Suora

  • Jalkapallon EM-karsinnat: Armenia-Suomi
  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kuka olisi osannut odottaa tällaisia jalkapallon MM-kisoja? Upeita hetkiä nähtiin solkenaan, ja yllätyksiä jopa maalitilastossa – tässä ovat jalkapallon MM-kisojen suurimmat onnistujat

Jalkapallon MM-kisat ovat päättymäisillään. Enää ovat jäljellä mitalipelit. Yle Urheilu listasi kisojen kovimmat asiat ja ilmiöt.

FIFAn jalkapallon MM 2018

1

VAR huone
AOP

Uusi tulokas VAR onnistui

VAR:iin eli videotuomarijärjestelmään suhtauduttiin oikeutetusti skeptisesti ennen MM-kisojen alkua. Viime kesän Confederations cupissa kokeilut eivät olleet parhaasta päästä, vaan ne jättivät enemmän kysymysmerkkejä ilmaan. Tänä kesänä MM-kisoissa niille on kuitenkin löytynyt selvä paikkansa. Epäselviä tilanteita on kääntynyt upeasti oikeiksi tuomioiksi.

Luonnollisesti videotuomarijärjestelmässä on vielä kehitettävää, kuten esimerkiksi jälkeenpäin huomatusta filmaamisesta voisi jatkossa VAR:n avulla varoittaa pelaajia. Mutta Venäjän MM-kisat ovat viimeistään osoittaneet, että jalkapallomaailma on mennyt VAR:n myötä eteenpäin vanhoista haamuistaan.

2

Ruotsi MM 2018
AOP

Yhteisöllisyyden riemupuheenvuoro

Jalkapallon MM-kisoissa joukkueita ja pelaajia on leimannut puhe kollektiivisuudesta sekä yhteisöllisyydestä. Yksilöihin nojanneet joukkueet Argentiinasta Portugaliin ovat pettyneet. Mutta esimerkiksi paljon joukkueen voimasta puhunut Ruotsi eteni esimerkiksi sensaatiomaisesti puolivälieriin 24 vuoden tauon jälkeen. Sitä ei kukaan joukkueelta odottanut, vaikkakin MM-karsinnoissa kaatuikin kovia jalkapallomaita Hollantia ja Italiaa. Länsinaapuri saikin karistettua egoistisen Zlatan Ibrahimovicin aikakauden jäljet pois.

3

Venäjän joukkue MM 2018
AOP

Lukuisat yllätykset

Venäjän MM-kisoja ovat värittäneet suuret yllätykset. Saksa putosi ensimmäistä kertaa MM-historiassaan alkulohkovaiheessa. Argentiina tuskaili jo alkulohkossa. Surullinen turnaus päättyi neljännesvälierätappioon Ranskalle. Muista suosikeista Espanjan taaperrus alkoi ennen MM-kisoja valmentajan yllätyspotkuilla, mutta eteni silti neljännesvälieriin. Venäjän piti olla suupala. Isäntämaa nousi kuitenkin voittoon rangaistuspotkukilpailussa.

Venäjää ja edellä mainittua Ruotsia voikin hyvällä syyllä pitää kisojen mukavimpina yllätyksinä. Venäjää povattiin ennen MM-kisoja kaikkien aikojen huonoimmaksi isäntämaaksi. Silti Suomeakin heikommalla maailmanrankingilla MM-kisoihin päässyt Venäjä ylsi kahdeksan parhaan joukkoon.

Harvempi olisi myöskään osannut veikata neljän parhaan joukoksi nuorta Englantia, toisella huippusukupolvellaan kruunua hakevaa Kroatiaa, maalitykittäjä Belgiaa ja tasaisen varmaa Ranskaa.

Jos Kroatia voittaa sunnuntain finaalissa Ranskan, niin jalkapalloon saadaan uusi maailmanmestari kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2010 ensimmäistä mestaruuttaan juhli Espanja.

4

Japanin fanit siivoo
AOP

Siivoavat kannattajat

MM-kisojen suurimpiin ilmiöihin nousivat siivoavat kannattajat. Japanin neljä vuotta sitten aloittama perinne sai seuraajia Senegalista ja Kolumbiasta. Kannattajat auttoivat MM-stadioneiden työntekijöitä siivoamaan peliareenat huolella putipuhtaaksi.

Edeltäkävijän Japanin kannattajat ja myös taustahenkilöt sulattivat lopulta sydämet tappiollisen Belgia-neljännesvälierän jälkeen. Dramaattisesta loppuhetkien tappiosta huolimatta japanilaiset siivosivat sekä stadionilla että pukuhuoneessa paikat puhtaaksi.

5

Brasilian oma maali Belgiaa vastaan.
Brasilian oma maali Belgiaa vastaan.AOP

OG ja pilkut

MM-kisoissa on tehty myös maalinteossa erilaisia historiallisia ennätyksiä.

Jalkapallon MM-kisojen kuumimmaksi maalintekijäksi on hieman yllättäen noussut merkintä “OG”, eli "own goal". Nimittäin omia maaleja on tehty MM-turnauksessa peräti 11 ennen mitaliotteluita. “OG:ta” voisikin kutsua leikkisästi MM-kisojen maalikuninkaaksi.

Omien maalien määrä on ennätyksellinen, sillä aiemmin MM-kisojen ennätys oli kuusi omaa maalia. Tämä tapahtui Ranskan MM-kisoissa 1998. Neljä vuotta sitten nähtiin neljä omaa maalia.

Lisäksi rangaistuspotkuja on tuomittu ennätykselliset 28, joista 21 onnistunut. Kumpikin on uusi ennätys. Siitä kiittäminen on suurilta osin myös edelllä hehkutetttua VAR-järjestelmää.

Suosittelemme