissa käyttänyt lähes kuusi sekuntia enemmän aikaa kuin kaikki joukkueet keskimäärin. 19-vuotias Kylian Mbappé ärsytti temppuilullaan esimerkiksi Belgian pelaajat puolivälierässä.

Ajanpeluu on noussutkin filmaamisen ohella yhdeksi jalkapallon lähitulevaisuuden ratkaisuasiaksi. FiveThirtyEight laski (siirryt toiseen palveluun) myös MM-kisojen aikana, että lisäaikaa ei myönnetä niin paljon kuin pitäisi. Puolivälissä MM-kisoja lisäaikojen pituus olisi pitänyt olla keskimäärin otteluissa noin 13 minuuttia eli tuplasti enemmän kuin se on oikeasti ollut.

3

Leo Messi
AOP

Yksilöt jäivät yksin

Jalkapallon MM-kisoissa pahimpiin pettymyksiin ovat lukeutuneet joukkueet, jotka ovat nojanneet vahvasti yhteen yksilöön pelissään. Argentiinan Jorge Sampaoli yritti rakentaa pelitapaansa Lionel Messin varaan ja ympärille.

Jo karsinnoissa alkanut tuskainen matka päättyi Venäjällä neljännesvälieriin. Samoin kaksi vuotta sitten niukoilla voitoilla EM-kultaa juhlineen Portugalin matka päättyi neljännesväleriin, vaikkakin riveissä oli Cristiano Ronaldo.

Egyptikään ei saanut itsestään enää parasta irti, kun hyökkääjäikoni Mo Salah pelasi puolikuntoisena. Tuloksena oli putoaminen heti alkulohkovaiheessa.

4

Saksan pettymys
AOP

Suuret hyytyivät historiallisesti

Jalkapallon perinteisille suurmaille MM-turnaus oli todella suuri pettymys. Argentiinan lisäksi Brasilia ja Saksa eivät edenneet mitalipeleihin. Vastaavaa ei ole koskaan tapahtunut jalkapallon MM-kisojen historiassa, kun mukaan lasketaan historian saatosta Länsi-Saksan otteet.

Brasilia pääsi heistä parhaimpaan vauhtiin ja putosi lopulta vain niukasti Belgialle puolivälierissä, mutta jalkapallohullulta maalta velvoitetaan aina menestystä.

5

Diego Maradona
AOP

Diego Maradona

Jalkapallon MM-kisojen ympärillä on pyörinyt monenmoista legendaa, mutta suurimmat otsikot on vienyt Diego Maradona. Argentiinan legendan otteet MM-kisoissa olivat kenties jopa maajoukkuettakin surullisemat.

Sekavalta vaikuttaneen Maradonan uutisoitiin esimerkiksi Nigeria-pelin jälkeen joutuneen sairaalaan. Maradona oli ottelussa lähes tulkoon välillä sammunut ja välillä taas heilutteli keskisormiaan. Legenda itse kiisti kuitenkin sairaalareissun.

Hänellä on ollut aiemminkin ongelmia terveytensä kanssa. Maradona on kärsinyt esimerkiksi kokaiiniriippuvuudesta. Vuonna 2007 jo uutisoitiin, että Maradona oli lähellä kuolla Buenos Airesissa sairaalassa, jonne hänet oli tuotu hepatiitin ja huumaavien aineiden väärinkäytön takia.

Juttua muokattu 13.7. klo 9.31: Lisäaikojen pituus olisi pitänyt olla tuplasti, ei puolet, enemmän.

Suosittelemme