Suora

  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Hanaveden juominen ihmetyttää Tampereen MM-kisoissa - "En ole koskaan juonut hanavettä, tämä on niin hassua ja helppoa"

Monelle yleisurheilun nuorten MM-kisoihin osallistuvalle hanaveden juominen on täysin uusi ja eksoottinen asia.

vesijohtovesi
Hanavesipiste Tampereen MM-kisoissa
Bahaman joukkueen urheilija ottaa vettä pulloonsa Ratinan stadionin harjoitusalueen vesipisteestä.Henriikka Hiilloskorpi/ Yle

Ympäristösuunnittelu on nostettu tärkeäksi teemaksi nuorten MM-kisoissa. Suunnitelmassa yhtenä osana on ollut hanaveden juominen ja muovijätteen vähentäminen.

Urheilukisat ovat tuttuja siitä, että maalissa ja suorituspaikoilla urheilijoille jaetaan muovisia vesipulloja, jotka urheilija pahimmillaan heittää yhden hörpyn jälkeen olkansa yli. Tampereella tähän on haluttu tehdä muutos.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe sanoi ennen kisoja, että nuorille urheilijoille halutaan opettaa, että urheilu on myös paljon muutakin kuin urheilua. Urheilijoilla on mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin, kuten ympäristöön, ja sen vuoksi arvokisoissa halutaan nostaa esille esimerkiksi puhtaan ilman merkitys ja muovijätteen vähentämisen tärkeys.

Kaikille urheilijoille jaetaan yksi niin sanottu kestovesipullo, jonka etiketissä lukee "drink tapwater", eli "juo hanavettä". Kentällä ja majoituspaikoilla muistutetaan pullojen täyttämisestä ja stadionin harjoituskentillä on isoja täyttöpisteitä.

Joillekin urheilijoille tämä on täysin uusi asia, ja se hämmentää heitä kovasti.

– En ole tiennyt, että hanavettä voi vaan juoda. En ole koskaan aiemmin juonut sitä, kertoo yhdysvaltalainen pituushyppääjä Tara Davis.

Bahaman joukkueen urheilijat eivät ole myöskään koskaan aikaisemmin juoneet hanasta tulevaa vettä.

– En ole koskaan juonut hanavettä, tämä on ihan hassua, mutta niin helppoa, kertoo yksi Bahaman joukkueen urheilijoista täyttäessään juomapulloaan.

Eniten ihmetyttää suomalaisen hanaveden hyvä maku. Moni ihmettelee, miten hanasta tullut vesi voi maistua ihan lähdevedeltä. Vesipisteellä hanaveden makua kuvaillaan muun muassa raikkaaksi ja puhtaaksi.

Lue myös:

Nuorten MM-kisoissa seivästä hyppäävä Santtu Koskiaho kävi ottamassa kilpakumppaninsa Duplantiksen kanssa yhteiskuvan: "Vielä olen ehkä enemmän fani"

Tampereen MM-kisojen pituuden ennakkosuosikki Tara Davis opettaa paraurheilijapoikaystävänsä kanssa liikuntarajoitteisia lapsia juoksemaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat